Lázár az Azonnalinak elmondta, nem nézi a House of Cards-ot

Szerző: Kiss Brigi
2017.11.09. 16:55

Bár őt tartják a magyar Frank Underwoodnak, a kancelláriaminiszter az Azonnali egyik olvasójának kérdésére azt mondta a csütörtöki Kormányinfón, nem nézi a House of Cards sorozatot. Lázár Jánost a székelyekről és a harmadik nemről is kérdeztük.

Lázár az Azonnalinak elmondta, nem nézi a House of Cards-ot

Múlt héten ugyan elmaradt, csütörtökön viszont újra volt kormányinfó, amelyen ezúttal is ott volt az Azonnali. A kormányinfó egy rendszeres időközönként, a parlamentben tartott sajtótájékoztató, amelyen Lázár János kancelláriaminisztert és Kovács Zoltán kormányszóvivőt órákon keresztül tetszőleges témában kérdezheti a sajtó.

Mivel mi publikáltuk a kettőjükről készült képet, nem tehettük meg, hogy ne kérdezzük meg Lázár Jánost a Tiborcz Istvánnal történt találkozójáról, így első körben erről faggattuk a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Első kérdésünk az volt, hogy vajon Lázár miért nem előbb beszélgetett Tiborcz Istvánnal arról, hogy van-e alapja annak, amit a jobbikos Szilágyi György mondott hétfőn a parlamentben miniszterelnök vejével kapcsolatosan. A miniszter erre azt válaszolta: a parlamentben az azonnali kérdéseknél csak a címeket tüntetik fel előre, Szilágyi pedig teljesen másról beszélt, mint ami az általa megadott címben szerepelt, ezért nem tudott előtte beszélni Tiborczcal, csak utólag. A tárcavezető érdeklődésünkre elmondta: ha máskor is előfordul majd, hogy egy konkrét vállalkozást vagy vállalkozót pécéz ki a parlamentben az ellenzék, akkor szívesen leül majd velük is beszélgetni. 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kormányinfó előtt Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén szóba került-e a Tiborcz-találkozó. Lázár erre úgy válaszolt: 

„Ne vicceljen már, ő az ország ügyeivel foglalkozik.”

Ezt követően a székelyek magyarországi nemzetiségként való elismeréséről kérdeztük a minisztert. Lázár elmondta, a kormány egyelőre nem tárgyalta a Székelyek Világszövetségének kezdeményezését. Az erre vonatkozó aláírásgyűjtést éppen csütörtökön hagyta jóvá a Kúria. Lázárnak személyes véleménye sem volt még az ügyben. Mint mondta, először meg kell nézni, hogy kinek mi a szándéka és ki mit akar.

A Németországban az anyakönyvezésnél bevezetendő harmadik nemről ugyan a csütörtöki sajtótájékoztatón az Azonnali előtt már kérdezte az Origo munkatársa a minisztert: Lázár azt a jobboldali sajtóból megszokott genderezéssel ütötte el. Mivel a választ nem tartottuk kielégítőnek, az Azonnali újra feltette a kérdést Lázárnak, felhívva a figyelmet arra, hogy itt nem genderügyről van szó, hanem olyan genetikai esetekről, amelyeknél nem lehet eldönteni valakiről egyértelműen, hogy férfi-e vagy nő. Lázár erre már úgy válaszolt, hogy a német Alkotmánybíróság is egy konkrét eset kapcsán hozta a döntését, így ha Magyarországon is lesz ilyen kezdeményezés, akkor ennek az alapjogi oldalát majd meg kell vizsgálni. Egyelőre nem tud arról, hogy lenne ilyen.

Zárásként feltettük egyik olvasónk kérdést, amelyet a vonatkozó Facebook-posztunkhoz kommentelt. Megkérdeztük Lázár Jánost: most, hogy Kevin Spacey-t a zaklatási ügyei miatt kidobták a House of Cards (Kártyavár) című sorozatból, nem venné-e át Frank Underwood karakterét, mert olvasónk szerint ő lenne rá a legalkalmasabb. Lázár válasza nem volt pozitív, így egyelőre nem fogjuk őt sorozatszínészként látni. Kérdésünkre azt mondta: 

„Nem nézem a sorozatot. Köszönöm szépen az állásajánlatot, de egyelőre nem élek ezzel a lehetőséggel, parlamenti képviselőként szeretnék indulni.”

Ezt követően pedig az Azonnali megkapta történetének első csípkelődő beszólását Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, aki úgy adta át a szót a következő újságírónak, hogy közben az olvasói kérdést véleményezve azt mondta: úgy tűnik, az Azonnalinak vannak gondjai az önálló kérdésfeltevéssel, ezért Facebookon kell halásznia a kérdéseket.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek