+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 23. szombat, 08:48
Vlagyimir Putyinnak főleg a rap műfajával van problémája, ami felett szerinte – ha megállítani lehetetlen – akkor át kell venni az irányítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen utasította a kormányt arra, hogy az találjon ki egy támogatási rendszert az orosz popzene számára, miután az elmúlt hónapokban több fiatal, független előadót is letiltottak a koncertezéstől a hatóságok az orosz városokban – írja a Moscow Times.

 

Lefújt haknik, gyanús titkosügynökök

 

A fiatal előadók arra panaszkodtak, hogy a hatóságok „sértő szövegek” vagy „extremizmus” miatt több haknijukat is megakadályozták. Egy IC3PEAK nevezetű techno-együttes azt állítja, a rendőrök különböző okokra hivatkozva nem engedték őket fellépni, volt, hogy az utolsó pillanatban kaptak bombafenyegetést, volt, hogy a klubok tulajdonosai végül nem merték bevállalni az együttes fellépését. Egy permi klubtulajdonos például azt mondta, személyesen a permi terület vezetője kereste meg azzal, hogy

 

„nem javasolja, hogy megtartsa a koncertet”, mivel az együttesnek „gyanús szövegei vannak”.

 

A valóban elég provokatív szövegekkel és képi megjelenítéssel operáló IC3PEAK arról is beszámolt, előfordult, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB emberei szólították fel őket arra, hagyják el a várost, ahol koncertezni akartak.

 

 

Átvenni az irányítást

 

Nem csak a polgárpukkasztó együtteseket érte utol a hatóságok keze: teljesen átlagos pop-előadókat sem engedtek fellépni, de az FSZB különösen a rapperek ellen lépett fel, közülük egyet még le is csuktak a hatóságok: a gyakran kormánykritikus Husky nevezetű előadó koncertjét is lefújták, ezért a rapper egy autó tetejére mászott fel, és ott kezdte el előadását a rajongói előtt. Az eredmény: 12 nap elzárás huliganizmus, és drogteszt végrehajtásának visszautasítása miatt.

 

És miért is folyik boszorkányüldözés az orosz rap ellen? A válasz Vlagyimir Putyin orosz elnökben keresendő, aki szerint

 

„ha megállítani lehetetlen is, akkor át kell venni az irányítást” a rap felett.

 

Putyint főleg a műfajban rendszeres, drogok használatát népszerűsítő szövegek aggasztják, de elmondása szerint a káromkodással nincs semmi baja: az elnök úgy fogalmazott, beszélt egy nyelvésszel, aki szerint a káromkodás a nyelv része, csak az a kérdés, hogyan használjuk.

 

Az orosz popzene fölötti irányítás átvétele pont Putyin szerdai direktívájával kezdődött meg, melyben arra utasítja az elnöki adminisztráció igazgatóhelyettesét, szeptemberig készítsen egy listát a zene és a vizuális művészet támogatásával kapcsolatos „elsődleges intézkedésekről”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás