+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Brigi
2018. január 8. hétfő, 14:25
Kínai-magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó srácok és egy erdélyi lesikló nő is kellemes meglepetéseket okozhat az alig több mint egy hónap múlva kezdődő pjongcsangi téli olimpián. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang eddigi eredményei alapján egyaránt éremesélyesként utazhat Dél-Koreába, de a tavaly horrorbaleset szenvedő Miklós Edit sem mondott még le olimpiai bajnoki álmairól. Úgy tűnik, a sokszínűség a sportban is kifizetődik.

 

A téli olimpia, illetve maguk a téli sportok kevésbé vannak szem előtt Magyarországon. Ez valószínűleg nagyban összefügg azzal, hogy az ország természeti adottságai nem pont a téli sportoknak kedveznek. Nincsenek nagy hegyeink, hó sem esik sok, és a jégcsarnokok száma sem valami óriási. 

 

Ennek ellenére az alig több mint egy hónap múlva kezdődő XXIII. téli olimpián, amit a dél-koreai Pjongcsangban rendeznek majd, nem csak arra van esély, hogy a Regőczy Krisztina-Sallay András jégtáncpáros 1980-ban szerzett ezüstje után 38 évvel újra érmet nyerjen Magyarország a téli játékokon, hanem az is teljesen reális, hogy

 

ha minden jól alakul, akkor ez a medál aranyszínű legyen, és így akár az első magyar téli olimpiai bajnokot is köszönthetjük majd februárban.

 

Persze ahhoz, hogy ez összejöjjön, tényleg mindennek klappolnia kell, de az esély az megvan rá, és már ez is óriási dolog. Ráadásul a legoptimistább forgatókönyv szerint akár több érmünk is lehet, két sportágban is odaérhetnek a versenyzőink a dobogóra. 

 

A nagyobb és reálisabb esély a magyar éremre a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál van. Itt egyébként a magyar versenyzők már az olimpia előtt sporttörténelmet írtak azzal, hogy megszerezték a maximális 10 kvótát, így egészen biztosan teljes lesz a csapat, és mind a lányoknál, mind a fiúknál váltóban is rajthoz állhat Magyarország. 

 

A Liu-testvérek egyértelmű esélyesek 

 

Bár csapatként is jól teljesítenek a rövidpályás gyorskorcsolyázók, a Liu-testvéreknek, a 22 éves Liu Shaolin Sándornak és a 19 éves Liu Shaoangnak egyéniben is nagyon jók az esélyei. Mindketten álltak már dobogón világkupákon, Európa-bajnokságon és világbajnokságon is egyéniben, sőt:

 

Liu Shaolin Sándor 2016-ban a sportág magyar történetének első felnőtt világbajnoki aranyát is megszerezte.

 

A két testvér az idei versenyszezon világranglistáján mind a három távon (500, 1000, 1500 méter) a top10-ben áll, 1000 méteren Liu Shaolin Sándor vezeti is a rangsort. Minden jel arra mutat, hogy tényleg reális az olimpiai érem akár mindkettőjük számára is. Valamivel nagyobb tapasztalata miatt, illetve idei eredményei alapján Shaolin Sándornak jobbak az esélyei, mint öccsének, de ez a sportág van annyira kiszámíthatatlan, hogy ennyiből képtelenség legyen előre megtippelni az eredményt.

 

Hiába van ugyanis topon egy versenyző, elég egy aprócska rossz mozdulat, és máris elszállhat a sportoló. Esetükben szó szerint megállja a helyét az, hogy pengeélen „táncolnak”. Sokszor a bírói döntések is negatívan befolyásolják a versenyzők pozícióit. Nem elég csak gyorsnak lenni, elképesztő koncentrációra, és talán némi szerencsére is szükség van a sikerhez.

 

Horrobalesete után Miklós Edit sem adta még fel olimpiai álmait

 

Nem csak rövidpályás gyorskorcsolyában, alpesi síelésben sem lehet teljesen kizárni a magyar érmet. Bár jelenleg nem tartozik a top favoritok közé, de képességei alapján Miklós Edit révén akár lesiklásban is összejöhet a magyar medál. Hiába a tavalyi horrorbalesete, amelyben mindkét térdében elszakadtak a szalagok,

 

a magyar síelőnő még mindig arról beszél, hogy célja az olimpiai bajnoki cím.

 

A körülmények azonban eddig nem igazán kedveztek neki ahhoz, hogy visszanyerje versenyrutinját. Az idei versenyszezonban még csak két lesikló világkupafutamot rendeztek, mindkettőt a kanadai Lake Louise-ban. A franciaországi Val d'Isere-ben a kedvezőtlen időjárás miatt sem a lesikló edzéseket, sem a versenyt nem tudták megrendezni. 

 

A kanadai első lesikló versenyt követően biztosan akadtak, akik már legyintettek Miklós Editre, amiért csak 44. lett. Ennek azonban az volt az oka, hogy nem tudta normálisan megsíelni a futamot, mivel az amerikai Lindsey Vonn balesete miatt leállították őt versenye közben. Amikor aztán visszament a startba és jó pár rajtszámmal később újraindult, már jóval rosszabbak voltak az időjárási körülmények. 

 

Hogy tényleg emiatt lett akkor csak 44., másnap rögtön be is bizonyította. Ekkor, normális körülmények között már a 14. helyen zárt, és csak alig több mint 1 másodperccel maradt el a verseny győztesétől. Azóta, vagyis december első hétvégéje óta nem láthattuk őt lesiklásban versenyezni, csak Super G-ben, de az csak egy kiegészítő szakág Miklós Edit számára, így óriási következtetéseket nem lehet levonni az ottani teljesítményéből. 

 

A pjongcsangi olimpiáig még – feltéve persze, ha az időjárás is úgy akarja – összesen öt lesikló verseny lesz, az ezeken való szereplése érdemibb támpontot adhat ahhoz, hogy kiderüljön, képességein túl jelenlegi formája is megvan-e ahhoz Miklós Editnek, hogy a 2014-es téli olimpián elért – történelmi – 7. helye után előre lépve idén érmet, netán aranyérmet szerezzen.

 

Óriásit nyert velük a magyar sport

 

Mindenesetre legnagyobb téli olimpiai esélyeseinket figyelve egy dolog azért elmondható:

 

a sokszínűség a sportban is kifizetődő.

 

A rövidpályás gyorskorcsolyában kiemelkedő eredményeket elérő Liu-testvérek édesapja egy kilencvenes években Magyarországra érkező kínai bevándorló, aki aztán itt megismerkedett a fiúk magyar édesanyjával. De maguk a Liu-tesók is úgy vélik, hogy sikerük egyik titka, hogy egyszerre van meg bennük a magyar erő és a kínai technika. 

 

Miklós Edit pedig egy székelyföldi, Csíkszeredán született lány, aki 2011-ben váltott román nemzeti színekből magyarra. 2014-es olimpiai sikere után a román sportsajtó kesergett egy sort is miatta, hogy az általa elért 7. helyet akár Romániának is szerezhette volna, ha a román szövetség hozzáállása miatt nem inkább a magyar színeket választotta volna a versenyzésre. A mi óriási szerencsénk, hogy mindez így történt, és Magyarországnak szerzett és szerez azóta is dicsőséget. 

 

Amikor az egyik oldalról a bevándorlók ellen megy a hergelés, a másik oldalon meg vannak, akik a határon túli magyarok ellen ágálnak, érdemes nem elfelejteni, hogy közülük is sokan hozzájárulnak Magyarország teljesítményéhez. Így vagy úgy.

 

FOTÓ: Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás