Alig akarja valaki beleíratni a személyijébe Németországban, hogy harmadik nemű

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.24. 16:46

Az ötvenet se éri el azok száma, akik éltek a január 1-je óta nyitva álló lehetőséggel.

Alig akarja valaki beleíratni a személyijébe Németországban, hogy harmadik nemű

Miután a német alkotmánybíróság még 2017-ben az általános személyiségi jogból és a diszkrimináció tilalmából kiindulva úgy döntött, hogy alkotmányellenes, hogy születéskor csak lánynak vagy fiúnak anyakönyvezik az embert, ezért a német parlament tavaly év végén törvénybe foglalta, hogy 2019. január 1-től „diverz”, vagyis sokszínű néven új, harmadik nemet jegyeznek be anyakönyvezésnél Németországban.

Az alkotmánybíróság anno arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezésükre álló források szerint nagyjából 160 ezer Németországban élő interszexuális embert érinthet mindez.

Ahhoz, hogy valaki hivatalos okmányaiban megváltoztassa a nemét a január 1-je óta létező harmadik opcióra, orvosi igazolást kell magával vinnie az okmányirodába – ezt a feltételt tavaly a Zöldek kritizálták is, mondván ezen kritérium „nonszensz”, és bizalmatlanságot jelez mindazokkal szemben „akik nem illenek be a társadalom régimódi, főként a CDU és a CSU által hangoztatott formájába”.

A dpa hírügynökség összeszedte, hogy április közepéig hol és hány ember kérvényezte a nemváltoztatást a bináris férfi-nőről a harmadik nemre. Eszerint a legtöbben, kilencen Berlinben, Kölnben hatan, Nürnbergben öten, Regensburgban hárman, Münchenben, Hamburgban, Erfurtban, Lipcsében és Essenben ketten, Stuttgartban és Mannheimben pedig egy ember. Az olyan nagyvárosokban, mint Karlsruhe (ami egyébként a német alkotmánybíróság székhelye is), Freiburg, Augsburg, Bamberg, Münster, Düsseldorf vagy Dortmund, senki nem élt a lehetőséggel.

FOTÓ: Dritte Option / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek