+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 24. szerda, 14:50
Így már az előtt érkezhetne az arra igényt tartó uniós országokba is az orosz vakcina, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ezt engedélyezné.

Miközben Thierry Breton közös piacért felelős uniós biztos nemrég még arról beszélt, hogy „az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik-vakcinára”, addig Németország már arra kéri az Európai Bizottságot, hogy amíg folyik az Európai Gyógyszerügynökség részéről az engedélyeztetési eljárás, indítsanak egy közbeszerzési eljárást a Szputnyik V-vakcinára annak érdekében, hogy még az EMA zöld lámpája előtt hozzájuthasson az, aki szeretne – értesült szerdán a Politico európai kiadása egy meg nem nevezett német képviselőtől.

 

Az ötlet szerint először informálisan felmérnék, hogy mely tagállamoknak és mekkora mennyiségű Szputnyik-vakcinára lenne igényük, majd

 

az ez alapján kiírt közbeszerzési eljárásban kaphatnák meg az orosz vakcinát a tagállamok egészen addig, amíg az EMA nem engedélyezi hivataloan a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát

 

– tehát a közbeszerzési és az engedélyeztetési eljárás egymással párhuzamosan futna.

 

A Politicónak megszólaló német képviselő szerint a közbeszerzési eljárásról még nem kezdtek tárgyalásokat Oroszországgal, és azt egyébként is először az uniós partnerekkel kell megvitatni – ez utóbbira már a most csütörtök-pénteki online egyeztetésen sor kerülhet a tagállamok állam- és kormányfői között.

 

Ha a német ötlet megvalósul, az ideális kiskapu lehet azon tagállamok számára, akik

 

a koronavírus-járvány harmadik hullámának szorításában sem szeretnék a szabályokat látványosan kijátszva, az Európai Gyógyszerügynökség autoritását aláásva vészhelyzetileg engedélyezni a Szputnyikot

 

– ahogyan tette azt Magyarország és Szlovákia.

 

Az EMA egyébként március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

Arra azonban nincsen menetrend, hogy az EMA mikorra is tervezi engedélyeztetni a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát – annyit tudni, hogy jelenleg az oroszországi gyártósor ellenőrzésének tervét rakják össze az EMA szakemberei.

 

Kérdés persze, hogy ha még a német ötlet nyomán sikerül is kiírni a Szputnyik-vakcinára a közbeszerzési eljárást, mennyire fogja bírni a megrendeléseket az orosz fél – Magyarországra például – bár ezt Orbán Viktorék nem hangoztatják

 

március 23-ig mindössze 1 millió 105 ezer adag vakcinát szállítottak le az oroszok, miközben a szerződésben eddig az időpontig 1 millió 600 ezret vállaltak.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás