+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. május 14. kedd, 15:02
A WhatsApp nem nevezte meg a kémprogram készítőit, de nem is cáfolták, hogy az izraeli cégről van szó.

Ismeretlen eredetű kémprogram támadta meg a WhatsApp nevű népszerű alkalmazást – írja az Al Jazeera. Egy ismeretlen számról indított, akár nem is fogadott hívással egy kémprogram juthatott be a felhasználók telefonjába. A rendszerhibára akkor lett figyelmes a cég, amikor a fejlesztők egy frissítést teszteltek az applikáción belüli hívások biztonságának fejlesztésére.

 

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője a támadást megerősítette, elkövetőt azonban nem kívánt megnevezni.

 

A Financial Times viszont arról írt, hogy az izraeli NSO Group lehet a felelős, a WhatsApp szóvivője pedig nem is cáfolta ezt.

 

A Financial Times híre azért lehet érdekes, mert az NSO Group egy olyan hírszerző cég, mely mind nyugati, mind közel-keleti hírszerző ügynökségeknek szállít információkat. Olyan magáncégről van szó, ami kémtechnológiát biztosít a kormányok, állami hírszerző ügynökségek és rendfenntartó szervek részére, így azok könnyen át tudják venni az irányítást a telefonok operációs rendszerei felett. 

 

A cég egy olyan kémprogrammal dolgozik, mely úgy tud meghackelni mobilokat, hogy közben a telefon kamerája felett is átveszi az irányítást.

 

Az NSO kémprogramja nem először tűnt fel, lehallgattak vele újságírókat, és találkoztak vele ügyvédek és emberi jogi aktivisták is, mint mondjuk az Amnesty International munkatársai az elmúlt években. 

 

A Whatsappnak közel 1,5 milliárd felhasználója van, a világ egyik legnépszerűbb chatalkalmazása. A botrány óta a cég dolgozik a biztonsági problémán, így aki aktívan használja az applikációt, mindenképpen frissítse azt! 

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás