A Szkripal-ügy óta először találkozhat May és Putyin

Szerző: Illés Gergő
2019.06.17. 08:40

A brit-orosz kapcsolatok a kettős ügynök megmérgezése után fagytak be, és lehet, hogy épp Theresa May utolsó nemzetközi tárgyalásán olvadhatnának kissé.

A Szkripal-ügy óta először találkozhat May és Putyin

Olvadás következhet a Szergej Szkripal kettős ügynök Nagy-Britanniában történt megmérgezése utáni, igen feszült brit-orosz viszonyban - a Guardian ugyanis úgy tudja, a G20-országok Japánban tartott csúcstalálkozója után találkozhat egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Theresa May (akkor még) brit miniszterelnök is.

Szergej Szkripalt és lányát még tavaly márciusban mérgezték meg Salisbury városában, melyért a brit kormány az orosz titkosszolgálatokat teszi felelőssé.

A sikertelen mérgezést huszonhárom orosz diplomata az Egyesült Királyságból való kiutasítása követte, ahogyan Oroszország is ugyanennyi brit diplomatát küldött haza Moszkvából. Ezen felül az oroszok bezáratták az oroszországi British Council-irodákat és az Egyesült Királyság szentpétervári diplomáciai képviseletét is.

Ez pedig nagyon fájdalmas lépés volt a brit külügy számára: a lecsökkent létszámmal ugyanis Nagy-Britannia nem tudja olyan minőségben elemezni Oroszország akcióit belülről, mint korábban. Az eddigi bilaterális tárgyalások azonban nem vezettek sikerre, és kérdéses, hogy mi lehet Putyin célja: sokak szerint az orosz elnök új lapot kezdene a brit-orosz kapcsolatokban Theresa May közelgő távozása után.

A június 28-29-én tartott oszakai G20-csúcs ugyanakkor valószínűleg May utolsó nemzetközi tárgyalása lehet majd, ekkor találkozhat Putyinnal is.

Legvalószínűbb utódja a londoni expolgármester és volt külügyminiszter Boris Johnson lehet, aki külügyérként maga is éles kriticizmussal viszonyult Oroszország szíriai akcióihoz, de még a mérgezés előtt, 2017 decemberében Moszkvában meglátogatta Szergej Lavrov külügyminisztert. 

A kapcsolatok javulásának legfőbb záloga az lenne, ha Oroszország elismerné felelősségét Szkripal megmérgezése ügyében. A britek másik követelése a gyanú szerint az akciót elkövető két GRU-ügynök (Felderítő Főcsoportfőnökség, az orosz katonai hírszerző szolgálat) Nagy-Britannia számára való kiadása.

Ez meglehetősen irreális elvárás, komoly arcvesztéssel járna ugyanis a Kreml számára.

A két ügynök tagadja, hogy ők álltak volna a mérgezés mögött, sőt, Oroszországban még tévéinterjúban is magyarázták, hogy csupán turistaként voltak a katedrálisáról híres Salisburyben. May szerint viszont pont a GRU-ügynökök okolhatók az akcióért, melyet magasrangú tisztségviselők hagyhattak jóvá a Kremlben.

Nem segítettek az amúgy is feszült helyzeten Putyin egy szentpétervári gazdasági fórumon tett kijelentései sem, ahol a volt katonai hírszerzési ezredes Szkripalról azt mondta, London kémje, és nem az övék, miután orosz ügynökök tucatjait dobta fel az MI6-nél. 

BORÍTÓKÉP: May-Putyin-találkozó még 2016-ban / Kremlin.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek