+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 28. szombat, 13:20
Csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki ebből. Most kapunk – egy nagy adag rémülettel, szeretteink féltésével, anyagi problémákkal – egy ízelítőt abból, hogy milyen is lehetne ez az ország.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megnézésre került általam az Operatív Törzs sajtótájékoztatója, amelyet megelőzően egészségügyi séta került megtételre a citadellára.

 

Arra jutottam, hogy tanulni kellene a vesztegzárból.

 

Az emberek, páronként vagy egyenként vagy családként sétálnak, kirándulnak. Oké, persze, turisták nélkül a Citadella környéke az, aminek lennie kell, egy csendes, madárfüttyös városi park. De akkor is. Talán az, hogy elkezdtük megbecsülni a sétát, tán közelebb visz minket Puzsér Róbert kissé kidolgozatlan álmához, a sétáló Budapesthez. Budapest levegője most aranytiszta, a messzelátóval simán látszik fentről a ferihegyi irányítótorony.

 

Persze, újra lesz majd iskola, újraindul egy csomó minden, de tényleg csak azt tudom javasolni minden budapestinek, hogy nézze meg fentről a napi, egymástól két méterre végzett egészségügyi sétája közben: ilyen, amikor tiszta.

 

Amikor nem tutul százezer autó, amelyiknek a gazdája jöhetett volna busszal vagy biciklivel dolgozni. Amikor nem adnak engedélyt egyszerre két tucatnyi óriási hotelhajónak a behajózásra, amelyek utasai a belvárosban nem vesznek semmit. Amikor nem járkál körbe az elviselhetetlen dugóban egy csomó ócska emeletes busz, meg hupizöldre-lilára festett, egykori téesz-ikaruszból kialakított kormoló csotrogány. Amikor nem érzi mindenki úgy, hogy neki két kerülettel odább muszáj mindig kocsival menni.

 

Az OpiTöpi sajtótájékoztatón elmondták, hogy egy héten belül gyakorlatilag minden magyar közlekedési eszközre akadálymentesített applikációval lehet majd online jegyet venni. A jegypénztárosok fekete napja ez. Gondoljunk majd erre a napra, amikor majd valamelyik péniszarc komoly arccal bizonygatja, hogy még évek, mire bevezetünk valami kő egyszerű dolgot, amelyet a világon már mindenütt használnak. Gondoljunk majd a BKV elektronikus jegyrendszerére, a focistadionok és a gyógyfürdők beléptetőrendszereire eltapsolt milliárdokra.

 

Csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki ebből. Most kapunk – egy nagy adag rémülettel, szeretteink féltésével, anyagi problémákkal – egy ízelítőt abból, hogy milyen is lehetne ez az ország.

 

Lehetünk olyan ország, ahol a februári influenzajárvány idején az emberek maguktól otthon maradnak 5-6 napot, mert eszükbe jut felelősen viselkedni és a munkahelyük rugalmasan meg tudja oldani az otthoni munkát.

 

Lehetünk olyan ország, hogy aki tudja, hogy influenzás vagy a környezetében valaki az, pár napig maszkot hord. Ahol az emberek maguktól értetődően mosnak kezet, ha megérkeznek valahova.

 

Lehetünk olyan ország, ahol megtanulunk ésszel boltba járni, nem impulzusvásárolni.

 

Lehetünk olyan ország, ahol a bolt délelőtt 9-12 között várja kedves szépkorú vásárlóit, esetleg akkor teszik ki azokat a termékeket, amelyek őket érdeklik, elkerülve a csatákat a reggeli ingázókkal-tízórait vásárlókkal.

 

Lehetünk olyan ország, ahol a mobiltelefonon vehető buszjegy ilyenkor, csúcsidőn kívül olcsóbb, segítve a váltott műszakba menő vagy onnan jövő hullafáradt emberek, a részmunkaidőből a gyerekért menők életét.

 

Lehetünk olyan ország, ahol nem tekintjük élet-halál kérdésnek, hogy autónkat Messerschmitt vadásznak használva vágjunk rendet a budapesti forgalom lusta Liberátorai között.

 

Lehetünk olyan ország, ahol ha tudjuk, hogy csak reggel oda és délután vissza ülnénk a kocsiba, derűs napokon azt a 3-4 kilométert, netán tízet is, biciklivel tesszük meg. A testünk meghálálja.

 

Lehetünk olyan ország, ahol nem kap mindenkinek a haverja ész nélkül engedélyt arra, hogy a várost csotrogányokkal füstölje tele, hogy a szűk budapesti Duna-szakaszon dreadnought méretű hajókkal forgolódjon, néhanapján két tucat koreait a vízbe ölve.

 

Most az ország ennek nagy részét tudja. Vissza fognak jönni a turisták, vissza fog növekedni a forgalom. Nem mindegy, hogy hol és hogyan. Rajtunk múlik, hogy a járvány után mennyit tartunk meg azokból az eredményekből, amelyeket most elértünk.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás