Júniustól Olaszországban is gyártják az orosz Szputnyik-oltást

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.09. 13:31

Eddig San Marino, Szerbia és Magyarország használja a kínai koronavírus elleni orosz vakcinát, ami még mindig nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

Júniustól Olaszországban is gyártják az orosz Szputnyik-oltást

Hiába több kelet- és közép-európai EU-tagállam lobbimunkája, Olaszországban, pontosabban a lombardiai Milánó mellett lesz az első olyan üzem az Európai Unió területén, ahol gyártani fogják a kínai koronavírus elleni egyik orosz vakcinát, a Szputnyik V-t. Mint azt a Frankfurter Allgemeine Zeitung római tudósítója írja, az erről szóló megállapodást az orosz vakcinát világszerte értékesítő Russian Direct Investment Fund (RDIF) és a svájci központú Adienne & Biotech SA gyógyszeripari cég közötte meg. Az orosz védőoltás ottani gyártását júniusban kezdhetik meg, 2021 végére akár tízmillió dózis is készülhet belőle az olasz üzemben.

Az olaszországi gyártóbázis szimbolikus lépésként is értelmezhető, miután a kontinensen itt terjedt el először a járvány, és a déli országot érintette talán leginkább keményen a tavaly tavaszi első hullám. Az országot akkor egységesen kemény lockdown alá helyezték hosszú hetekre, ám ebből tanulva tavaly ősszel már a regionális járványadatokra jobban figyelő, régiónkénti zónarendszert vezettek be. A hivatalos olasz számok alapján eddig több, mint hárommillió olasz fertőződött meg a vírussal, hétfőn pedig hivatalosan átlépte a százezret a kínai koronavírusban elhunytak száma, és a fertőzésszámok ismét emelkednek.

Mario Draghi olasz miniszterelnök mindenesetre optimista: szerinte ha kicsit jobban megnyomják a tömeges oltást, hamarosan jobb idők jöhetnek.

Hogy áll az oroszok EMA-engedélye?

Ez érzékeny téma, mert nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította fel az európai országokat. Magyarországon és Szlovákián kívül világszerte már 44 másik országban (Oroszországon túl például Belaruszban, Argentínában vagy Mexikóban) adták meg a nemzeti egészségügyi hatóságok a forgalomba hozatali engedélyt, de oltanak vele a lockdown bevezetése ellen kézzel-lábban tiltakozó San Marinóban és Szerbiában is egy ideje. Persze erre lehetne mondani, hogy az oroszok adják be engedélyezésre az EMA-nak a készítményüket, az engedélyezze, és meg van oldva a probléma.

A helyzet az, hogy az oroszok – elmondásuk szerint – már január 19-én benyújtották az erre irányuló a kérelmüket az EMA-nak – az viszont azt állította, hogy az nem hivatalos kérés volt, az oroszok csupán a szándékukat fejezték ki arra, hogy az EMA is bevizsgálja a vakcinájukat. Az EMA és az oroszok közötti huzavonának hála az EMA csupán március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

FOTÓ: Sputnikvaccine.com

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek