+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 28. vasárnap, 19:23
Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de mint mondja, közben lökdösték és inzultálták.

Vasárnap délben mintegy ezer fő részvételével tüntetést tartott a Gődény Györgyhöz köthető Vegyük vissza az életünket-csoport. A tüntetők a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedésekkel szemben tiltakoztak, valamint a „normális élethez való visszatérést” szeretnék elérni.

 

 

A tüntetésen részt vett Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke is. Mint az Azonnali is beszámolt róla, maguk Ecsenyiek is tömeges üzletnyitást követelve pár héttel korábban tüntettek. Az Ecsenyi-testvéreket akkor többmillió forintra bírságolták a rendőrök, mivel a járványügyi veszélyhelyzetben tilos a gyülekezés.

 

A rendőrök kivonultak a vasárnapi, Gődény-féle tüntetésre is. A szűkszavú rendőrségi közleményből csak annyi derült ki, hogy az „intézkedést megkezdték” a „jogellenes gyűlés” résztvevőivel szemben.

 

A vasárnapi tüntetésen Ecsenyi elmondása szerint

 

az őt igazoltatni akaró rendőröknek először megtagadta, hogy igazolja magát

 

arra hivatkozva, hogy korábban már megbüntették. „Hogy elkerüljem a büntetést, megtagadtam a személyes adataim kiszolgáltatást”, fogalmazott a libertárius párt elnöke az Azonnalinak. Ezt követően Ecsenyit a rendőrség előállította.

 

Ez egyébként a szokásos eljárás akkor, ha valaki megtagadja az igazoltatásnál az adatszolgáltatást, erre ugyanis köteles az igazoltatott, legfeljebb utólag panaszt tehet, ha nem tartja a rendőri intézkedést jogszerűnek. Ráadásul az külön szabálysértésnek számít, ha valaki az igazoltatást megtagadja, így akár ezért is bezsebelhetett volna újabb bírságot Ecsenyi.

 

A rendőrségen Ecsenyi végül hajlandó volt igazolni magát, azonban elmondása szerint az egyik rendőr folyamatosan tegezte, sőt, mikor kávét vett a rendőrségi automatából,

 

„elkezdett lökdösni, kitépte a kávét a kezemből, belemászott az arcomba, inzultált, még a hangját is felemelte”.

 

Ezt követően Ecsenyi elmondása szerint az adott rendőr elrendelte a „bezárását” arra hivatkozva, hogy „nyomozók kell kinyomozzák, hogy tényleg az Ecsenyi Áron vagyok-e” – mesélte az Azonnalinak a minipárt elnöke.

 

Ezt követően elmondása szerint három órán keresztül tartották bent, majd „miután három óra után sem jelentek meg a nyomozók, elengedtek”. „Nem vagyok bűnöző”, tette hozzá, ezért is érthetetlen számára, hogy miért kellett volna a nyomozók elé kerüljön az ügye. Ecsenyi Áron elmondta, hogy panaszt fog tenni az intézkedés miatt, de előbb ügyvédet fogad.

 

Ecsenyi történetének végighallgatása után a BRFK Kommunikációs Osztályától azt próbáltuk megtudni, hogy pontosan milyen intézkedést foganatosítottak Ecsenyi Áronnal szemben a Hősök terén és miért. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy megtörtént-e az, amit Ecsenyi állít, hogy a rendőrörsön inzultálták. Végül pedig megkérdeztük azt is, hogy valóban három órát töltött-e Ecsenyi Áron a rendőrség pincéjében a nyomozókra várva. A cikk publikálásáig a BRFK Kommunikációs Osztálya még nem jelzett vissza.

 

FRISSÍTÉS: A BRFK Kommunikációs Osztálya később az Azonnalinak azt írta: információik „nem támasztják alá” azt, amit Ecsenyi az inzultusról és lökdösésről elmondott. Részletek ebben a cikkünkben olvashatók.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás