Durva: Szórakozni se hagyják a fiatalokat a neoliberálisok Bécsben! + FOTÓKKAL!!

2017.10.14. 22:12

Az utolsó alkalmat is megragadja némely párt, hogy a választás előtti szombat estén kampánystandokkal akaszkodjon a szórakozni vágyókra Bécsben. A biztos befutó ÖVP és a nagyjából 6 százalékon álló NEOS ráadásul egymás szomszédságában teszi mindezt. Trabantot, DJ-t, bulipálcát és vattacukrot nem kímélve mentek bele az éjszakába.

Durva: Szórakozni se hagyják a fiatalokat a neoliberálisok Bécsben! + FOTÓKKAL!!

Fiatal és szabad – hirdeti a felirat a NEOS-os aktivistalány pulcsiján. (Egyébként a fiúk is ilyet hordtak, mielőtt bárki netán szexizmust kiáltana.) Az osztrák Momentumként is emlegetett párt 6 százalék körül áll a közvélemény-kutatásokban, és a választás előtti utolsó este láthatóan minden követ megmozgat, hogy ez több legyen. Jókora standdal kitelepültek a bulinegyedbe, sőt, saját DJ-vel maguk csinálják a bulit, még ha a zöldpárti Ulrike Lunacek plakátja ront is némileg a dizájnon.

Akinek nincs kedve sem helyben bulizni, sem a sötétben napozószékeken ücsörögni, és mégis odébbállna, az vihet magával partysticket vagy vattacukrot. Állnak is sorba az emberek, bár a környéken lófráló sok turista miatt elég nagy a felesleges szórás.

Alkoholt sajnos nem osztogatnak, bár azért tartogatnak némi készletet az aktivisták – feltehetően maguknak.

Pár lépéssel a NEOS-osok mellett az ÖVP-sek kampányolnak, bár magát a pártot nem verik nagydobra: a kancellári pozícióért a jelenlegi külügyminisztert indító Néppárt molinóinak és szóróanyagainak nagy részén a Team Kurz vagy a Kurz 2017 felirat szerepel, a standjuk mellett pedig elsőre érthetetlen módon egy Trabant áll.

Közelebbről megnézve aztán kiderül a mondanivaló: az a döntő, hogy ki ül a kormánynál.

Trabi és lufik ide vagy oda, az ÖVP-seknél döglődik a partihangulat a NEOS-hoz képest. Nem csoda, hiszen sört itt sem osztogatnak, csak alátétet.

Akár az is elképzelhető egyébként, hogy egy koalíciót alkot majd a most békésen egymás mellett kampányoló két párt. Bár ez a valószínűtlenebb forgatókönyvek közé tartozik, de több értelmiségi is felvetette, hogy az ÖVP-nek a NEOS-szal és a Zöldekkel kellene majd közösen kormányt alakítania, annak érdekében, hogy ki lehessen hagyni a hatalomból a jobboldali populista FPÖ-t. Ehhez azonban a két kis pártnak várakozásokon felül jól kellene szerepelnie, így jóval több az esély arra, hogy a szocdemek vagy a néppártiak végül csak összeállnak az FPÖ-vel.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek