Szakad a vecsési Jobbik az új szélsőjobboldal zászlóbontása miatt

Szerző: Bakó Bea
2017.07.06. 12:21

Szabó Attila, a vecsési Jobbik pártból ma kilépő elnöke és önkormányzati képviselője a házigazdája a július 8-i Erő ünnepe elnevezésű rendezvénynek, amelyet több nyíltan szélsőjobbos szervezet is egy új jobboldali erő születéseként reklámoz. Szabó az Azonnalinak azt mondta: engedélyt kapott a rendezvényre a Jobbik vezetésétől is. A Jobbik közölte velünk: Szabó és több vecsési jobbikos is kilép a pártból az esemény miatt.

Szakad a vecsési Jobbik az új szélsőjobboldal zászlóbontása miatt

Az „Erő ünnepe” címmel hetek óta reklámozza videókban és honlapján a magát nyíltan rasszistának valló Identitesz a július 8-i vecsési rendezvényét, amelyet a Betyársereggel és az Érpataki Modell Országos Hálózatával közösen szerveznek, és ahol ígéretük szerint egy új jobboldali mozgalom megalakulását jelentik be.

Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez a vecsési Jobbik, amely már eddig is a Jobbik radikális szárnyaként élt a köztudatban, főleg, miután vezetőjük egy meglehetősen vulgáris Facebook-posztban fejezte ki egyet nem értését Vona Gábor zsidó közösségeknek küldött Hanuka-üdvözletével. Akkor etikai eljárás is indult Szabó Attila ellen, de végül is nem zárták ki a pártból: máig ő volt a vecsési Jobbik elnöke, és a párt színeiben önkormányzati képviselő.

„Jobbikosként nem nyilatkozom, de a szombati rendezvény házigazdájaként szívesen”

– reagált megkeresésünkre szerdán Szabó Attila, aki szerint „nem az a lényeg”, hogy ő a Jobbik helyi elnöke, hanem, hogy ő a Városi Nemzeti Szövetség alelnöke, és ő álmodta meg a pozsonyi csata emlékművét a vecsési vasútállomás melletti aprócska, virágágyásokkal körített térre.

A szombati rendezvény is a pozsonyi csatáról való megemlékezésről fog szólni – hangsúlyozta Szabó az Azonnalinak. Nehezen lehet elképzelni hatalmas tömegeket a helyszínen, de Szabó elmagyarázta, hogy több utcát is lezárnak majd a vecsési vasútállomás környékén, hogy elférjenek a szélsőjobboldal zászlóbontására kíváncsi szimpatizánsaik.

Szabó Attila – aki egyébként a Betyársereg egyik alapítója is – nevetségesnek minősítette azon felvetésünket, hogy Vecsés a magyarországi szélsőjobb egyik központja lenne, vagy hogy a szombati „Erő ünnepe”  széljobbos rendezvény lenne, még ha a vállaltan rasszista Identitesz, a Betyársereg, és az Orosz Mihály Zoltán fémjelezte Érpataki Modell Országos Hálózata vesz is részt rajta. Az Azonnalinak Szabó elmondta: ez a három szervezet vendégként lesz ott a szombati eseményen, amit ő és a Városi Nemzeti Szövetség szervez, és amihez egyébként a Jobbiknak semmi köze nincs. A Jobbikkal kapcsolatos kérdéseinkre egyébként sem volt hajlandó válaszolni. Annyit azért elmondott:

„Mivel én a hierarchiában hiszek, ezt a rendezvényt elmondtam a Jobbik vezetésének, és tulajdonképpen hogy úgy fogalmazzak, engedélyt kaptam rá”

Szabó Attila állítása szerint házigazdaként maga sem tud többet a három vendégként meghívott szervezet szombatra beharangozott nagy bejelentéséről, csak annyit, hogy egy új mozgalom valamilyen bejelentést tesz. Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy a Toroczkai László jelenlegi Jobbik-alelnök által alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat miért hagyták ki a buliból. Kiderült, hogy nem hagyták ki, ők is ott lesznek szombaton, „nagyon rendes srácok, jó hazafiak” – mondta Szabó Attila.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Jobbik vezetéséből ki adott engedélyt a szombati rendezvényre, és hogy ez az „Erő ünnepére”, vagy pusztán egy megemlékezésre vonatkozott. Az alábbi rövid választ kaptuk Szabó Gábor pártigazgatótól:

„Szabó Attila, a Jobbik vecsési elnöke jelezte Szabó Gábor pártigazgatónak, hogy csatlakozni szeretne a július 8-án zászlót bontó új politikai mozgalomhoz és emiatt kilép a Jobbikból. 

A vecsési Jobbik jelenlegi tagjai közül többen is a csatlakozást tervezik, és ennek értelmében közülük is többen kilépnek a Jobbikból. A pártigazgató tudomásul vette és elfogadta a kilépési szándékot, mivel egyszerre nem lehet valaki két különböző politikai pártban és mozgalomban is tag” – zárul a Jobbik pártigazgatójának Azonnalinak küldött rövid levele.

Szabó Attila az Azonnali újbóli megkeresésére, miszerint önszántából döntött-e a kilépés mellett, vagy a Jobbik részéről kérték-e meg rá, azt válaszolta, hogy szabad akaratából döntött így, a döntés pedig már régóta érlelődött benne, hiszen a két szervezetben való részvétel amúgy is összeférhetetlen lenne. Hogy pontosan miért, szombaton Vecsésen bizonyára kiderül.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek