2019-ben két hónapban is rámehet a gatyád koncertekre

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.01. 08:58

Azok az idők már szerencsére elmúltak, mikor minimum Bécsig kellett elutazni egy értelmezhető koncertért, cserébe illik előre gondolkodni kicsit. Az Azonnali elmondja, melyik tíz bulira figyelj idén kiemelten.

2019-ben két hónapban is rámehet a gatyád koncertekre

Koncertre járni már rég nem az az egyszerű döntés, mint régen: több van belőlük Budapesten, jobbak, ráadásul egy nagyobb eseményre csoportosan elmenni már kimutatható kiadássá vált.

Ezért érdemes kicsit előre gondolkozni, és a jegyeket például jó előre megvenni, hogy aztán szinte ingyenbulinak tűnjön a dolog, mire eljön a nagy nap.

A tíz fontos koncert kiválasztásakor szempont volt, hogy ne fesztiválos fellépések legyenek, hiszen az nem klasszikus koncertélmény (ezért nem ajánljuk például a szigetes Florence and the Machine-t), illetve lehessen még rájuk jegyet venni (ezért maradt ki például a februárban duplázó Nils Frahm). 

Ahogy látjátok, februárra és júniusra kell igazán félretenni a pénzt, ha mindenhova szeretnénk menni, de úgy általában kijelenthető, hogy ha már nem jelentenek be senkit, akkor is el vagyunk látva programmal egészen nyárig. 

Laibach (febuár 22, A38)

Szlovénia büszkesége indítja be az igazán erős koncertszezont február végén: a Laibach A muzsika hangja industrialosított verziójával érkezik a hajóra, hogy kiderüljön, mennyire gonosz is valójában ez a történet. 

Nicki Minaj (február 25, Papp László Sportaréna)

Mikor szokott fellépni fiatal és minden tekintetben aktuális előadó Magyarországon a Szigeten kívüli univerzumban? Nos, elég ritkán, ezért az elmúlt év legnagyobb pofájú rappere, Nicki Minaj műsora azoknak is érdekes lehet, akik csak tudni akarják, hol tart épp a felsőligás koncertipar. Ráadásul hozza Juice WRLD-t is, aki az újsulis hiphop egyik legnépszerűbb figurája, szóval ez most tényleg nagyon up to date. 

Echo Collective plays Radiohead (február 26, A38)

A Radiohead azért nagyon jó zenekar, mert ezerféle értelmezése létezik, és mindegyik jó. Az Echo Collective például az angol bölcsészzenekar 2001-ben (jaj, de rég volt) megjelent Amnesiac lemezét játssza el kamarazenekari verzióban. Mi történik akkor, ha egy jellemzően elektronikus zenét átültetnek ebbe a környezetbe? Libabőr, megvilágosodás, minden!

Peter Bjorn and John (március 16, A38)

A Young Folks fütyülése akkora sláger lett, hogy majdnem agyon is nyomta 2006-ban a svéd indie zenekart, de azóta minden visszakerült a helyére: a Peter Bjorn and Johnból az egyik legjobb klubzenekar lett, ami azóta is képes minden lemezére összehozni 2-3 kiemelkedően jó dalt. Aki látta már őket élőben, annak nem is kérdés, hogy az év egyik legjobb hangulatú estéjére kell számítani március közepén.

GZA (április 3, Dürer Kert)

A Wu-Tang Clan és megszámlálhatatlan leágazása azért különleges, mert bár régimódi rapet csinálnak, valahogy soha nem tudtak kimenni a divatból. Tőlük most GZA jön el kicsit szövegelni, hogy emlékeztesse kicsit arra az egybegyűlteket, nem mindig motyogó tizenévesek vitték ezt a műfajt előre. 

Muse (május 28, Papp László Sportaréna)

Volt már a Muse az új Radiohead, az új U2, az új Queen, de egy ideje már csak a Muse-ról beszélünk. Azt mindenképp meg kell becsülni, hogy az angolok rendszeresen fellépnek nálunk, pláne azért, mert a rádiókompatibilis gitárzenekarok mögül jelenleg talán egy sem tud annyira tökéletesen működni egy stadionban, mint ők.

Slayer (június 11, Papp László Sportaréna)

Búcsúzik a keménység és metálság mértékegysége, és szerencsére még nálunk is fellép utoljára. Erről annyira nem is kell semmit mondani, aki szeret vicsorogva fejet rázni, az vegyen jegyet. 

Dropkick Murphys (június 18, Barba Negra Tack)

1996 óta csinálják pontosan ugyanazt az ír kocsmapunkot, tehát 1996 óta nem tudjuk őket megunni. A Dropkick Murphys emellett a világ egyik legjobb koncertzenekarának számít, amire az is elkezdni locsolni a sört maga körül, aki amúgy nem szokott inni. 

Dead Can Dance (június 26, Papp László Sportaréna)

Teljesen megértünk bárkit, aki kiütést kap a világzene szótól, de a Dead Can Dance azért más tészta. Ez az a koncert lesz, amire ízléstől függetlenül mehet el bárki, hiszen igazából mindenki szereti a Dead Can Dance-et. 

Toto (június 27, Papp László Sportaréna)

A világ idén valahogy újra felfedezte magának a Toto Africa című dalát, úgyhogy most már végre magyarázkodás nélkül be lehet vallani, micsoda tökéletes slágerről van szó. Az a mázli, hogy a Toto amúgy nem csak az Africa miatt, hanem úgy általában baromi jó zenekar, úgyhogy aki szeretne csak úgy jó hangulatban táncolni egyet, annak tudunk egy jó programot. 

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek