Már Orosz Mihály Zoltán szerint is „értelmetlenek” és „fölöslegesek” a „gárdaszerű vonulgatások”

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.21. 13:32

Már nemcsak a liberálisokat ítéli el a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert volt érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán, hanem „a szélsőjobboldali rasszista, általánosító, populista s nacionalista hőzöngő propagandát” is.

Már Orosz Mihály Zoltán szerint is „értelmetlenek” és „fölöslegesek” a „gárdaszerű vonulgatások”

„A korábbi hazai gárdaszerű vonulgatások teljesen nyilvánvalóvá tették az erőfitogtató felvonulások értelmetlen és fölösleges voltát, ugyanis a vonulgatások által gerjesztett társadalmi feszültségek csak fokozták a téves probléma-megoldási kísérletek kudarcát” – ezt a tőle meglepőnek számító álláspontot fogalmazta meg Orosz Mihály Zoltán, Érpatak volt polgármestere közösségi oldalán.

A bejegyzés apropója, hogy kedden este az exjobbikosok alapította Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervez Törökszentmiklóson, miután egy helyi férfi több alkalommal ok nélkül bántalmazott embereket. Orosztól pedig azért számít váratlannak ez a típusú megnyilvánulás, hiszen településvezetőként számos súlyosan antiszemita és rasszista megnyilvánulása volt.

Orosz Mihály Zoltán szerint a magyar-cigány együttélés megoldatlan problémáit egy olyan fölösleges zsákutcába terelték, melyre nem volt szükség, ugyanis a rasszista és az antirasszista álláspontok csak túlzottan felerősödtek, majd egymásnak feszültek és egyre jobban bemerevedtek. „A faji és rassziszta alapokra helyezett társadalmi probléma-megoldási kísérletek (…) tévesek és kártékonyak, függetlenül attól, hogy azokat melyik politikai oldalról akarják felerősíteni:

a liberális oldalon képviselt (anti)rasszista homogenizáló és általánosító (az egyéni emberi jogokat betegesen mindenek elé és fölé helyezni akaró) megközelítés éppolyan téves és meddő, mint a szélsőjobboldali rasszista, általánosító, populista s nacionalista hőzöngő propagandanézőpont.”

Orosz szerint – amivel feltehetően igen sokan vitatkoznának – egyébként ők Érpatakon nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is felmutatták a probléma megoldásának alapjait. Utóbbi a helyes törésvonalak (építő-romboló) felállítása, az adekvát módszerek (rendközpontú, szisztematikus és következetes jogalkalmazás) alkalmazása és az érdemalapú közösségszervezés lennének.

Azt egyébként nem kívánta kommentálni, hogy

„egy mindennapos súlyos és akut problémát miért éppen az EP választások előtt egy héttel kell politikai haszonszerzési célokból egyéni hatalmi karrier-célokat ápolgatva feleleveníteni”.

Orosz Mihály Zoltán legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor a Mindenki Magyarország Mozgalom politikusa, Lukácsi Katalin közös fotót posztolt vele, majd azt letörölte.

FOTÓ: Orosz Mihály Zoltán / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek