Megelőző csapást mért Kovács Zoltán a Jerusalem Postban az Orbánt antiszemitázókra: Soros

Szerző: Kósa András
2022.01.18. 18:39

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint választások előtt mindig megugrik a nemzetközi médiában az Orbán-kormány antiszemitizmusáról szóló cikkek száma, így jó előre tisztázni a helyzetet.

Megelőző csapást mért Kovács Zoltán a Jerusalem Postban az Orbánt antiszemitázókra: Soros

Orbán Viktor harca az antiszemitizmus ellen – hivatalos válasz címmel közölt véleménycikket Kovács Zoltántól a Jerusalem Post. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy az izraeli lapban vasárnap megjelent írásra reagált, melynek egyik szerzője, egy antiszemitizmus ellen küzdő jótékonysági szervezet igazgatója, Hanna Luden azt állította, hogy

az Orbán-kormány harcos kiállása Izrael mellett a nemzetközi politikában valójában azt a célt szolgálja, hogy eltakarja a belföldre szánt antiszemitizmust.

Luden legfőbb érve a Soros György elleni kormányzati kampány volt.

Erre reagálva írt válaszcikket Kovács Zoltán, aki Luden írására azt reagálta, hogy a választási időszakokban mér megszokták, hogy a nemzetközi sajtóban cikkek jelennek meg az Orbán-kormány antiszemitizmusával kapcsolatban, de ezek – mint szerinte Hanna Luden cikke is bizonyítja – vagy tájékozatlanságon alapulnak, vagy politikailag elfogultak, ezért most fontosnak látja összefoglalni, hogy „Orbán Viktor többet tett bárki másnál ezzel a gyűlölettel teli előítélettel szemben, és a magyar zsidó közösség érdekében”.

Kovács Zoltán ezek után felsorolásszerűen a következőket említi meg:

  • a 2012-ben elfogadott új Alaptörvény a magyar nemzet elválaszthatatlan részének deklarálja a zsidóságot – annak ellenére, hogy a zsidóságot az Alaptörvény nem említi;
  • az Orbán-kormány vezette be még 2001-ben a Holokauszt Áldozatainak Emléknapját, alapította meg a Holokauszt Múzeumot és tette az iskolai tanagyag részévé a hololakuszt-oktatást;
  • az Orbán-kormány szigorította a gyűlöletbeszédre és a holokauszt tagadásra vonatkozó büntetéseket;
  • állami támogatással állítottak helyre sok zsinagógát és zsidó temetőt;
  • Orbán Viktor egy beszédében korábban maga is elismerte az akkori magyar állam felelősségét a zsidók elhurcolásában és bűnnek nevezte azt.

Az államtitkár szerint a magyar kormány az egyik legnagyobb támogatója Izraelnek minden nemzetközi fórumon, így az EU-ban vagy az ENSZ-ben is.

Ezért Kovács úgy véli, a Hanna Ludenéhez hasonló kritikák „csúnya előítéleteken” alapulnak és összemossák az antiszemitizmust azzal, hogy a magyar kormány Soros Györgyöt kritizálja.

Kovács Zoltán szerint a kormány soha egy szóval nem említette, hogy Soros György zsidó, mert számukra ez nem fontos, nekik azzal van bajuk, hogy az amerikai üzletember beavatkozik a magyar politikába és a nyílt társadalom eszméjét próbálja az országra erőltetni.

Kormányzati támogatással pedig sosem jelentek meg Soros György elpusztítására buzdító plakátok. (Ilyenek valóban nem, ezeket utólag, filctollal írták rájuk több esetben – a szerk.)

„Érdekes módon maga Soros keveset beszél erről, inkább az amerikai identitását hangsúlyozza. A Soros-apologéták a zsidó kártyát játtszák ki, hogy bekenjék azokat, akik fel mernek lépni Soros bevándorláspárti, radikális nyitott társadalom programjával”

– fogalmaz Kovács, majd hozzáteszi, hogy

az Orbán-kormányt vádolók szándékosan figyelmen kívül hagyják vagy megpróbálják elterelni a figyelmet a valódi tétről, ami a bevándorlás.

Kovács ezután a magyar kormánnyal kritikus nemzetközi médiának azt veti a szemére, hogy bezzeg Márki-Zay Péter azon kijelentéseit, hogy „a Fideszben is vannak zsidók, elég kevés” és hasonlókat szó nélkül hagyják, csakúgy, mint azt a tényt, hogy az ellenzéki összefogás tagjaként a Jobbik több politikusa tett korábban súlyosan antiszemita kijelentéseket.

Az államtitkár ezután arra kér mindenkit, csak tényeken alapuló bírálatokat fogalmazzon meg az Orbán-kormánnyal szemben, majd rezignáltan azzal fejezi be írását, hogy tudja, szavainak nem sok foganatja lesz, hiszen választások jönnek Magyarországon.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor a felújított szabadkai zsinagógában 2018-ban, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek