Betiltották a hajléktalanságot, most jobban összezsúfolnák a szállókat

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.11. 14:17

Rendeletmódosítás engedné, hogy időszakosan zsúfoltabbak legyenek a hajléktalanokat ellátó intézmények, miután a kormánypártok és a Jobbik szavazataival úgy módosították az alkotmányt, hogy október 15-től tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni. Hosszabb lenne a nappali melegedők nyitvatartási ideje is, amihez több szakember és pénz kéne.

Betiltották a hajléktalanságot, most jobban összezsúfolnák a szállókat

A férőhelyek időszakos bővítése esetén

„elfogadható az állandó férőhelyekhez képesti szolgáltatási színvonal csökkenése”

– ez áll abban az Azonnali birtokába jutott, nem nyilvános rendeletmódosítási tervezetben, amelyet már a kormány Stratégiai és Családügyi Kabinete is elfogadott. Így készülnének arra, hogy október 15-i hatállyal alkotmányba van írva: tilos közterületen tartózkodni.

Hozzá lehet-e igazítani az életet az alkotmánymódosításhoz?


Időszakos férőhelybővítést a közvetlen életveszély elhárításának érdekében a téli időszakban lehet biztosítani. A jelenleg hatályos szabályozás az alábbiakat szabja meg ezzel kapcsolatban:

+ négy négyzetméternek kell jutnia egy-egy ellátottra,

+ 15 főnként kell lennie egy zuhanyzónak és és nemenként elkülönített illemhelynek.

Ezek az előírások egyaránt vonatkoznak a hajléktalanok átmeneti szállásaira, az éjjeli menedékhelyekre, illetve a nappali melegedőkre is. Az átmeneti szállás az önellátásra képes hajléktalan személyeknek biztosít lakhatási szolgáltatást. Az éjjeli menedékhely az „önellátásra és a közösségi együttélés szabályainak betartására képes” hajléktalanoknak ad lehetőséget az éjszakai pihenésre. A nappali melegedőbe pedig a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek mehetnek például azért, hogy kielégítsék alapvető higiéniai szükségeteiket.

Az előterjesztés szerint a hajléktalanellátó intézmények kapacitásainak „minél hatékonyabb kihasználása érdekében” szükségesnek látják az időszakos férőhelybővítésekre vonatkozó előírások enyhítését. Ezért – mindhárom ellátástípus esetén – 

elegendőnek tartják a minimum három négyzetméternyi lakóterületet négy helyett ellátottanként, illetve 15 helyett 25 ellátottra kell majd csak egy zuhanyzót és nemenként elkülönített illemhelyet biztosítani.

Hogy gyakorlatilag ez mennyivel jelentene több férőhelyet, azt nem részletezi az előterjesztés. Az időszakos férőhelybővítésnek a jelenlegi szabályok szerint csak átmeneti szállás esetén van elvileg korlátja, az maximum a rendes férőhelyekhez viszonyítva 30 százalékos lehet.

Több szakember és több pénz kéne a megvalósításhoz

A rendelet módosítás arra is kitér: az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők nyitvatartási ideje eltérő. Emiatt előfordulhat, hogy egy nap akár több órán át nincsen biztostíva az intézményi ellátás. Ezt a módosítás azzal orvosolná, hogy meghatároznák, mikor nyissanak és zárjanak az említett ellátók. Így a jövőben a nappali melegedőknek a hét minden napján 8-18 óra között, az éjjeli menedékhelyeknek pedig a hét minden napján 18-8 óra között kell majd nyitva tartania.

Az, hogy a nappali melegedőknek heti hét napon át napi tíz órában kell elérhetőnek lennie, szintén újdonságnak számít. Jelenleg ugyanis ezek többsége csak heti 5 napon van nyitva naponta 6 órát. Ráadásul miután mivel jelenleg az ellátásban átlagosan három fő személyzet jut száz hajléktalanra, így

a hosszabb nyitvatartás miatt a jövőben ennyi szakember nem lesz elegendő, többletlétszámra lesz szükség

a rendeletmódosítás szerint. Erre – a dolgozók munkabérét, pótlékait és a hosszabb nyitvatartás miatti rezsi költségeket is figyelembe véve –

évente több mint egymilliárd forintnyi többletforrás kellene majd.

De mit kell majd minderről modani? A kormány mindig mindenkinek segít!

Az előterjesztés arról is szól, hogy hogyan kellene kommunikálni a változtatásokat.

Eszerint a változtatások fő üzenete az, hogy „a hajléktalan emberek méltóságát nem az segíti, aki amellett érvel, hogy az utcán éljenek, hanem az, ha megfelelő körülményeket és hozzáférhető ellátórendszert biztosítunk a számukra. Ezt a kormány minden rászorulónak garantálta eddig is, és ezután is.”

És hogy mit szólnak a hajléktalanság betiltásához maguk az érintettek?

Például azt, hogy Orbán Viktor egy hétig sem bírná. Korábbi videóinkból az is kiderül, mit gondolnak a hajléktalanok a szállókról, és szívesen mennek-e oda: 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek