A lemez, amit nem lehet megunni. Azonnalis adventi naptár #4

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.04. 10:45

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

A lemez, amit nem lehet megunni. Azonnalis adventi naptár #4

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

Nem is tudom, hány éve volt már, hogy egy random elhatározásból fogtam magam, és elvonatoztam Pécsre az első januári hétvégén, hogy megnézzem magamnak a Made in Pécs fesztivált. Ez nagyjából a világ legjobban kitalált ötlete: fogják a szilveszter és farsang közötti abszolút holtszezon leghalottabb napjait, és délelőtt tíztől éjfélig félórás váltásokban játszatják számos belvárosi pécsi kocsmában a helyi zenekarokat. Így egy nap alatt akár tíz koncertet is végig lehet kényelmesen hallgatni, ha pedig aktuálisan nem jön be az, amit hallunk, bármikor át lehet nézni valamelyik közeli helyre, hogy ott mi szól.

Délután már annyi ember van a Király utcán, mint egy ütősebb májusi estén, szóval ez egy óriási win-win mindenkinek: a szórakozóhelyek kapnak egy ütős pluszbevételt januárban, az emberek pedig nem érzik úgy szilveszter után, hogy tavaszig itt már nem lesz élet. Itt történt, hogy a Nappaliban épp arra lettem figyelmes, hogy percek óta nem énekel senki, pszichedelikus rock megy, és végre nem olyan a hangzás, mint amiért megalakult a Köszönjük, de nem kell több pécsi zenekar Facebook-oldal, aztán kiderült, hogy miért: mert a Szónok zenekar van a színpadon.

Innen egyenes út vezetett a rajongásig, illetve addig, hogy lett egy CD-m is tőlük, aminek kifejezetten hálás vagyok, Európában nem mindenhol jönnek be ugyanis annyira fixen sokáig a rádióadók, mint Ausztriában az FM4, és Horvátországban a Drugi program. Az Autogrillekben kapható 5 eurós CD-k többnyire rettenetesek, szóval az Egerek és Robotok és Egerek a megmentőm, és micsoda véletlen: ezt is pont 5 euróért adják, holott megérne 20-at is. A Bandcampen minden hónap első péntekjén van egy úgymond támogatói nap: ha ilyenkor vesztek onnan zenét, a komplett összeg a zenekarnál landol, nem von le belőle semmit az oldal. 3 euróért tiétek lehet a digitális album, 5 euróért a fizikai is, postázva, ahogy kell, és a teljes összeg megy a Szónokhoz Pécsre. Fa alá, autóba, akárhova tökéletes.

Ha meg nem tetszik a Szónok, nyugodtan lehet keresgélni Bandcampen, földrajzi hely szerint is lehet szűrni rajta. Ez az igazi segítség a zenészeknek, nem a raktárkoncert a kivételezettekkel.

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek