Fesztiválbérletek miatt ítélték el a volt kolozsvári magyar alpolgármestert

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.22. 14:52

Befolyással üzérkedés miatt Horváth Anna jogerősen két év felfüggesztettet kapott, az RMDSZ és a Fidesz politikailag motiváltnak tartja az ügyet.

Fesztiválbérletek miatt ítélték el a volt kolozsvári magyar alpolgármestert

A kolozsvári Szabadság napilap írta meg először, hogy a román Legfelsőbb Bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna egykori kolozsvári alpolgármestert. A bíróság befolyással üzérkedés vádjában találta bűnösnek, a másik vádpontban, a pénzmosás vádjában felmentették.

Az MTI forrásai szerint

a kétéves börtönbüntetés végrehajtását négy évre függesztette fel a bíróság.

Ez idő alatt az elítéltnek rendszeresen jelentkeznie kell a kijelölt hatóságnál, fogadnia kell a felügyeletet ellátó hatóság látogatásait, előzetesen be kell jelentenie lakcíme, munkahelye esetleges megváltoztatását, tájékoztatnia kell a hatóságokat a megélhetési forrásairól, és be kell jelentenie minden öt napnál hosszabb eltávozást lakóhelyéről. Az egykori alpolgármester azt írta közösségi oldalán, hogy ettől a pillanattól kezdve nem az ő tiszte lesz értékelni a vele történteket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindeközben jelezte, hogy kiállnak az alpolgármester ártatlansága mellett, méltánytalannak és igazságtalannak tartják az ítéletet, és arra buzdítják Horváthot, hogy éljen nemzetközi jogorvoslattal.

Horváth Annát pénzmosással és befolyással való üzérkedéssel vádolta meg az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2016 októberében, amely hivatalból indította el az eljárást az akkori alpolgármester ellen, egy titkosszolgálati lehallgatásra alapozva. A DNA vádiratában bűntársként tüntették fel Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert, akit befolyásvásárlással és pénzmosással vádoltak. Tavaly márciusban a bíróság első fokon 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Horváth Annát, aki az ítélet ellen fellebbezett.

A vádirat szerint 2016 február és május között Fodor Zsolt, aki több kolozsvári cég társtulajdonosa és adminisztrátora, arra kérte Horváth Annát, hogy az alpolgármesteri tisztségével járó befolyását használva gyorsítsa fel egy gazdasági érdekeltségébe tartozó ingatlan restaurálásának ügyében az engedélykibocsátási folyamatot.

A vádirat szerint Horváth Anna vállalta, hogy megsürgeti a felújításhoz szükséges dokumentumok kibocsátását.

Az ügyészség összefüggést vél felfedezni aközött, hogy Horváth Anna felajánlotta segítségét az ingatlan ügyében és aközött, hogy azt kérte Fodor Zsolttól, szerezzen be két nyári fesztiválra 30-30, összesen 20 ezer lej összértékű bérletet,

amelyeket ösztönzésképpen a választási kampányában dolgozó önkénteseknek akart felajánlani, amikor a 2016-os  nyári helyhatósági kampányban Kolozsvár polgármesteri tisztségéért indult.
 

A DNA a szerint Fodor adománya átlépte a maximális támogatást, amit egy jelölt elfogadhat. A törvény szerint a jelölt nem fogadhat el javakat és ingyenes szolgáltatásokat sem. A vádirat szerint a törvényi előírás ellenére Fodor Zsolt megígérte Horváth Annának, hogy finanszírozza a fesztiválbérletek vásárlását, amelyeket szétoszthatnak az önkéntesek között.

A DNA ügyészének tehát azt kellett bizonyítania, hogy az alpolgármester anyagi javakért cserébe élt vissza hatalmával, amikor végül egy későbbi tanácshatározatban döntés született Fodor Zsolthoz kapcsolódó ingatlanok ügyében.
 

A volt alpolgármester ártatlansága mellett nemcsak a pártja, az RMDSZ, hanem például a Fidesz is kiállt: Gulyás Gergely még 2016-ban jelezte, hogy pártja a leghatározottabban elítéli azt a „politikailag egyértelműen motiváltnak tűnő” eljárást, amelyet a korrupcióellenes ügyészség indított Horváth ellen.

FOTÓ: Horváth Anna / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek