Jön az államilag támogatott popzene Oroszországban

Szerző: Illés Gergő
2019.02.23. 08:48

Vlagyimir Putyinnak főleg a rap műfajával van problémája, ami felett szerinte – ha megállítani lehetetlen – akkor át kell venni az irányítást.

Jön az államilag támogatott popzene Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen utasította a kormányt arra, hogy az találjon ki egy támogatási rendszert az orosz popzene számára, miután az elmúlt hónapokban több fiatal, független előadót is letiltottak a koncertezéstől a hatóságok az orosz városokban – írja a Moscow Times.

Lefújt haknik, gyanús titkosügynökök

A fiatal előadók arra panaszkodtak, hogy a hatóságok „sértő szövegek” vagy „extremizmus” miatt több haknijukat is megakadályozták. Egy IC3PEAK nevezetű techno-együttes azt állítja, a rendőrök különböző okokra hivatkozva nem engedték őket fellépni, volt, hogy az utolsó pillanatban kaptak bombafenyegetést, volt, hogy a klubok tulajdonosai végül nem merték bevállalni az együttes fellépését. Egy permi klubtulajdonos például azt mondta, személyesen a permi terület vezetője kereste meg azzal, hogy

„nem javasolja, hogy megtartsa a koncertet”, mivel az együttesnek „gyanús szövegei vannak”.

A valóban elég provokatív szövegekkel és képi megjelenítéssel operáló IC3PEAK arról is beszámolt, előfordult, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB emberei szólították fel őket arra, hagyják el a várost, ahol koncertezni akartak.

Átvenni az irányítást

Nem csak a polgárpukkasztó együtteseket érte utol a hatóságok keze: teljesen átlagos pop-előadókat sem engedtek fellépni, de az FSZB különösen a rapperek ellen lépett fel, közülük egyet még le is csuktak a hatóságok: a gyakran kormánykritikus Husky nevezetű előadó koncertjét is lefújták, ezért a rapper egy autó tetejére mászott fel, és ott kezdte el előadását a rajongói előtt. Az eredmény: 12 nap elzárás huliganizmus, és drogteszt végrehajtásának visszautasítása miatt.

És miért is folyik boszorkányüldözés az orosz rap ellen? A válasz Vlagyimir Putyin orosz elnökben keresendő, aki szerint

„ha megállítani lehetetlen is, akkor át kell venni az irányítást” a rap felett.

Putyint főleg a műfajban rendszeres, drogok használatát népszerűsítő szövegek aggasztják, de elmondása szerint a káromkodással nincs semmi baja: az elnök úgy fogalmazott, beszélt egy nyelvésszel, aki szerint a káromkodás a nyelv része, csak az a kérdés, hogyan használjuk.

Az orosz popzene fölötti irányítás átvétele pont Putyin szerdai direktívájával kezdődött meg, melyben arra utasítja az elnöki adminisztráció igazgatóhelyettesét, szeptemberig készítsen egy listát a zene és a vizuális művészet támogatásával kapcsolatos „elsődleges intézkedésekről”.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek