3D-nyomtatott házakkal segítenek ötven szegény mexikói családon

Szerző: Pintér Bence
2019.12.28. 08:49

A házak alapszerkezetét 24 óra alatt nyomtatja ki egy 3D-nyomtató.

3D-nyomtatott házakkal segítenek ötven szegény mexikói családon

Csehországban iglukkal, Finnországban a hajléktalanszállók – vitatott hatékonyságú – bezárásával,

Mexikóban pedig úgy tűnik, 3D-nyomtatással igyekezhetnek megoldani a hajléktalanok, illetve lakhatási szegénységben élők helyzetét.

írja az Arch Daily.

A New Story nevű nonprofit, az ICON nevű építkezéstechnológiai vállalat, illetve egy mexikói civil szervezet, az Echale a Tu Casa ugyanis egy teljes lakóparkot húz fel Tabasco államban olyan házakból, amelyeknek az alapvető szerkezetét 24 óra alatt nyomtatja ki a Vulcan II nevű 3D-nyomtató. Egyelőre két házzal készültek el, és ötvenet akarnak összesen építeni. A házak azon részét, amelyet a nyomtató nem tud megcsinálni, helyi mesteremberek fejezik be.

Egy ház alapterülete 46 négyzetméter, ebebn van egy nappali, két háló, konyha és fürdő. A házakba a környék lakhatási szegénységben élő családjai költözhetnek majd be. A projekthez a helyi önkormányzat biztosította a telket és a közművesítést, illetve a segítségükkel válogatták ki a legnagyobb szükségben lévő családokat is.

A házakat kamatmentes hitelre adják, a családoknak havi 400 pesot kell majd fizetniük hét éven keresztül, ami nagyjából hatezer forintnak felel meg,

de ez az összeg is egy alapba megy, amelynek a felhasználásáról a tervek szerint a lakóközösség dönthet majd a jövőben.

És mennyibe kerül egyébként egy ilyen ház? Az ICON korábban a texasi Austinban nyomtatott egy prototípust a házból, amely valamivel kisebb volt, 32 négyzetméteres, és a nyomtatott részei összesen 10 ezer dollárba (három millió forintba) kerültek.

FOTÓ: New Story

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek