Jön a harmadik nem Németországban: „diverzre” lehet majd átírni az anyakönyvet

Szerző: Illés Gergő
2018.12.14. 20:39

A Zöldek szerint nonszensz, hogy orvosi bizonyítvány kell a nemváltáshoz, az AfD szerint pedig a neméről nem dönthet az ember.

Jön a harmadik nem Németországban: „diverzre” lehet majd átírni az anyakönyvet

„Diverz”, vagyis sokszínű néven új, harmadik nemet jegyeznek be anyakönyvezésnél Németországban – írja a Deutsche Welle. 

Diszkriminatív a férfi és női nem kizárólagossága?

A németek eddig csak a "férfi” és a "női” opciók között dönthettek anyakönyveztetésnél, a harmadik opció az volt, hogy üresen hagyják az erre vonatkozó rubrikát. Ez a német Bundestag csütörtök éjjeli szavazása után megváltozhat:

az interszexuális emberek – vagyis azok, akiknek szexuális önállósága sem a női, sem a férfi nem definíciójába nem illik bele – hamarosan „diverzre” változtathatják majd nemüket.

A „harmadik opció” joga már régóta éles társadalmi vita tárgya Németországban. Hasonló szabályozás van már érvényben Ausztriában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Indiában, Kanadában és Portugáliában is. 

A Bundestag az ügyben kénytelen volt cselekedni, miután a Karlsruhéban székelő legfelsőbb bíróság kimondta: az emberek számára lehetővé kell tenni, hogy ne csak férfiként vagy nőként határozhassák meg magukat. A döntés egy olyan, nagy visszhangot kiváltó ügyet követett, ahol egy nőként anyakönyvezett felperes korábban sikertelenül próbálta nemi identitását „inter/diverzre”, vagy simán „diverzre” változtatni. A bírák az ügyben végül kimondták: a „férfi” vagy a „női” opciók kizárólagossága diszkriminatív, és személyes jogokat sért.

A Zöldeknek nem elég, az AfD-nek túl sok

Az új törvényt, melyet a Bundestag megszavazott, a politikai színtér mindkét oldaláról kritizálták. A Zöldek például nehezményezték, hogy a nemüket megváltoztatni kívánó érintetteknek egy orvostól szerzett tanúsítványt kell majd bemutatniuk a nemváltáshoz. Anton Hofreiter, a párt frakcióvezetője úgy vélekedett, ez valószínűtlenné teszi, hogy valaki éljen a változtatás jogával.

Szerinte ezen kritérium „nonszensz”, és bizalmatlanságot jelez mindazokkal szemben „akik nem illenek be a társadalom régimódi, főként a CDU és a CSU által hangoztatott formájába”.

A Leszbikusok és Melegek Németországi Szövetsége szerint a törvény „kiábrándító”, mivel csak fizikai jegyeket vesz figyelembe a nem meghatározásánál. „A nemet nem csupán fizikai jegyek, de társadalmi és pszichológiai tényezők is meghatározzák” – mondta Henny Engels, a szervezet egyik vezető tagja. Marc Henrichmann CDU-s honatya szerint ugyanakkor fontos az orvosi dokumentáció bemutatása, ez ugyanis szükséges ahhoz, hogy az emberek ne szubjektíven, maguk határozzák meg a nemüket.

A politikai spektrum jobb szélén elhelyezkedő AfD a Zöldekkel ellentétben nem azt kritizálta, hogy a törvényjavaslat nem megy elég messzire, hanem hogy túl sok jogot ad: „az idők kezdetétől objektív tény az, hogy melyik nemhez tartozunk – olyan tényező ez, mint a kor, vagy a testalkat” – jelentette ki Beatrix von Strorch, a párt parlamenti frakcióvezetője.

BORÍTÓ: Dritte Option/Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek