+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 23. szombat, 08:48
Vlagyimir Putyinnak főleg a rap műfajával van problémája, ami felett szerinte – ha megállítani lehetetlen – akkor át kell venni az irányítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen utasította a kormányt arra, hogy az találjon ki egy támogatási rendszert az orosz popzene számára, miután az elmúlt hónapokban több fiatal, független előadót is letiltottak a koncertezéstől a hatóságok az orosz városokban – írja a Moscow Times.

 

Lefújt haknik, gyanús titkosügynökök

 

A fiatal előadók arra panaszkodtak, hogy a hatóságok „sértő szövegek” vagy „extremizmus” miatt több haknijukat is megakadályozták. Egy IC3PEAK nevezetű techno-együttes azt állítja, a rendőrök különböző okokra hivatkozva nem engedték őket fellépni, volt, hogy az utolsó pillanatban kaptak bombafenyegetést, volt, hogy a klubok tulajdonosai végül nem merték bevállalni az együttes fellépését. Egy permi klubtulajdonos például azt mondta, személyesen a permi terület vezetője kereste meg azzal, hogy

 

„nem javasolja, hogy megtartsa a koncertet”, mivel az együttesnek „gyanús szövegei vannak”.

 

A valóban elég provokatív szövegekkel és képi megjelenítéssel operáló IC3PEAK arról is beszámolt, előfordult, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB emberei szólították fel őket arra, hagyják el a várost, ahol koncertezni akartak.

 

 

Átvenni az irányítást

 

Nem csak a polgárpukkasztó együtteseket érte utol a hatóságok keze: teljesen átlagos pop-előadókat sem engedtek fellépni, de az FSZB különösen a rapperek ellen lépett fel, közülük egyet még le is csuktak a hatóságok: a gyakran kormánykritikus Husky nevezetű előadó koncertjét is lefújták, ezért a rapper egy autó tetejére mászott fel, és ott kezdte el előadását a rajongói előtt. Az eredmény: 12 nap elzárás huliganizmus, és drogteszt végrehajtásának visszautasítása miatt.

 

És miért is folyik boszorkányüldözés az orosz rap ellen? A válasz Vlagyimir Putyin orosz elnökben keresendő, aki szerint

 

„ha megállítani lehetetlen is, akkor át kell venni az irányítást” a rap felett.

 

Putyint főleg a műfajban rendszeres, drogok használatát népszerűsítő szövegek aggasztják, de elmondása szerint a káromkodással nincs semmi baja: az elnök úgy fogalmazott, beszélt egy nyelvésszel, aki szerint a káromkodás a nyelv része, csak az a kérdés, hogyan használjuk.

 

Az orosz popzene fölötti irányítás átvétele pont Putyin szerdai direktívájával kezdődött meg, melyben arra utasítja az elnöki adminisztráció igazgatóhelyettesét, szeptemberig készítsen egy listát a zene és a vizuális művészet támogatásával kapcsolatos „elsődleges intézkedésekről”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a párizsi Nemzeti Közigazgatási Főiskolán, a legendás ENA-n szerzett diploma nélkül. Macron ennek akar véget vetni, noha maga is az ENA-ról került ki.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás