+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. augusztus 20. hétfő, 18:06
Míg a holland liberálisok szélsőjobboldali retorika segítségével nyertek választást, a magyar kormánynak sikerült ettől távoltartania magát – nem ez volt Gulyás Gergely egyetlen meglepő kijelentése hétfőn. A Kolozsvári Magyar Napokra érkező miniszter arra is figyelmeztette a politikusokat, hogy aki kereszténynek tartja magát, ne beszéljen folyamatosan a hitéről.

A magyar kormánynak sikerült távoltartania magát a szélsőjobboldali retorikától az eddigi migrációellenes kampányai során – ezt állította Gulyás Gergely egy újságíróknak tartott kolozsvári háttérbeszélgetésen hétfőn. A témát a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán hozta fel, hogy szerinte a holland liberális kormánypártnak nem sikerült távolságot tartani a szélsőjobboldaltól, ők éppen ennek segítségével nyertek választást. Az Azonnali kérdésére, hogy a migránsokat stoptáblával ábrázoló plakát polgári volt-e, azt mondta:

 

az „egy polgári pártnak volt a plakátja” és „attól, hogy ez mindenkinek nem nyerte el a tetszését, még lehetett egy jó plakát”.

 

A kérdésre, hogy mi a határ a szélsőséges és nem szélsőséges retorika közt, Gulyás azt mondta: az emberi méltóság tiszteletben tartása. Hogy ebbe beletartozik-e az, hogy a strasbourgi bíróság szerint volt arra példa, hogy a menekülteknek nem adtak enni a magyar tranzitzónákban, a miniszter úgy reagált: ő járt ilyen helyen, és azt tapasztalta, napi háromszor adnak ételt a vallási szokások figyelembe vételével. Azt „helytelennek” nevezte, ha valaki mégsem kapta meg a neki járó élelmezést.

 

„Az ország nem tökéletes, lehet is róla rosszat mondani, de az egyediből nem kell az általánosra következtetni” – mondta Gulyás Gergely. 

 

A miniszter a migrációellenes plakátokra visszatérve megjegyezte: ha valaki látott már politikai kampányt, tudja, hogy akadémiai disszertációk nem jelennek meg rajtuk, inkább leegyszerűsítőek. Arra, hogy neki tetszett-e a plakát, kitérően annyit válaszolt: „jól fejezte ki a politikai szándékainkat”. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy várhatóak-e hasonló plakátok a jövőben, erről még nem döntöttek, „de ha lesz, mindenki számára elérhető és látható lesz”.

 

Gulyás Gergely hétfőn, a sajtóbeszélgetés előtt előadást is tartott a IX. Kolozsvári Magyar Napokon. Téma: a nemzeti sorskérdései. Gulyás itt kifejtette: „minden, ami rossz, árulás volt” a nemzetpolitikában, a szocialisták nyolc éves kormányzatának időszakára esett. Ám 2010 után a helyzet megváltozott, és olyan politikai mélységbe kerültek ezek az erők, hogy vagy megszűntek, vagy meggyengültek. Bár jelenleg több szomszédos országot is a folyamatos politikai válság jellemez, a magyar kormány abban érdekelt, hogy ezek az országok is stabilak legyenek. Ugyanis „a sokat emlegetett magyarkártyát az szokta kijátszani, aki nem elég erős”.

 

A miniszter arról is beszélt: el kell felejteni azt a „buta liberális maszlagot”, hogy az állam semleges.

 

Szerinte ugyanis az sem semlegesség, ha valaki értéktelenséget hirdet, hiszen ő is normarendszer alapján cselekszik. Gulyás a vallásossággal kapcsolatban egy intelmet is megfogalmazott: aki a politikában önmagát kereszténynek tartja, ne nagyon beszéljen erről, legalábbis ne folyamatosan. Mert ha valóban keresztény, az a magatartásából kiderül, ha azonban nem, akkor az kontraproduktív lehet.

 

 

A migráció kérdése természetesen a miniszter kolozsvári előadásában is szóba került. Úgy vélte, a magyar kormány ereje és szava fontosabb Európában, mint amit a nemzet lélekszáma vagy gazdasági teljesítménye indokolna, ez részben a migráció ügyének köszönhető.

 

A közönségből érkező kérdésre elmondta, hogy a pápának és a politikának más a feladata, a pápa nem mondhat mást, mint hogy mindenkinek segíteni kell, aki szükséget szenved. A különbség az, hogy

 

a kormány szerint olyan segítséget nem szabad nyújtani, ami újabb milliókat hoz Európába, „az butaság”, mert „van az a létszám, ami után lehetetlen integrálni”, fejtegette Gulyás.

 

A minisztert egyébként igen nagy lelkesedéssel fogadták Kolozsváron. A vele való beszélgetést vezető Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója az „egyik legnépszerűbb és legismertebb” személyiségként konferálta fel a fideszes politikust, majd többször Gulyástól vett idézetektől vezette fel a miniszternek szóló kérdéseit. 

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás