Aki letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról

Hegyi Gyula

Szerző:
Hegyi Gyula

2020.04.04. 10:10

Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

Kilenvenhét éves korában elhunyt Manolisz Glezosz görög forradalmár, antifasiszta harcos.

Már nem emlékszem arra, mikor hallottam először Manolisz Glezosz nevét. Talán történelemórán beszéltek róla, amikor Görögország náci megszállása szóba került, talán valamilyen antifasiszta évforduló alkalmából említette meg hőstettét a kádári média. Sok mindent elfelejtettem, amit akkor tanítottak és hirdettek, de

a tudatalattimban valahol mindig ott volt, hogy 1941-ben egy Manolisz Glezosz nevű görög fiatalember felmászott az Akropoliszra, és letépte róla a horogkeresztes zászlót.

Talán azért nem felejtettem el, mert ez a név dallamos és könnyen megjegyezhető, az Akropolisz pedig emblematikus hely annak is, aki akkor még nem járt ott. És persze egy zsarnokságot jelképező zászló letépésében van valami kalandos, pezsdítő, egyszeri és bátor gesztus. A mi magyar történelmünkben is az ilyen, utólagos magyarázkodásoktól mentes hőstettekre emlékszünk a legszívesebben.

Manolisz – hivatalos keresztnevén Emmanouil – Glezosz tizenkilenc éves volt, amikor egy társával 1941. május 30-án lehajította a mélybe az Akropolisz ormát elrondító horogkeresztes náci lobogót. Ez a tette egyfajta népi hőssé tette világszerte azok szemében, akik ösztönösen is gyűlölték a náci rezsimet.

A vakmerő akciót akkor még megúszta, csak egy esztendővel később került a görög és német nácik, majd az olasz fasiszták kezére. Megkínozták, többször halálra ítélték, és gyógyíthatatlanak látszó tbc-t szerzett a kínzások következtében. 1945 után a polgárháború idején kommunista meggyőződése miatt ismét halálra ítélték, és bár végül nem végezték ki, hosszú éveket börtönben. A hatvanas években rövid ideig kommunista képviselő volt a parlamentben, majd az 1967-es fasiszta puccs után ismét börtönbe került.

A görög demokrácia 1974-es helyreállításakor több halálos ítélet és tizenöt évnyi fogság állt mögötte. Mégsem vált dogmatikus veterán belőle.

Jelentős szerepe volt abban, hogy a kommunista párt mérsékelt szárnya csatlakozott a PASZOK nevű szocialista párthoz, mert a demokrácia helyreállítását fontosabbnak ítélte a dogmatikus balosságnál.

Görög, majd EP-képviselő lett a PASZOK színeiben. Hatvannégy éves korában lemondott a jól fizető stallumokról, hogy egy helyi „grass roots” mozgalmat, népi önszerveződő tanácsot szervezzen Naxosz szigetén.

A kétezres években utcai demonstrációkkal tiltakozott a megszorító intézkedések ellen. 2010-ben és 2012-ben, nyolcvannyolc, illetve kilencven éves korában megsebesítették a rohamrendőrök, ami láthatóan még mindig nem rettentette vissza a politizálástól. 2014-ben a Szíriza színeiben ismét az Európai Parlament tagjává választották. Az én mandátumon éppen akkor járt le, de futólag még találkoztam vele. Furcsa volt élő emberként látni egy legendás hőst a gyerekkorból. Csak egy évig bírta az EP-képviselőséget, 2015-ben visszament civilnek.

Utolsó éveiben hevesen tiltakozott a Macedónia névváltozásához való görög hozzájárulás ellen. Nemcsak balos volt, de görög patrióta is, aki semmilyen idegen zászlónak nem hajolt meg.

Manolisz Glezosz ennyi vihatos kaland mellett írt hét könyvet, szerkesztett újságokat, de emellett geológiával is foglalkozott, sikeres árvízvédelmi, gátépítési projektjei is voltak. Akinek dolga van a világban, annak ideje is jut rá. E nekrológ írása közben tudtam meg, hogy a magyarországi görög kisebbség budapesti iskolája 2015 óta az ő nevét viseli. Derék dolog, tisztelt görög honfitársaink!

Mondják, szürke korban élünk. Szürke annak, aki szürkén éli. Manolisz Glezosz élete kilencvenhét éve alatt nem tudott annyira megöregedni, hogy beleszürküljön az életbe.

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt európai parlamenti képviselő.

Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől
Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek