Félmillió ember adózási adatait hagyta el részegen egy japán hivatalnok

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.25. 08:00

Nem csak az adatbiztonság tekintetében, de a szombat estére nézve is tanulságos hírt közöl a japán NHK televízió egy hivatalnok túl jól sikerült estéjéről, amelyt igen rázós másnap követett.

Félmillió ember adózási adatait hagyta el részegen egy japán hivatalnok

A közszolgálati csatorna szerint a szigetország nyugati részén található Amagaszaki prefektúrája pénteken kínos közleményt kényszerült kiadni. Egyik alvállalkozójuknak alkalmazottja előző este munka után leugrott egy italra egy bárba – és, ahogyan az gyakran előfordul a történet nem egy itallal végződött.

A férfi a mulatozás után az utcán ébredt fel a táskája nélkül. Ez azért jelentett igazán komoly gondot, mert benne volt egy adathordozó, amelyen a város 460.000 lakójának érzékeny személyes információival. A memóriakártyán

a településen élő valamennyi állampolgár születési dátuma mellett az is rajta volt, mennyi adót fizettek, és milyen jóléti juttatásokat kaptak.

Az adatbázist a cég a helyi hatóságok megbízásából állította össze a koronavírus-járvány idején, hogy a lezárások miatt súlyos veszteségeket elszenvedő családoknak célzott segítséget tudjanak nyújtani. Az információkat a cég egyik alkalmazottja engedély nélkül másolta át, ráadásul később törölni is elmulasztotta őket. Így csütörtök este mintegy félmillió honfitársainak érzékeny adataval indult neki az éjszakának.

A férfinak egyébként a balul elsült buli után hatalmas szerencséje volt. Miután jelentette a rendőrségen az esetet, a járőrök pedig megtalálták a táskát. A hatóságok szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a bizalmas információk illetéktelen kezekbe kerültek volna.

NYITÓKÉP: alvó férfi a tokiói metrón, illusztráció. 

FOTÓ: Flickr/istolethetv

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek