Lázár: Hülyeség, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja lenne

Szerző: Kiss Brigi
2018.01.18. 18:37

Több mint egy hónapnyi szünet után visszatért a kormányinfó, és visszatért a kormányinfóra az Azonnali is. Lázár Jánost itt arról a friss kutatásról kérdeztük, amely szerint még a fideszes szavazók is elképzelhetőnek tartják, hogy Mészáros Lőrinc és még néhány oligarcha Orbán Viktor strómanja. Szóba került három másik ügy is.

Lázár: Hülyeség, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja lenne
 

Nem sajnálja Lázár, ha elmennek a menekültek

A „Stop Soros” intézkedéscsomagot bejelentő szerdai sajtótájékoztatón Pintér Sándort többek között arról is kérdezte egy újságíró, hogy mi van azzal az 1291 menekültettel, akit befogadtunk  hol és hogyan élnek például. Erre adott válaszában Pintér szó szerint azt mondta, hogy „sajnálatos módon” a többségük már elment az országból. Megkérdeztük tehát Lázár Jánost, hogy a belügyminiszterhez hasonlóan ő is sajnálja-e a menekültek távozását?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a szavakkal zsonglőrködve leszögezte: nem fogadtunk be senkit, hanem védelembe vettünk, majd azt mondta, örül, hogy ha a védelembe vett személyek visszatalálnak a hazájukba. Arra a felvetésre, hogy Pintér a nyugati országokba való távozásról beszélt, Lázár úgy reagált: ezeknek az embereknek maguknak kell dönteniük a jövőbeni sorsukról. Ő személy szerint úgy tapasztalta, hogy a többségük haza akar térni. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő ehhez még hozzátette, hogy szerinte Pintér Sándor a „sajnálatos módont” szarkasztikusan használta, és arra utalhatott vele, hogy vannak olyanok a védelmet kapottak között is, akik a menekültstátuszt arra használják, hogy nyugatra menjenek. 

Lázár támogatja a Minority Safepack aláírásgyűjtését, de majd tájékozódik az ügyben

Fontosak-e önnek, a kormánynak és a Fidesznek a határon túli magyarok jogai? – kérdeztük Lázár Jánost, aki úgy válaszolt: „Természetesen. Az Alaptörvény ebben világosan fogalmaz, egy nemzet vagyunk.”

Ha ez így van, akkor mi az oka annak, hogy a kormány és a Fidesz tizedannyi energiát se feccol a Minority Safepack nevű európai polgári kezdeményzés népszerűsítésébe, mint a sorozásba? – kérdeztünk vissza. Lázár úgy tudja, hogy a Fidesz európai szinten részt vesz a kezdeményezésben, azt azonban nem fejtette ki, hogy ez miben is áll a részükről. 

Hogy hogyan áll a Minority Safepack aláírásgyűjtése (nem túl fényesen), és hogy eddig mennyit segítettek az ügyben a pártok, arról az Azonnali éppen szerdán közölt egy cikket. Fel is vetettük Lázár Jánosnak ennek kapcsán, hogy egyelőre igencsak rosszul áll a kezdeményezés magyarországi támogatóinak száma. A miniszter jelezte, hogy tájékozódni fog a kérdésben, de hozzátette: ez parlamenti és nem kormányzati ügy. 

Arra a kérdésre, hogy azért fogja-e noszogatni a Fideszt belülről az ügyben, a kancelláriaminiszter azt válaszolta: 

„Én támogatom abszolút, de nyilvánvalóan a Fidesz elnöksége is.”

Lázár nem próbálja megfejteni Mészáros Lőrinc sikerét

Következő téma: a hvg.hu publikált egy érdekes adatot csütörtökön. A lap számításai szerint az Orbán Viktor barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető cégek csak idén, vagyis 2018 első 18 napja alatt több mint 100 milliárd forint értekben nyertek el közbeszerzéseket. Megkérdeztük Lázár Jánost arról, hogy mit szól ehhez, szerinte is azért ilyen sikeres Mészáros, mert okosabb, mint a Facebook alapítója (ahogy ezt maga Mészáros korábban saját magáról mondta)? 

A miniszter erre arról kezdett beszélni, hogy Magyarországon egy évben körülbelül 8500 közbeszerzés van, ezek 80 százalékán több mint három ajánlat van, és egy jelentős részük európai uniós közbeszerzés, amit bárki megpályázhat az EU-ból. De minket nem ez érdekelt, ezért visszakérdeztünk, hogy rendben, de miért ilyen kiemelkedően sikeres Mészáros Lőrinc, mire Lázár úgy válaszolt:

„Nem töltöm az időmet azzal, hogy bárkinek a sikerét próbáljam megfejteni. A saját sikeremet próbálom kovácsolni.”

Jól végzi a munkáját a sajtó, ezért hiszik Mészáros Lőrincről, hogy Orbán strómanja

Mészáros Lőrinc kapcsán még egy kérdést tettünk fel. A Medián friss felméréséből ugyanis kiderült, hogy még a Fidesz-szimpatizánsok többsége szerint is elképzelhető, hogy olyan nagyvállalkozók, mint Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna, valójában Orbán Viktor strómanjai. Erre a fideszesek 13 százaléka válaszolt úgy, hogy ez valószínűleg így van, míg további 51 százalék elképzelhetőnek tartja ezt a lehetőséget. Hogy mit gondol erről az eredményről Lázár Jánost? 

„Jól végzik a munkájukat a sajtó munkatársai.”

– válaszolta a miniszter. Arra pedig, hogy szerinte is elképzelhető-e, hogy ezek az emberek Orbán Viktor strómanjai, azt mondta: ez hülyeség.

FOTÓ: Szigetváry Zsolt / MTI

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek