Mese a köztévén bemutatott lipcsei csecsemőrablás és bozótvágós migránshadonászás

Szerző: Bukovics Martin
2017.07.27. 16:25

Kőkemény migránsterrort vizionált az MTI nyomán a fél magyar média a kelet-németországi Lipcse főterére, miután a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkára a magyar sportolók teljesítménye helyett inkább a főtéren bozótvágóval hadonászó, csecsemőt rabló migránsokról beszélt a köztévében. A lipcseiek az Azonnalinak azt mondták: full kamu az egész.

Mese a köztévén bemutatott lipcsei csecsemőrablás és bozótvágós migránshadonászás

Alig mertek utcára menni a magyar vívók Lipcsében! A migránsok megkeserítették a magyarok életét Lipcsében! Csecsemőt akartak rabolni a migránsok a magyar vívók szeme láttára! Migránsapokalipszist látott a Magyar Vívó Szövetség főtitkára Lipcsében! Csak pár cím a magyar sajtó kormánypárti és ellenzéki feléből – aki rájuk kattint, Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkárának rémtörténeteiről olvashat, amelyek a szászországi nagyvárosban megrendezett vívó világbajnokság alatt érték állítása szerint a magyar csapatot. 

Boczkó az M1 híradójának arról beszélt: a magyar vívóválogatott tagjai „a kritikus biztonsági helyzet miatt” csak csoportosan, és kizárólag nappal közlekedtek a németországi városban.

Mint mondta, versenyzőik nem tudtak kizárólag a versenyekre koncentrálni a város főterén szerinte folyamatos, valószínűleg migránsok által elkövetett rendbontások miatt. A sportvezető rendszeres hangoskodást, tülekedést látott Lipcsében, mint monta, egyszer még egy bozótvágóval hadonászó ember is belemászott a látómezejébe, sőt: állítása szerint szemtanúja volt annak is, „amikor egy színes bőrű ember el akart rabolni egy fehér hölgytől egy két-három hónapos csecsemőt”. Boczkó kijelentései alá a köztévé híradójában a 2016 karácsonyán Berlinben történt terrottámadás képeit játszották be.

Ezek az állítások annyira fantáziadúsnak tűntek, hogy az Azonnali a Magyar Vívó Szövetséghez fordult további részletekért és a sztori elemeinek pontosításáért. Boczkóék egyelőre nem válaszoltak nekünk, nem úgy a lipcsei főpolgármester irodája és a város rendőrkapitánysága.

„Lipcse biztonságos város, ahol az emberek éjjel-nappal szabadon közlekedhetnek.

Semmi nem indokolja, hogy valaki csak nappal és csak csoportosan járjon a városban, és ez külföldi sportolókra is épp úgy érvényes”

– közölte az Azonnali megkeresésére Matthias Hasberg, a szász nagyváros főpolgármesteri irodájának sajtószóvivője.

„Sajnos nem tudom, pontosan hol szállásolták el a magyar vívócsapatot. Amennyiben a belvárosban volt a szállásuk, úgy az egy értelemszerűen élénkebb környék a tisztán lakónegyedekhez vagy a város peremkerületeihez képest. Pont a főtér az, amely nyáron igencsak közkedvelt, ez adja a város sármját is. Lipcse egy nagyon fiatalos és nemzetközi város, ahol a közterek, ahogy a főtér is, minden ember számára rendelkezésére állnak. Az utcáinkon és tereinken tartózkodó emberek nemzetiségi hovatartozását se nem tartjuk számon, se nem dokumentáljuk. Ezen októl fogva nem tudom önnek megmondani, hogy a kérdéses időpontban tartózkodtak-e ott »migránscsoportok«. Túlzott zajártalomról pedig nincs tudomásunk” – tette hozzá. A szóvivő kérdésünkre Boczkó bozótvágóval hadonászó illetőről, valamint a csecsemőrablás kísérletéről tett híradóbeli kijelentéseit minden alapot nélkülőző, légből kapott kitalációnak nevezte.

Az Azonnali helyi újságíróktól úgy tudja, hogy a magyar csapatot nem Lipcse főterén, a Marktplatzon, ahogy Boczkó állítja, hanem a pályaudvarnak is helyt adó Willy Brandt téren lévő Seaside Park Hotelben szállásolták el.

Lipcse rendőrkapitányságán is csak fogták a fejüket. „Azt a magyar sajtóban megjelent kijelentést, miszerint Lipcsében valaki bozótvágóval hadonászott volna, mi intenzív utánajárás ellenére sem tudjuk megerősíteni” – írta az Azonnalinak Uwe Voigt, a városi rendőrség szóvivője. Mint megtudtuk, érdeklődésünk nyomán felvették a kapcsolatot a vívó vébére érkező magyar delegációt elszállásoló hotel vezetésével. „A hotelben rajtuk kívül kilenc további vívónemzetet is elszállásoltak, valamint a média képviselőt is. Tőlük semmiféle panasz nem érkezett.” A rendőrség válaszában kitért arra is, hogy a vívó vébé előtt már gondoskodtak arról, hogy a sportesemény helyszínei és az odaérkezők szállásai körül erősített rendőri jelenlét legyen, civil ruhásokat is bevetve.

A magyar sajtóban különösebb akadály nélkül végigszáguldó állításról, miszerint egy színes bőrű férfi el akarta rabolni egy fehér nő gyermekét, a lipcsei rendőrség szóvivője következőkről tájékoztatta az Azonnalit: „17:15 óra környékén, tehát nem éjjel, szóbeli veszkedés tört ki egy észak-afrikai pár között a szemben lévő parkban. A helyszínen lévő járőrök azonnal odasiettek tisztázni a helyzetet. Rövid ideig egy nagyobb csoport is jelen volt a helyszínen. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Ilyesfajta rendőri bevetés minden nagyobb városban előfordul, akár nappal, akár éjszaka, semmi szokatlan nincs benne.”

Voigt is hangsúlyozta lapunknak: Lipcse biztonságos város. Mint írta: a vívó vébé több résztvevője is dicsérte a város rendőrségének példaértékű munkáját. A sportesemény szervezői is arról tájékoztatták a rendőrséget: senki nem emelt panaszt a rendőrség munkájával kapcsolatban. 

Egy szintén a magyarokat elszállásoló hotelben megszálló kölni újságíró a helyi lipcsei napilapnak arról számolt be, hogy többször is látta a hotel előtt cigarettázni vagy sörözni a magyar vívókat. Mint a Leipziger Volkszeitungnak elmondta: nevetségesek a magyar sajtóban mindenféle forráskritika és factcheck nélkül megjelent vádak. A hotelnek ugyanis zajbiztos ablakai vannak, ő a térre néző szobájában mit sem hallott a külvilágból. Sőt: amikor kimerészkedett a térre, gond nélkül el tudott sétálni az átellenben található főpályaudvarig. „Bizonyára vannak ebben a parkban hajléktalanok is, és olyanok is, akik drogokat fogyasztanak, mégsem éreztem, hogy ne lennék biztonságban” – fogalmazott az újságíró.

Hogy ezekre a mesékre miért volt szükség, rejtély: a magyar vívócsapat három éremmel, tehát kifejezetten sikeresen zárta a világbajnokságot, egy arannyal, egy ezüsstel és egy bronzzal.

Boczkó mesébe illő kijelentéseit legfeljebb esetleges politikai ambíciói magyarázhatják.

Az mindenesetre biztos: a lipcsei önkormányzat nyomására a vívó világszövetség is napirendre tűzi a sportesemény vendéglátóját célkeresztbe állító magyar álhíreket.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek