Öt hír, amit akkor se hagyjál ki, ha már nagyon mennél a péntek esti buliba

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.12. 19:06

Jó estét, jó szurkolást! Mennyi pénz kellene, hogy jól működjön a sürgősségi centrum a Honvédkórházban? Mit szólt be Jean-Claude Juncker a magyar miniszterelnöknek és ezért mit szóltak vissza neki? Hogyan jutott eszébe az Állami Számvevőszéknek pont mostanában ellenőrizni a hajléktalanokat segítő szervezeteket? Elmondjuk!

Öt hír, amit akkor se hagyjál ki, ha már nagyon mennél a péntek esti buliba

Nem volt ma időd híreket olvasni? Semmi gond, elmondjuk, mi történt!

1.  Kevesebb, mint 250 millió forint is elég lett volna ahhoz, hogy ne kerüljön a működésképtelenség közelébe a Honvédkórház sürgősségi centruma – állítja a hvg.hu. Ráadásul a betegeket veszélyeztető helyzetre egy év alatt közel száz levélben is figyelmeztették a Honvédkórház parancsnokát, Kun Szabó Istvánt. A jelzések közt olyan kritikák szerepeltek például, mint hogy elavult az eszközpark, növelni kéne a szakorvosok bérét vagy hogy kevés a szakdolgozó.

2. Aki úgy érzi, hogy jelenleg túl kevés aláírásgyűjtés van az országban, az megnyugodhat: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is elindít egy ilyen kezdeményezést, ezt Szűcs Tamás, a szervezet elnöke jelentette be pénteken. Ezzel többek közt azt szeretnék elérni, hogy csökkentsék a pedagógusok munkaidejét és rendezzék az oktatásban dolgozók bérét. Az MTI beszámolója szerint Szűcs Tamás kiemelte: a PDSZ adott esetben a polgári engedetlenség eszközével is élni kíván és sztrájkra is hajlandó.

3.  Bár még életbe sem lépett a hajléktalanság betiltása, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított több, a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó szervezetnél – írta a Népszava. A lapnak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy a héten küldték el nekik az ellenőrzéshez szükséges adatbekérő levelet, amire öt munkanapon belül válaszolniuk kell. Az ÁSZ szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki.

4. „Orbán Viktornak nincs helye többé az Európai Néppártban” – ezt mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke egy Le Monde-nak adott interjúban. A hír persze végig száguldott a teljes magyar sajtón és nem is maradt válasz nélkül. A párt ökle (nem, most nem az egykor a rezsiharcról, mostanában pedig a migrációellenes küzdelemről elhíresült Németh Szilárdról van szó), Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy reagált Twitteren a kijelentésre: válaszra sem érdemes. Szerinte ugyanis ez nem más, mint személyes bosszú, hiszen Orbán nem támogatta Junckert, amikor az elnöki posztért indult négy éve, és egyébként is nézetkülönbségek vannak köztük a migrációban.

5. Lassan mindenki el kezdheti tervezni, hol (nem) szeretné megünnepelni október 23-át. Annyi biztos, hogy mint ma bejelentették, Orbán Viktor miniszterelnök aznap a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet délután három órától. Aki az állami ünnepség keretein belül, de a kormányfő nélkül képzeli el az ünnepet, annak például hasznos információ lehet, hogy október 23-án tíz órától ingyenesen látogatható lesz az Országház, este nyolckor pedig a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies ad ingyenes koncertet a Millenáris B csarnokában.

A Reggeli feketében pedig még ennél is izgalmasabb dolgokkal jelentkezünk minden héten hétfőn, szerdán és pénteken: iratkozz fel itt!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek