+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. január 5. péntek, 09:22
Szakad le Pécs, mondta az Azonnalinak nemrég Lovasi András, aki még öt jó helyi együttest sem tudott nekünk felsorolni. A zenész pécsi zenekarokat bemutató Made in Pécs fesztiválra sem jár el, hiszen az ő generációja nincs már ott. Íme, hét zenekar, akik jól zenélnek és most hétvégén meg is hallgathatóak.

 

Nagy visszhangot kapott az Azonnali tavalyi interjúja Lovasi Andrással, amiben egy esetleges emigráció mellett azért pécsi gyökereiről is ejtett néhány szót az egykori Kispál és a borz Kossuth-díjas frontembere. Mutatjuk az interjú ideillő részét:

 

„Azonnali: Még mindig egy zenészváros Pécs, nem? Tudsz mondani mondjuk öt újabb helyi zenekart, akik szerinted jók?

 

Lovasi András: Hát, akiket én ismerek, és azt gondolom, hogy jók, azok a magnetes fiúk, a Mongooz and the Magnet. De van ez a Made in Pécs fesztivál, ahol fellép száz-egynéhány zenekar, többnyire helyiek.

 

Azonnali: Te nem szoktál elmenni?

 

Lovasi András: Nem.

 

Azonnali: Mi igen.

 

Lovasi András: Ha annyi idős lennék mint, ti, lehet, én is lemennék. Sőt biztos!” 

 

Szombaton, január 6-án lesz az emlegetett Made in Pécs fesztivál, ami arról szól, hogy minden pécsi zenekarnak lehetőséget biztosítanak a fellépésre. Ez azt jelenti, hogy egész nap, egyszerre hat helyszínen folynak a koncertek – az első koncert 10 órakor kezdődik, az utolsó 23.50-kor. Összesen 118 pécsi zenekar lép fel.

 

Köztük persze sok olyan is, akik csak poénból, vagy egyáltalán nem működnek, és csak a fesztiválra álltak össze. A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális klubkörülmények között bemutatkozási lehetőséget nyújtson a helyi bandáknak, és fesztivál lévén közönséget, vagyis visszajelzést is szállítson nekik.

 

Akadnak köztül ígéretesek is szép számmal. Érdemes elveszni mind a 118-ban is akár, ám aki ezt mégsem tenné, annak mutatunk hét pécsi zenészt és zenekart, akik illenének a Mongooz mellé a Lovasi-féle felsorolásba. A lista szubjektív, a sorrend csakis a Made in Pécsen való fellépés sorrendjét tükrözi.

 

+++

 

1. Dörnyei Szabolcs (Made in Pécs Café, 12.40)

 

A Pécsről elszármazott ifjú gitárvirtuóz több formációban is játszik, immár nem csak Pécsen. A dél körül magukhoz térőknek a Made in Pécs Caféban ad szólókoncertet. Ezt művelte tavaly egy szál akusztikus gitárral és egy loop-effecttel:

 

 

2. Overmorrow (Pécsi Est, 15.20)

 

A 2015-ben alapított négyfős post-rock bandának egyelőre kevés száma lelhető fel a YouTube-on, de ami igen, az nagyon jó. Ilyen:

 

 

3. Szónok (Pécsi Est, 16.00)

 

Az Azonnalin újévi koncertet is adott a pszichedelikus rockbanda, aminek a neve ne tévesszen meg senkit: szöveg nincs a számaikban, és ez jól is van így. Íme, az annak rendje és módja szerint Kék Duna-keringővel kezdődő, majd zúzásba torkolló teljes újévi koncert:

 

 

4. Kubalibre (Pécsi Est, 18.40)

 

Ódának is beillő dalt írt a Kubalibre zenekar Pécshez, amiben egyszersmind illusztrálják, miről beszélt Lovasi az Azonnalinak: a dalban felsorolt helyek egy része már nincs meg. De megéneklik azt is, ami változatlan: „Bárhova nézel gitáros, termeli őket a város (…) a Lovasi tele van ihlettel, tele van a töke mindennel”.

 

 

5. Psycho Mutants (Trafik, 20.00)

 

A Psycho Mutants neve sokaknak ismerős lehet, az előbbieknél régebbi zenekarról van szó, akik megfordultak Franciaországban és Svájcban is. Decemberben jött ki a legfrissebb EP-jük. Itt egy szám róla, döntsétek el, mennyire „western-voodoo rock and roll”.

 

 

6. Kaktus (Pécsi Est, 22.00)

 

A Kaktus még annak is bejön, aki amúgy nincs oda az elektronikus zenéért. Ezt a számukat a 2014-es év számának választotta az Index, de a minimalista low-budget klipjeik is valami díjat érdemelnének. Íme egy újabb számuk, a hozzá járó hamisítatlan klippel:

 

 

7. Rokokó Rosé (Szabadkikötő, 23.10)

 

Magyarország legjobb csajzenekara, de Pécsé biztosan. A nevükhöz méltóan ráadásul bor is készül a tiszteletükre – egy ideje minden évben. Az alter-etno vonalon mozgó hatfős formáció szerencsére elég gyakran megfordul Budapesten is, ez a videó például a Szimplában készült:

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás