A világ egyik legfejlettebb országában még soha nem számítógépezett a kibervédelmi miniszter

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.15. 18:30

Sőt, még csak nem is érzi úgy, hogy ez probléma lenne, hiszen a japán politikus beosztottai épp eleget számítóznak helyette!

A világ egyik legfejlettebb országában még soha nem számítógépezett a kibervédelmi miniszter

Senki ne higgye, hogy csak Magyarországnak vannak fura választásai, ha politikáról van szó: Japán kibervédelmi minisztere a minap bevallotta, hogy soha életében nem használt számítógépet. Yoshikata Sakhurata meg is tudta ezt magyarázni, hiszen mivel 25 éve van egy csomó beosztottja, neki nem volt szüksége a számítógépekre.

A 68 éves politikus egyébként a tokiói olimpia kiberbiztonságáért is kiemelten felelős, de ez sem volt neki elég, hogy közelebb kerüljön a modern világhoz:

a japán atomerőművekről nem csak nem tudta megmondani, használnak-e USB-csatlakozókat, de valószínűleg nem is értette a kérdést.

A japán parlament azonnal felrobbant, a most épp ellenzékben lévő demokrata politikusok szerint egészen példátlan, hogy ilyen ember felel a kiberbiztonságért, de Sakhuratát ez nem bizonytalanította el: szerinte a vele dolgozó emberek felkészültsége a témában épp elég, és ő teljesen biztos benne, nem okozhat problémát ez az apró hiányosság.

A technológiaellenesség persze nem csak a japán parlamentben él, 2007-ben Orbán Viktorról mondta el az Origónak egy nevét nem vállaló Fidesz-alelnök, hogy az akkor még ellenzékben lévő politikusnál soha nincs mobiltelefon, csak a környezetén keresztül lehet elérni, és úgy általában köztudott róla, hogy nem kedveli különösebben a laptopokat.

(via BBC)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek