+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. július 17. kedd, 15:20
Hétfőn több mint kétszázezer ember fogadta a világbajnokságon második helyezett horvát fociválogatottat Zágrábban, a négymilliós országban milliónyian voltak a többi horvát város utcáin. A békés ünneplést azonban maguk a horvát focisták egyik kérése zavarta meg: a fasiszta Thompsont kérték fel többek között, hogy énekével köszöntse őket.

„Miért kell tönkretennie ennek a fasiszta szemétnek ezt a napot?” – kérdezte dühösen a jobbközép Horvát Parasztpárt (HSS) elnöke, Krešo Beljak Twitteren, miután megtudta: a Thompson művésznéven futó Marko Petrović horvát énekes is fellép a focicsapat zágrábi köszöntésén. A válasz persze nagyon egyszerű:

 

Perković azért lehetett ott, mert így akarták maguk a horvát focisták.

 

Állítólag Luka Modrić csapatkapitány és Zlatko Dalić edző külön kérése volt, hogy a náci múltat éltető, szerbellenes és nacionalista szövegeiről hírhedt énekes is ott álljon velük a színpadon Zágrábban.

 

Így érkezett meg a horvát válogatott Zágrábba

 

Kicsoda Marko Petrović? Az ötvenegy éves énekes Thompson néven 1991 óta része a horvát zenei életnek, koncertjei több tízezres stadionokat is megtöltenek. Kevéssé az énektudása miatt, mint inkább a dalaiban is megjelenő agresszív nacionalizmusáért kedvelik a hívei. Művésznevét is onnan vette, hogy egy Thompson típusú fegyverrel harcolt a horvát-szerb polgárháborúban. Dalaiban a horvát harcosokat, a második világháború alatti horvát náci bábállamot vagy éppen Franjo Tudjman egykori elnököt élteti.

 

Koncertjeit rendszeresen a horvát fasiszták, az usztasák köszönésével kezdi: „Za dom spremni”, azaz: „A hazáért készen”. 

 

A horvát közéletben többeket is zavart, hogy a válogatottjuk kapcsán a nemzetközi sajtó rendszeresen a csapat szélsőjobboldaliságáról cikkezett. Miközben a téma mondjuk a német nyelvű médiában tényleg sokszor el volt túlozva, a horvát focisták és szurkolók fasisztaszimpatiái nem tagadhatóak. Amikor pedig maga a válogatott kéri azt, hogy egy fasiszta énekes köszöntse őket hazatérésükkör, akkor ők igazolnak vissza számos velük és országukkal szembeni előítéletet.

 

Thompson énekel

 

Még Ivan Rakitić is, aki amúgy a horvát-szerb megbékélés jegyében Novak Djoković szerb teniszező támogatására szólított fel pár napja, hétfőn a szerbgyűlölő Thompsonnal közösen fotózkodott. A horvát focista, aki a Barcelonában játszik, azzal a felirattal rakta ki a közös képet az Instagramjára, hogy „megérkezett a király”.

 

A horvát közéletben régóta vita folyik arról, mennyire szabad engedni, hogy a foci – amint az Franjo Tudjman korábbi államfő idején volt – politikai tereppé váljék. Miközben például a jobboldali államfő, Kolinda Grabar-Kitarović teljes mértékben megpróbálja meglovagolni a focisták sikereit – igaz, maguk a focisták is jó kapcsolatot ápolnak vele –, a mérsékeltebb kormányfő, Andrej Plenković távolabb tartja magát.

 

Joško Jeličić, egykori horvát futbalista, a közszolgálati HRT televízió kommentátora éppen azt javasolta a politikusoknak, hogy „ne ugorjanak fel a [győztes] vonatra”, mert nekik semmi okuk nincs büszkének lenni: „nekik köszönhetően vagyunk az Európai Unió legszegényebb állama”. Noha ez a kijelentés nem igaz, tény, hogy a fociszurkolóknak mind a focisták korrupciós ügyeiből, mind a foci és a politika összefonódásából sokszor elegük van már.

 

NYITÓKÉP: Pillanatfelvétel a HRT1 közvetítéséből

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás