+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2020. április 4. szombat, 10:10
Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

Kilenvenhét éves korában elhunyt Manolisz Glezosz görög forradalmár, antifasiszta harcos.

 

Már nem emlékszem arra, mikor hallottam először Manolisz Glezosz nevét. Talán történelemórán beszéltek róla, amikor Görögország náci megszállása szóba került, talán valamilyen antifasiszta évforduló alkalmából említette meg hőstettét a kádári média. Sok mindent elfelejtettem, amit akkor tanítottak és hirdettek, de

 

a tudatalattimban valahol mindig ott volt, hogy 1941-ben egy Manolisz Glezosz nevű görög fiatalember felmászott az Akropoliszra, és letépte róla a horogkeresztes zászlót.

 

Talán azért nem felejtettem el, mert ez a név dallamos és könnyen megjegyezhető, az Akropolisz pedig emblematikus hely annak is, aki akkor még nem járt ott. És persze egy zsarnokságot jelképező zászló letépésében van valami kalandos, pezsdítő, egyszeri és bátor gesztus. A mi magyar történelmünkben is az ilyen, utólagos magyarázkodásoktól mentes hőstettekre emlékszünk a legszívesebben.

 

Manolisz – hivatalos keresztnevén Emmanouil – Glezosz tizenkilenc éves volt, amikor egy társával 1941. május 30-án lehajította a mélybe az Akropolisz ormát elrondító horogkeresztes náci lobogót. Ez a tette egyfajta népi hőssé tette világszerte azok szemében, akik ösztönösen is gyűlölték a náci rezsimet.

 

A vakmerő akciót akkor még megúszta, csak egy esztendővel később került a görög és német nácik, majd az olasz fasiszták kezére. Megkínozták, többször halálra ítélték, és gyógyíthatatlanak látszó tbc-t szerzett a kínzások következtében. 1945 után a polgárháború idején kommunista meggyőződése miatt ismét halálra ítélték, és bár végül nem végezték ki, hosszú éveket börtönben. A hatvanas években rövid ideig kommunista képviselő volt a parlamentben, majd az 1967-es fasiszta puccs után ismét börtönbe került.

 

A görög demokrácia 1974-es helyreállításakor több halálos ítélet és tizenöt évnyi fogság állt mögötte. Mégsem vált dogmatikus veterán belőle.

 

Jelentős szerepe volt abban, hogy a kommunista párt mérsékelt szárnya csatlakozott a PASZOK nevű szocialista párthoz, mert a demokrácia helyreállítását fontosabbnak ítélte a dogmatikus balosságnál.

 

Görög, majd EP-képviselő lett a PASZOK színeiben. Hatvannégy éves korában lemondott a jól fizető stallumokról, hogy egy helyi „grass roots” mozgalmat, népi önszerveződő tanácsot szervezzen Naxosz szigetén.

 

A kétezres években utcai demonstrációkkal tiltakozott a megszorító intézkedések ellen. 2010-ben és 2012-ben, nyolcvannyolc, illetve kilencven éves korában megsebesítették a rohamrendőrök, ami láthatóan még mindig nem rettentette vissza a politizálástól. 2014-ben a Szíriza színeiben ismét az Európai Parlament tagjává választották. Az én mandátumon éppen akkor járt le, de futólag még találkoztam vele. Furcsa volt élő emberként látni egy legendás hőst a gyerekkorból. Csak egy évig bírta az EP-képviselőséget, 2015-ben visszament civilnek.

 

Utolsó éveiben hevesen tiltakozott a Macedónia névváltozásához való görög hozzájárulás ellen. Nemcsak balos volt, de görög patrióta is, aki semmilyen idegen zászlónak nem hajolt meg.

 

Manolisz Glezosz ennyi vihatos kaland mellett írt hét könyvet, szerkesztett újságokat, de emellett geológiával is foglalkozott, sikeres árvízvédelmi, gátépítési projektjei is voltak. Akinek dolga van a világban, annak ideje is jut rá. E nekrológ írása közben tudtam meg, hogy a magyarországi görög kisebbség budapesti iskolája 2015 óta az ő nevét viseli. Derék dolog, tisztelt görög honfitársaink!

 

Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

 

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt európai parlamenti képviselő.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás