A levegő lett az új cigi

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.27. 09:42

A világ pedig egy nagy dohányzósarokká változott a koszos levegő miatt. Az egészségkárosodás már most érezhető a WHO vezérigazgatója szerint.

A levegő lett az új cigi

Tedros Adhanom, a World Health Organization (WHO) vezérigazgatója szerint a légszennyezés már elérte azt a szintet, hogy már csak a levegővétel következményei miatt hétmillió ember hal meg évente, és milliárdok szenvednek ugyanettől egészségkárosodást.

Adhanom szerint a világ lakosságának 90 százalékára már most érezhető hatással van a szennyezett levegő.

„A világ mostanra egy nagy dohányzósarokká változott, és ugyanaz is lesz a hatása az emberekre, mint a cigarettának. A gazdagok és a szegények sem ússzák meg a hatásokat. Ezt vehetjük egy csendes segélykiáltásnak tőlem" – mondta Adhanom. 

A Guardian térképén akár meg is lehet nézni, hogy hol a legveszélyesebb élni ebből a szempontból, bár nagy meglepetések nincsenek: Kína keleti és India északi részén egészen tragikus a helyzet, de Közép- és Dél-Afrika sem a tiszta levegőjéről fog elhíresülni.

A WHO jövő héten tart a témában először nemzetközi konferenciát, a helyszín Genova lesz.  

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek