+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 28. szombat, 08:49
A házak alapszerkezetét 24 óra alatt nyomtatja ki egy 3D-nyomtató.

Csehországban iglukkal, Finnországban a hajléktalanszállók – vitatott hatékonyságú – bezárásával,

 

Mexikóban pedig úgy tűnik, 3D-nyomtatással igyekezhetnek megoldani a hajléktalanok, illetve lakhatási szegénységben élők helyzetét.

 

írja az Arch Daily.

 

A New Story nevű nonprofit, az ICON nevű építkezéstechnológiai vállalat, illetve egy mexikói civil szervezet, az Echale a Tu Casa ugyanis egy teljes lakóparkot húz fel Tabasco államban olyan házakból, amelyeknek az alapvető szerkezetét 24 óra alatt nyomtatja ki a Vulcan II nevű 3D-nyomtató. Egyelőre két házzal készültek el, és ötvenet akarnak összesen építeni. A házak azon részét, amelyet a nyomtató nem tud megcsinálni, helyi mesteremberek fejezik be.

 

 

Egy ház alapterülete 46 négyzetméter, ebebn van egy nappali, két háló, konyha és fürdő. A házakba a környék lakhatási szegénységben élő családjai költözhetnek majd be. A projekthez a helyi önkormányzat biztosította a telket és a közművesítést, illetve a segítségükkel válogatták ki a legnagyobb szükségben lévő családokat is.

 

A házakat kamatmentes hitelre adják, a családoknak havi 400 pesot kell majd fizetniük hét éven keresztül, ami nagyjából hatezer forintnak felel meg,

 

de ez az összeg is egy alapba megy, amelynek a felhasználásáról a tervek szerint a lakóközösség dönthet majd a jövőben.

 

És mennyibe kerül egyébként egy ilyen ház? Az ICON korábban a texasi Austinban nyomtatott egy prototípust a házból, amely valamivel kisebb volt, 32 négyzetméteres, és a nyomtatott részei összesen 10 ezer dollárba (három millió forintba) kerültek.

 

FOTÓ: New Story

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás