Ne vásárolj rabszolgatartótól!

Vágó Gábor

Szerző:
Vágó Gábor

2019.01.09. 13:46

A bojkottmozgalom hosszú távon képes lehet arra, hogy nagyvállalatoknak végletekig kedvező NER-t is aláássa.

A tüntetéseken színpadokról több párt is meghirdette az ellenállást forradalmi hévvel. Ezek annyira kemény kijelentések voltak, hogy már elképzeltem a Mecsek bércei között és a Bakony erdeiben szerveződő partizán hadtesteket, akik belepisilik a hóba: O1G.

Tartalom nélkül minden ellenállósdi kihirdetése magát az ellenállást erodálja.

A tüntetéseken túlmutató egyedüli érdemi cselekvési terv a pártokon kívülről jött a Mérce hasábjain több szerzőtől is. Jámbor András írta le a kulcsmondatot: ez hosszú küzdelem lesz, vagy semmilyen. Kitartó és okos munkával el lehet érni, hogy a mindennapok ellenállása legyengítse a NER-t, mert a tüntetésekből nem értenek odafent a Várban.

Mindegyik eddig megjelent cselekvési terv viszont csak azokra a dühös tízezres tömegekre koncentrált, akik kint voltak az utcán. Miközben milliók elégedetlenek a kizsákmányoló rendszerrel, de óvatosságból, vagy a kevésbé heves vérmérséklet okán nem fognak mínuszokban menetelni velünk. Számukra is meg kell mutatni. a csendes ellenállás lehetőségét.

A legegyszerűbb és a leginkább bevált állampolgári ellenállási forma a bojkott. A bojkott a mindennapok lázadása. Ne vásároljunk olyan cég termékeiből, amelyek kiszolgálói a rezsimnek!

Az evidens, hogy egy tudatos ellenzéki nem vesz fel 2rule-mezt, és nem tér be Vajna Timi fánkozójába, nem a CBA-ban vásárol. Egy tudatos ellenzéki vállalkozó igyekszik elkerülni Mészáros Lőrinc kiterjedt cégbirodalmát. Márcsak önvédelmi reflexből is, hiszen nem akarja, hogy nála is kopogjanak fekete öltönyös ügyvédek: „hallottuk, hogy eladó a céged!” Most ezen túlmutató összehangolt állampolgári akcióra van szükség a magyar dolgozókat végletekig kizsigerlő rabszolgatörvény kapcsán.

Vegyük példának a Henkel magyarországi leányvállalatát, ahol heti hatvannyolc órás munkavégzést is megengedő kollektív szerződést vezettek be, azaz hétköznap tizenkét óra és még az egyik hétvégi napon nyolc óra is belefér ebbe. A dolgozóik nagyon nehezen tudnának sztrájkolni a törvény miatt ez ellen.

Úgy tudunk hatni fogyasztóként a cégre, ha a boltokban vásárolva nem veszünk Henkel-terméket: Persil-mosóport, Bref-légfrissítőt, Silan-öblítőt, Fa-tusfürdőt, Pattex-ragasztót.

Ha a Henkel elveszti piacvezetői pozícióját ezen vegyipari termékek esetén, akkor tudni fogják, hogy mindezt a dolgozóik kizsigerelése miatti bosszú a fogyasztóktól. Ha a Henekelnél sikert érünk el, akkor a többi cég is kétszer meggondolja, hogy megéri-e a piaci részesedést kockáztatni a termelés növelése érdekében. 

A kapitalizmus így működik. A pénztárcánkkal szavazunk.

A bojkottmozgalom hosszú távon képes lehet arra, hogy nagyvállalatoknak végletekig kedvező NER-t is aláássa. Pláne, ha a magyarországi folyamatokat rossz szemmel néző európai fogyasztókat is sikerül bekapcsolni a bojkottmozgalomba. Ha cégek azt látják, hogy nem érdemes lepaktálni a NER-rel, mert az a fogyasztók büntetik, akkor az egyik fő tartóoszlopát sikerül ledönteni az Orbán-rendszernek.

Vágó Gábor az LMP antikorrupciós szakszóvivője

Ellenvéleményed van? Vitáznál? Hozzászólnál? Küldd el nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek