Mindegy, hogy bejutunk-e a parlamentbe, ugyanazt fogjuk csinálni

2018.03.29. 13:03

Így is, úgy is mozgalmi életre, pártépítésre készül a Momentum, akár bejutnak a parlamentbe, akár nem – mondja az Azonnalinak Soproni Tamás, a párt elnökségi tagja és kampányfőnöke. Semmiképp nem kötnének koalíciót a Jobbikkal, de volt jobbikosokat bevesznek a pártba. Az LMP-vel viszont el tudnák képzelni a koalíciót. Elmondja, hogy mit tanult meg a Momentumban a magyar vidékről, és hogy tényleg megpuccsolná-e Fekete-Győrt.

Kecskeméti lakossági fóruma előtt kérdeztük meg a gyakran budapesti pártként definiált Momentum elnökségi tagját, hogy mit tanult meg a Momentumban a magyar vidékről. Soproni Tamás leszögezte, hogy már korábban is járt vidéken, de rendesen vezetni a Momentum országjárásainak köszönhetően tanult meg.

Azt is elárulta, hogy mielőtt politikus lett volna, soha nem járt lakossági fórumokra, legfeljebb tüntetésekre. Például az internetadó, és a felsőoktatás átalakítása ellen is tüntetett, de 2006 őszén is kinézett a Kossuth térre a haverokkal.

A Momentum egyébként pont Kecskeméten egy korábbi DK-s politikust indít Szarvas Koppány Bendegúz személyében. Felvetésünkre, hogy hasznosulnak-e a Gyurcsány pártjában szerzett tapasztalatok a Momentumban, azt mondta:

a Momentumnak egy olvasztótégely-párttá kell alakulnia. Aki egyetért az értékeikkel és a közös jövőképükkel, az jöhet, akkor is, ha korábban jobbikos vagy DK-s volt.

Felvetettük azt is: mi lesz, ha nem sikerül elérni a parlamenti küszöböt. „Akkor is ugyanazt fogjuk csinálni, mint ha bejutunk” – vágta rá Soproni, aki eszerint Fekete-Győr András pártelnökkel ellentétben hajlandó reális opcióként tekinteni erre a lehetőségre. Jobban kiépítik a pártszervezetet, mozgalmi tevékenységet fognak folytatni így is, úgy is, és felkészülnek a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokra – mondta Soproni, aki maga viszont nem akar EP-képviselő lenni. Sőt, Fekete-Győr Andrást sem akarja megpuccsolni, még akkor sem, ha nem sikerül a parlamentbe bejuttatnia a pártot.

Mivel Vona Gábor korábban többször is említette, hogy az LMP-vel és a Momentummal el tudna képzelni egy koalíciót, erre is rákérdeztünk a Momentum elnökségi tagjánál. Soproni kategorikusan elzárkózott ettől a lehetőségtől, mondván: a Jobbik azért nem volt hajlandó aláírni egy oktatási minimumról szóló megállapodást, mert ragaszkodnak a szegregált oktatáshoz.

Ezek után egyértelmű, hogy nem lehetne a Jobbikkal együtt kormányozni.

Ahogy egy feltételezett majdani Orbán nélküli Fidesszel sem, mert annyi romlott politikus van a pártban, hogy elképzelhetetlennek tartja velük az együttműködést bármilyen szinten – fejtette ki.

Az LMP-től ugyanakkor nem zárkóznak el, velük „együtt tudnának szorosabban is működni”, amint Soproni fogalmazott. Ettől függetlenül azonban

a Momentum nem hajlandó Kecskeméten visszaléptetni Szarvas Koppány Bendegúzt az LMP helyi erős embere, Vágó Gábor javára.

Vágó és Szarvas között már akkor megkezdődött a „szeretetharc”, mikor még úgy volt, hogy külön körzetben indulnak. Időközben aztán a Momentum két Bács-Kiskun megyei jelöltje helyet cserélt, így mégis egymás ellenfelei lesznek.

Soproni amúgy hiteles jelöltnek tartja Vágó Gábort, de mögötte lévő összellenzéki támogatás és így győzelmi esély híján nem léptetik vissza a javára a jelöltjüket – vonta le a konklúziót egy sajnálkozó grimasz kíséretében. Egyébként már csak emiatt is érdemes megnézni a fenti videót.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek