Megértem azokat, akik úgy gondolják, megőrültem – Lukácsi Katalin az Orosz Mihály Zoltánnal készült közös képről

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.18. 12:37

„Abból indulok ki, hogy a Jobbiknál is megtörtént a néppártosodási fordulat. Hátha Orosz Mihály Zoltánnál is elkezdődik egy olyanfajta szelídülés, ami közelebb hozza őt a néppárti gondolkodáshoz” – többek közt ezzel magyarázta Lukácsi Katalin az Azonnalinak, miért fotózkodott Orosz Mihály Zoltánnal, a szélsőséges cselekedeteiről elhíresült volt érpataki polgármesterrel.

Megértem azokat, akik úgy gondolják, megőrültem – Lukácsi Katalin az Orosz Mihály Zoltánnal készült közös képről

Elég sok negatív visszajelzést kaptam a képpel kapcsolatban, de megértem, teljesen jogos – így reagált Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa az Azonnalinak arra, hogy szerda este közös képet posztolt Facebook-oldalára Orosz Mihály Zoltánnal, a szélsőséges megnyilvánulásaival országos ismertségre szert tevő volt érpataki polgármesterrel.

Lukácsi posztjában arról írt: a mozgalmat vezető Márki-Zay Péter nyíregyházi fórumán találkozott Orosszal.

„Múlt ősszel csodálkoztam rá, hogy a sokak körében inkább hírhedt, mint híres

Orosz Mihály Zoltánnal politikában több kérdésben egyetértünk, mint gondoltam, és elszánt küzdelmet folytat a NER ellen.

De nemcsak valami ellen, hanem valamiért is küzd. Ha sokmindent másként látunk is, mindkettőnknek Krisztus az első.”

Később viszont Lukácsi levette a fotót, mondván: bölcsebben felmérhette volna, hogy ez sokakat meg fog sérteni. Hangsúlyozta: a közös fotó számára nem azt jelentette, hogy egyetértene bármivel, amit Orosz Mihály Zoltán korábban tett. „Botrányos tetteit én is mind elutasítom, sőt, engem ugyanúgy megsértett velük. Abban reménykedtem, hogy ez a kiengesztelődés felé tett első lépés lehet. Sajnos nem így történt.” Ezért Lukácsi bocsánatot szeretne kérni mindenkitől, akit ez a közös fotó megsértett.

Ám bocsánatot szeretne kérni Orosz Mihály Zoltántól is, hogy készített vele egy közös fotót, amit megosztott, aztán levett.

Hátha Orosz Mihály Zoltán is néppártosodik

Nem kommunikáltam ügyesen ezzel kapcsolatban – mondta Lukácsi az Azonnali megkeresésére a fotóval kapcsolatban, hozzátéve, hogy azt viszont nem bánja, hogy elkészült a közös kép.

„Örömteli, izgalmas, és felelősség is számomra, hogy egy olyan személy, akit el kellene ítélnünk teljes joggal, nyit felénk, mert hátha el lehet húzni őt abból az irányból, amitől már elkezdett távolodni” – mondta. Lukácsi azt érezte Oroszban – ami szerinte nagyon nehezen megmagyarázható és sokak számára megbotránkoztató lehet –, hogy a volt polgármester hite őszinte. Pedig Lukácsi nagyon sok olyan kereszténnyel volt kapcsolatban, akik azt mondták magukról, hogy nagy keresztények, de nem érezte rajtuk, hogy ez valóságos volna. „Vagyis megvan az a közös mag, ami alapján el tudunk indulni a párbeszédben.”

Felvetésünkre, hogy akkor vajon Orosz Mihály Zoltánnak már nincs-e problémája a cigánysággal és zsidósággal, Lukácsi azt mondta: nem tudja, nem ismeri, hogyan gondolkodott ő az elmúlt időszakban.

„Abból indulok ki, hogy a Jobbiknál is megtörtént a néppártosodási fordulat. Hátha Orosz Mihály Zoltánnál is elkezdődik egy olyanfajta szelídülés, ami közelebb hozza őt a néppárti gondolkodáshoz” – mondta.

Keresztény cionizmus versus Izrael-ellenesség

Lukácsi arról is beszélt, számára katartikus, hogy ahelyett, hogy simán gyűlölné és megbélyegezhetné őt Orosz azért, mert teljesen másként gondolkodik, helyette lehetőséget adott neki és nyitott rá.

Lukácsi Katalin ezt kérdésünkre többek közt azzal a példával érzékeltette, hogy ő maga lényegében cionista. Lukácsi számára a cionizmus azt jelenti, hogy Izrael-párti, igaz, kritikusan viszonyul hozzá és a jelenlegi vezetéssel nem ért egyet. Elmondta, van keresztény cionimzus, amit ő nem izmusként él meg, hanem úgy, hogy neki katolikusként és keresztényként fontos a zsidóság sorsa. „Számomra Jézus ugyanúgy zsidó is, mint ahogy a kereszténység alapítója, és hitem szerint ma is ugyanúgy közösséget vállal a saját népével, emiatt Izraellel is”. Vagyis nem kritikátlan módon viszonyul Izraelhez, nem ért egyet a jelenlegi vezetésével, „de az, hogy az Izrael létezzen, számomra kiemleten fontos”.

Utóbbi pedig ellentéte annak, amit Orosz Mihály Zoltán képvisel.

Vagyis ezért tartja reménytelinek, hogy ahelyett, hogy Orosz máglyán akarná elégetni őt, szóbaáll vele.

Hívőként kötelessége volt a közösségvállalás

„Megértem teljesen, hogy sajnos a mai közéleti viszonyok között emiatt úgy gondolják, hogy úristen, én megőrültem”

– fejtette ki Lukácsi Katalin. Már csak azért is megérti, mert Orosz semmilyen elhatárolódó nyilatkozatot nem tett az eddigi tetteivel kapcsoaltban, de ahhoz, hogy ez megtöténjen, Lukácsi szerint éppen az ilyen gesztusokra van szükség.

„Hívőként tartottam kötelességemnek közösséget vállalni vele, hiszen ez üzenet azok felé, akik gyűlölködnek, hogy ha találkoznak a gyűlöletük tárgyával, akkor szinte biztos, hogy okafogyottá válik a gyűlöletük.”

Pálfordulás után Orosz a Mindenki Magyarországához is csatlakozhatna

Felvetésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Lukácsi, hogy Orosz csatlakozzon a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, ha már részt vett a fórumukon, úgy reagált Lukácsi: csak akkor, ha bocsánatot kér és elhatárolódik korábbi tetteiktől, és ha egyetért a politikai-eszmei célkitűzésekkel. 

Vagyis szerinte ha Orosz őszinte, valódi pálfordulást gyakorol, akkor a mozgalomnak senki előtt nem szabad bezárni az ajtót, de arra tényleg garancia kell, hogy megváltozott.

Le fognak ülni beszélgetni

És hogy volt-e Orosznak elfogadható cselekedete polgármesterként? Lukácsi úgy válaszolt, ő csak a megbotránkoztató és elfogadhatatlan tetteit ismeri.

„Ugyanakkor azt hallottam számomra értékes és jó emberektől, hogy egyébként Orosz Mihály Zoltán barátként, emberként jó ember, csak hát sajnos őrült, elfogadhatatlan és visszautasítandó tetteket visz végbe. De egyébként pedig egy tisztességes, jóravaló ember.”

Ezért is volt Lukácsi szerint megdöbbentő, hogy hogy lehet valaki jó ember, ha ilyen tetteket visz végbe. Így a politkus missziójának tekinti, hogy Orosszal személyesen is találkozzon, és megismerje jobban a motivációit. Azt egyébként a fórumon meg is beszélték, hogy egyszer le fognak ülni beszélgetni.

FOTÓ: Lukácsi Katalin / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek