Vágó Gábornak áll az ellenzéki zászló Kecskeméten

Szerző: Bukovics Martin
2018.02.24. 08:32

Lehet, hogy volt értelme visszatérnie a pártpolitikába Vágó Gábornak: az LMP kecskeméti jelöltje a legnépszerűbb ellenzéki jelölt Bács-Kiskun megye 1. számú körzetében, derül ki egy kutatásból, ami eljutott az Azonnalihoz is. A Fidesz nagyon erős helyben, a baloldal jelöltje átlag alatt teljesít, a Jobbik gyenge.

Vágó Gábornak áll az ellenzéki zászló Kecskeméten

A kecskeméti 1-es választókörzettel igencsak aktívan foglalkozik az Azonnali az idei választási kampányban. Nálunk jelentette be Vágó Gábor, hogy visszatér a pártpolitikába és LMP-s színekben indul ebben a körzetben. A momentumos Szarvas Koppány Bendegúz is az Azonnalit választotta, hogy világgá kürtölje: neki április 8-ig Kecskemét az első. És mint kiderült, a két politikus végül egymás ellen fog megmérkőzni.

Az ok prózai: a körzet eredeti momentumos indulója, Bodrozsán Alexandra inkább a szomszédos, Bács-Kiskun megye 2. számú egyéni választókörzetben méretteti meg magát, így az oda beugró Szarvas Koppány átnyergelt az egyesbe. A Momentum az Azonnalinak ennek okait is megfogalmazta: „A 2-es OEVK-ban korábbi jelölt személyes okokból vissza kellett lépjen, helyére azért került Bodrozsán Alexandra végül, mert sokkal beágyazottabb organikus jelölt a körzetben.” 

Vagy azért, mert látott egy közvélemény-kutatást az erőviszonyokról. (A Momentum jelöltjén és Vágón kívül a fideszes Salacz László, a DK-s Szőkéné Kopping Rita és a jobbikos Lejer Zoltán indul a mandátumért.)

Kit ismernek egyáltalán helyben?

Az Azonnali birtokába került ugyanis az az LMP által megrendelt telefonos kérdőíves felmérés, amit idén február második hetében készített a Publicus Intézet a Bács-Kiskun megyei 1. számú választókörzetben. Az LMP azt kutatta, kik az erős emberek helyben. Salacz László, a körzet jelenlegi országgyűlési képviselője – aki 2014-ben több voksot kapott, mint minden más induló együtt – és Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere népszerűségben és ismertségben mindenkit leköröz. Salacz 45 százalékos ismertségi és 58 népszerűségi mutatójánál csak a polgármesteré jobb: Szemereynét 59 százaléknyian ismerik és 62 százaléknyian kedvelik.

A kecskeméti ellenzék legismertebb és legkedveltebb személyisége címért Vágó Gábor és a 2014-es szocialista induló, az akkor a harmadik helyre befutott Király József küzd.

Az LMP jelöltjét a Kecskeméten és a környező falvakban lakók 32 százaléka ismeri, közülük 50 százaléka kedveli is, az MSZP-s politikusról 38 százalék hallott már, és közülük 47 százaléknak van jó véleménye róla. Csakhogy a baloldali összefogás az MSZP-DK-megállapodásnak köszönhetően nem a legnépszerűbb ellenzéki Királyt, hanem a Gyurcsány-párti jelöltet, Szőkéné Kopping Ritát indítja.

Róla a körzetben lakók mindössze 12 százaléka hallott eddig (akik vélhetően saját szavazói és ellenségei, lévén népszerűsége 52 százalékos). A korábbi tervek szerinti momentumos indulót, Bodrozsán Alexandrát – hiába organikus, beágyazott jelölt pártja szerint – mindössze 8 százaléknyi kecskeméti ismeri (a népszerűségi arány 37 százalék nála). A Jobbik jelöltje, Lejer Zoltán sem zavar sok vizet, 20 százaléknyian ismerik, és ezen belül 37 százaléknyian kedvelik.

Kiből legyen képviselő?

Az LMP kíváncsi volt arra is, hogy az adott politikust ismerők mennyire vágynak arra, hogy az illető képviselje őket a parlamentben – pontosabban hogy mennyire tartják alkalmasnak erre az illetőt. A fideszes Salacz László az abszolút győztes, Vágó Gábor a második, a DK-s Szőkéné Kopping Rita a harmadik, az azóta a szomszédos körzetben induló momentumos Bodrozsán a negyedik, a jobbkos Lejer utolsó.

Tudakolták azt is, kire szavaznának az emberek a legesélyesebb öt jelölt közül. Meglepő Vágó Gábor 14 százaléka, és a válaszokból az is jól látszik, hogy az MSZP-DK közötti helyleosztás eredménye helyben egy fontos tényezőre nem feltétlenül volt tekintettel: a választókra. 

Már csak azért is, mert mint látható, a baloldal támogatottsága jóval magasabb Kecskeméten, mint amennyit a DK-s közös jelöltjük kapna. Figyelemreméltó az is, hogy a Kutyapárt helyben népszerűbb annál a Momentumnál, amely január elején a városban tartotta kampánynyitóját.

És ami a legizgalmasabb, az a másodlagos pártpreferenciák kérdése, jól mutatja ugyanis az LMP-s jelölt tartalékait. Ha figyelembe vesszük a Jobbik szavazóinál látható elég magas másodlagos LMP-szimpátiát, látható az is, hogy mennyire érdekes helyzet teremtődne, ha Lejer esetleg visszalépne Vágó Gábor javára. Erre némi médiabeli nyomás vélhetően lesz is majd rajta a legesélyesebb jelöltre való szavazást propagáló Viszlát, kétharmad-mozgalom részéről például.

Érdekes lenne tudni, mit mutatnak a más pártok által más intézetektől rendelt közvélemény-kutatások (már persze, ha egyáltalán vannak ilyenek) a körzetben. Akit a körzet újellenzéke legalább annyira érdekel, mint az Azonnalit, jövő héten pénteken beszélgethet a cikk szereplőivel az LMP, a Kutyapárt és a Momentum közös kecskeméti buliján.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek