Izraeli hírszerző cég támadhatta meg a WhatsAppot

Szerző: Ruttkay Lili
2019.05.14. 15:02

A WhatsApp nem nevezte meg a kémprogram készítőit, de nem is cáfolták, hogy az izraeli cégről van szó.

Izraeli hírszerző cég támadhatta meg a WhatsAppot

Ismeretlen eredetű kémprogram támadta meg a WhatsApp nevű népszerű alkalmazást – írja az Al Jazeera. Egy ismeretlen számról indított, akár nem is fogadott hívással egy kémprogram juthatott be a felhasználók telefonjába. A rendszerhibára akkor lett figyelmes a cég, amikor a fejlesztők egy frissítést teszteltek az applikáción belüli hívások biztonságának fejlesztésére.

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője a támadást megerősítette, elkövetőt azonban nem kívánt megnevezni.

A Financial Times viszont arról írt, hogy az izraeli NSO Group lehet a felelős, a WhatsApp szóvivője pedig nem is cáfolta ezt.

A Financial Times híre azért lehet érdekes, mert az NSO Group egy olyan hírszerző cég, mely mind nyugati, mind közel-keleti hírszerző ügynökségeknek szállít információkat. Olyan magáncégről van szó, ami kémtechnológiát biztosít a kormányok, állami hírszerző ügynökségek és rendfenntartó szervek részére, így azok könnyen át tudják venni az irányítást a telefonok operációs rendszerei felett. 

A cég egy olyan kémprogrammal dolgozik, mely úgy tud meghackelni mobilokat, hogy közben a telefon kamerája felett is átveszi az irányítást.

Az NSO kémprogramja nem először tűnt fel, lehallgattak vele újságírókat, és találkoztak vele ügyvédek és emberi jogi aktivisták is, mint mondjuk az Amnesty International munkatársai az elmúlt években. 

A Whatsappnak közel 1,5 milliárd felhasználója van, a világ egyik legnépszerűbb chatalkalmazása. A botrány óta a cég dolgozik a biztonsági problémán, így aki aktívan használja az applikációt, mindenképpen frissítse azt! 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek