A menza a magyar néplélek, és Orbán most beletunkolt ebbe

Kulcsár Árpád

Szerző:
Kulcsár Árpád

2019.01.09. 10:59

Eddig azt hihettük, az olcsó, rossz kaja, a mirelitből való kifőzdék, a kórházi moslékok a szegény emberek jussa. De a Miniszterelnökség Gundel-menzájával épp az derül ki, hogy egyeseknek ezért a pénzért nem ez jár, hanem kevesebb pénzért jár jobb.

Ezt a cikket (és még mást is) az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már szerda reggel hétkor megkapták postafiókjukba. Kérj hírlevelet te is!

Tudom, hogy még messze az ebédidő, de régóta nem övezte ennyi anyázás Orbán Viktor életvitelét, mióta kiderült, hogy a várba költöztetett miniszterelnökségnek a Gundel étterem fogja nagyon-nagyon olcsón biztosítani a kaját. Kollégám, Fekő Ádám nem érti, mi ez a nagy felháborodás azon, hogy Orbán eszik. Én érteni vélem.

Robban a puliszka

És adódna a kérdés is, miért nem a Szentfuszulykafalvára épített stadionok, a milliárdokban elszivárgó közpénzek váltanak ki ekkor indulatokat?

Hát azért, mert az absztrakció. És azért, mert a miniszterelnök életvitele ritkán találkozik mondjuk egy munkáséval. Most találkozott: mindketten menzán esznek, eddig rendben is volna, de a munkás nem nagyon tudja benyelni, hogy a miniszterelnök olcsóbban egyen jobb minőségű kaját nála, éspedig azért, mert ez tényleg pofátlanság. Az olcsó kaja a szegény emberek jussa, a rossz kaja is, a mirelitből való kifőzdék, a kórházi moslékok. Ennyit engedhetünk meg magunknak, ezért a pénzért ez jár.

De pont most derül ki, hogy egyeseknek ezért a pénzért nem ez jár, hanem kevesebb pénzért jár jobb.

Orbán Viktor olyannyira a hétköznapi fickó látszatát akarja folyton kelteni a kockás ingjeivel meg a szotyizásaival, hogy azzal egyre inkább ellenszenvet vált ki maga ellen. És akkor ilyenkor (hogy egy román mondással írjam le) robban a puliszka. Orbán egyre nehezebben tud ebben a szerepben megmaradni, amikor Mészáros Lőrinc éppen a leggazdagabb magyar lett, amikor a lánya nagyon drága cuccokban flangál, és amikor a haverok egyre másra nyerik a közbeszerzéseket. Az utóbbiakat elnézik a magyarok, mondván, mindenki lop, és a Fidesz legalább úgy lop, hogy csinál is valamit, megvédenek a migránsoktól, stb.

Eddig a dolgozó csak legyintett, most már nehezebb lesz

Csakhogy Orbán menzája szemenköpése mindazoknak, akik nap mint nap tisztességes munkával próbálnak megélni, és bárhogyan csűrik és csavarják, a hónap végére akkor is elfogy a bérük.

Mert tetszik, nem tetszik, a magyar átlagmunkás egyre jobban elszegényedik az elmúlt 7 évben, csúcson van az elvándorlás, nincs széles, szociális alapú elégedetlenség (egyelőre) az országban. A Gundel luxusáraira eleddig egy dolgozó csak legyintett, hogy ez a tehetősebbek helye, járjanak csak, és költsék, amire tetszik, a pénzüket. Létezik ez a status quo, ők gazdagok, mi gürcölünk, és reménykedünk benne, hogy előbb-utóbb ezt a gürcölést méltányolni is fogják. De a menza kényes dolog: sok helyen kritikán aluli a színvonala, például iskolákban, kórházakban, és lényegesen drágább is. Másrészt meg valamiféle beletörődés van abba, hogy egy szegényebb dolgozó a bérének egy jelentős részét rá kell költse a napi menzás étkezésre.

Erről lehetett azt gondolni, hogy a szükséges rossz, így állunk és kész, a menza az menza, az étterem az étterem. Orbán Viktornak most sikerült ezt az illúziót szertefoszlatnia: és megmuttata, hogy nem szükségszerűen kell mindenkinek kevés pénzből moslékot ennie.

Orbán és kommunikációs csapata egyszerűen elveszítették ezt a reprezentációs versenyt, és az ő hibájuk lesz, ha továbbra is a csóró és szerény, vonatozós, hátizsákos, átlagkaját zabáló országvezető imázsát akarják erősíteni, mert ez nehezen fog működni a túlóratörvények következtében kialakult közhangulatban.

A menza a magyar néplélek, és Orbán most beletunkolt ebbe.

Ha nincs is artikulálódó szociális elégedetlenség, itt most kicsit afelé hajlik a történet és a közhangulat burkoltan a gazdagok ellen fordult. Jól szemlélteti ezt az is, hogy a kommentelők ellepték a Gundel honlapját, ironikusan ugyan, de maguknak is kérik ezt a menüt.

Bárhogy is nézzük, ez az elégedetlenség a vagyoni elosztások aránytalanságáról is szól, az elosztás igazságtalanságáról és arról, hogy egy kevésbé szerencsés helyzetben levő magyar sem tűri magával szemben a gátlástalan cinizmust.

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek