Most akkor mégis érték a sokszínűség?

Szerző: Kiss Brigi
2018.02.22. 16:09

Történelmi sikert értek el a magyarok a pjongcsangi téli olimpián: a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A négyfős csapatnak két „igazi” magyar mellett két félig kínai srác is tagja volt. Az egész ország meglengette kalapját előttük. A migránsokat nem igazán kedvelők, és Orbán Viktor is. Az az Orbán Viktor, aki néhány hete egyik bevándorlásellenes beszédében azt mondta: nem akarunk sokszínűek lenni.

Most akkor mégis érték a sokszínűség?

És tényleg meglett! Ugyan nem egyéniben, mint amiben sokan, köztük én is elsősorban vártam, hanem váltóban, de mégis meglett Magyarország első téli olimpiai aranyérme. És ez talán így még gyönyörűbb, hiszen egy csapat aranyérmet hoztak össze a rövidpályás gyorskorcsolyázó srácok. 

Még ha nagyon patetikusan is hangzik, mégis lehet abban valami sorsszerű, hogy ha már az egyéni eredmények nem alakultak olyan jól sem Liu Shaoang, sem Liu Shaolin Sándor számára – előbbi pontot se szerzett, utóbbi két 5. helyet szerzett, harmadik távján pedig kizárták a döntőben –, a váltó, vagyis a csapat, melynek mellettük Burján Csaba és Knoch Viktor volt még a tagja, megszerezte az olimpiai aranyérmet. 

Azt azért a sportrajongók tudják, hogy a csapatverseny mindig különleges, mindig más, mint az egyéni. Talán több is annál.

Most tehát négy magyar srác – köztük kettő olyan, akiknek bizony az édesapja bevándorló – fantasztikus történelmi sikerének örül az ország. Az az ország, ami lassan két éve azzal kel és fekszik, hogy a bevándorlás rossz, nem kellenek a migránsok, 

Magyarország maradjon meg magyar országnak, és még lehetne folytatni a sort. 

Kósa Lajos, aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, már a pálya mellett, rögtön a futam után ölelgette a versenyzőket.

Természetesen gratulált már nekik a Facebookon keresztül Orbán Viktor is. Két bevándorló hátterű srácnak!

Az az Orbán Viktor, aki egy évvel ezelőtt az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról elmélkedett, néhány hete pedig arról beszélt, hogy a sokszínűség nem érték, mi pedig nem is akarunk sokszínűek lenni.

Talán nem állítunk merészet, ha azt mondjuk: egy olyan sportágban, amit jellemzően az ázsiaiak dominálnak, azért tudtunk mégis labdába rúgni, sőt, végül olimpiai aranyat nyerni, mert egyrészt jelenleg Magyarország két legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázója két félig kínai srác, másrészt, mert a válogatott vezetőedzője egy kínai nő, Lina Zhang. 

Ő egyébként szintén a Liu-testvéreknek köszönhetően került Magyarországra, és hozzá tudta tenni a magyar rövidpályás gyorskorcsolyához azt a plusz tudást, ami több évnyi kemény munka után végül egy történelmi magyar sikerben csúcsosodott ki. 

A sokszínűség ezúttal biztosan érték volt.

FOTÓ: MTI/Czeglédi Zsolt

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek