+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. július 17. kedd, 15:20
Hétfőn több mint kétszázezer ember fogadta a világbajnokságon második helyezett horvát fociválogatottat Zágrábban, a négymilliós országban milliónyian voltak a többi horvát város utcáin. A békés ünneplést azonban maguk a horvát focisták egyik kérése zavarta meg: a fasiszta Thompsont kérték fel többek között, hogy énekével köszöntse őket.

„Miért kell tönkretennie ennek a fasiszta szemétnek ezt a napot?” – kérdezte dühösen a jobbközép Horvát Parasztpárt (HSS) elnöke, Krešo Beljak Twitteren, miután megtudta: a Thompson művésznéven futó Marko Petrović horvát énekes is fellép a focicsapat zágrábi köszöntésén. A válasz persze nagyon egyszerű:

 

Perković azért lehetett ott, mert így akarták maguk a horvát focisták.

 

Állítólag Luka Modrić csapatkapitány és Zlatko Dalić edző külön kérése volt, hogy a náci múltat éltető, szerbellenes és nacionalista szövegeiről hírhedt énekes is ott álljon velük a színpadon Zágrábban.

 

Így érkezett meg a horvát válogatott Zágrábba

 

Kicsoda Marko Petrović? Az ötvenegy éves énekes Thompson néven 1991 óta része a horvát zenei életnek, koncertjei több tízezres stadionokat is megtöltenek. Kevéssé az énektudása miatt, mint inkább a dalaiban is megjelenő agresszív nacionalizmusáért kedvelik a hívei. Művésznevét is onnan vette, hogy egy Thompson típusú fegyverrel harcolt a horvát-szerb polgárháborúban. Dalaiban a horvát harcosokat, a második világháború alatti horvát náci bábállamot vagy éppen Franjo Tudjman egykori elnököt élteti.

 

Koncertjeit rendszeresen a horvát fasiszták, az usztasák köszönésével kezdi: „Za dom spremni”, azaz: „A hazáért készen”. 

 

A horvát közéletben többeket is zavart, hogy a válogatottjuk kapcsán a nemzetközi sajtó rendszeresen a csapat szélsőjobboldaliságáról cikkezett. Miközben a téma mondjuk a német nyelvű médiában tényleg sokszor el volt túlozva, a horvát focisták és szurkolók fasisztaszimpatiái nem tagadhatóak. Amikor pedig maga a válogatott kéri azt, hogy egy fasiszta énekes köszöntse őket hazatérésükkör, akkor ők igazolnak vissza számos velük és országukkal szembeni előítéletet.

 

Thompson énekel

 

Még Ivan Rakitić is, aki amúgy a horvát-szerb megbékélés jegyében Novak Djoković szerb teniszező támogatására szólított fel pár napja, hétfőn a szerbgyűlölő Thompsonnal közösen fotózkodott. A horvát focista, aki a Barcelonában játszik, azzal a felirattal rakta ki a közös képet az Instagramjára, hogy „megérkezett a király”.

 

A horvát közéletben régóta vita folyik arról, mennyire szabad engedni, hogy a foci – amint az Franjo Tudjman korábbi államfő idején volt – politikai tereppé váljék. Miközben például a jobboldali államfő, Kolinda Grabar-Kitarović teljes mértékben megpróbálja meglovagolni a focisták sikereit – igaz, maguk a focisták is jó kapcsolatot ápolnak vele –, a mérsékeltebb kormányfő, Andrej Plenković távolabb tartja magát.

 

Joško Jeličić, egykori horvát futbalista, a közszolgálati HRT televízió kommentátora éppen azt javasolta a politikusoknak, hogy „ne ugorjanak fel a [győztes] vonatra”, mert nekik semmi okuk nincs büszkének lenni: „nekik köszönhetően vagyunk az Európai Unió legszegényebb állama”. Noha ez a kijelentés nem igaz, tény, hogy a fociszurkolóknak mind a focisták korrupciós ügyeiből, mind a foci és a politika összefonódásából sokszor elegük van már.

 

NYITÓKÉP: Pillanatfelvétel a HRT1 közvetítéséből

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás