+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 8. csütörtök, 08:50
Az illetékes uniós biztos szerint lesz bőven máshonnan vakcina, Németország ragaszkodik ahhoz, hogy oroszt is vegyen.

Jens Spahn jobboldali német egészségügyi miniszter szerda este bejelentette, hogy Németország maga veszi meg az orosz Szputynik V-vakcinákat, miután az Európai Unió egészségügyi miniszterei és az Európai Bizottság úgy döntöttek, az EU nem köt semmiféle előszerződést erről az oroszokkal. A Reuters értesülései szerint ezt Spahn az ülésen közölte többi tagállambeli kollégáival. 

 

Az EU-ban egyelőre csak Magyarországon, a kontinensen még San Marinóban és Szerbiában használt oltóanyag kapcsán

 

a német kormánynak még azt is tisztáznia kell az oroszokkal, hogy egyáltalán mennyit és mikor tudnának szállítani belőle.

 

Jens Spahn hozzátette: természetesen csak akkor kezdenek el oltani a vakcinával, ha az megkapja az engedélyt az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ő ezért azt szeretné, ha az orosz gyártó megosztaná végre az EMA-val az ehhez szükséges adatokat. Az EMA mindenesetre március óta vizsgálja a vakcinát.

 

Mint arra az APA osztrák hírügynökség emlékeztet: a német kormány hónapok óta sürgeti az Európai Bizottságot, hogy vegye be az orosz vakcinát is a közös uniós vakcinabeszerzési programba. A sokat kritizált programot felügyelő francia uniós biztos Thierry Breton azonban szükségtelennek tartja ezt, mondván bőven elég vakcinát fog kapni az EU azon gyártóktól, akikkel már korábban szerződést kötött.

 

Magyarország mellett közben Szlovákia is vásárolt márcicus elején Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segítségével az orosz oltásból arra hivatkozva, hogy az unió által beszerzett vakcinák túl lassan érkeznek meg hozzájuk. Azonban hiába szállították le őket már egy hónapja, a szlovák hatóságok még mindig nem engedélyezték a Szputnyik V-öt, mondván hiányos a vakcina dokumentációja, plusz az orosz vakcinákat a koalíciós partnerei háta mögött megrendelő miniszterelnök is belebukott az emiatt kirobbant kormányválságba. Mindeközben Markus Söder konzervatív bajor miniszterelnök is bejelentette, hogy tartománya rendelni fog az orosz oltásból, Észak-Olaszországban pedig külön üzemet is építenek arra a célra, hogy az orosz vakcinát gyárthassák.

 

 

A Szputnyik V az AstraZeneca- és a Johnson&Johnson-vakcinák működési elvéhez hasonló, adenovírus-alapú oltás. (Hogy melyik hogyan működik, azt itt olvashatod el közérhetően, a Reszkessetek betörőkből hozott példákkal.)

 

FOTÓ: Jens Spahn / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás