Már a görög kormányt kérik, lépjen valahogy fel a futballhuliganizmus ellen

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.18. 17:50

Hetven percig tartott az athéni derbi, de már az ötödik percben meg kellett szakítani a játékot. Tavaly már beleszólt a kormány a helyzetbe, akkor az egész bajnokságot bezárta.

Már a görög kormányt kérik, lépjen valahogy fel a futballhuliganizmus ellen

A görög foci már évek óta nincs az elit közelében sem, de az ország amúgy is instabil helyzete miatt különösen érdemes figyelni, hogy néz ott ki mostanában egy nagyobb focimeccs: vasárnap zajlott le például az athéni derbi, a Panatinaikosz-Olimpiakosz, vagyis csak zajlott volna, ugyanis 70 perc után lefújták a meccset szurkolói rendbontások miatt.

Hogy arrafelé mit értenek rendbontás alatt, az mindig elég vicces Magyarországról nézve:

a negyedik percben a Panatinaikosz huligánjai már berohantajka pályára megverni az Olimpiakosz játékosait, de nem sokkal később az Olimpiakosz tábora is bement mutogatni a játéktérre is.

A hazai pályán játszó Panatinaikosz közleményben határolódott el az erőszak minden formájától, szerintük a 25 ezres nézősereg egy kicsi de erőszakos kisebbsége rontotta elaz estét azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a labdarúgást. 

A klub ugyanakkor a görög kormánynak is üzent: „Jó lenne, ha ha végre szembe nézne a kormány ezekkel az eseményekkel, és megtalálná a módot a stadionokban látható erőszak leküzdésére” – áll a szövegben. 

A meccset a lefújáskor 1-0-ra vezető Olimpiakosznak adták a bírók.

A görög foci még Kelet-Európán belül is kemény terep: egyrészt a szurkolók a környék szokásaival szemben sokszor nem jobb, hanem baloldali politikai nézeteket vallanak, ami mindig okot ad némi plusz balhéra, ráadásul a helyi alvilág is erősen jelen van minden szinten. 

Érdemes kiemelni a tavaly márciusban történt esetet, amikor a Budapesten is járt PAOK klubelnöke, az orosz-görög Ivan Szaddivisz nem csak a bement a pályára veszekedni a bíróval a szintén magyar látogatást maga mögött tudó AEK Athén elleni meccsen, de a képekről kiderült, hogy egy pisztoly is volt a zsebében. 

Akkor lépett a kormány, és határozatlan időre felfüggesztette az egész bajnokságot. 

FOTÓ: Ultras-Tifo.net

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek