+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. február 3. szerda, 10:55
A TASZ előre szólt az üzletnyitást követelő tüntetés szervezőinek, hogy vállalják fel a szabályszegést és nevezzék tüntetésnek az eseményt. Ezt végül nem fogadták meg, így a TASZ nem fogja képviselni a szervezőket, a résztvevőknek azonban nyújtanának jogi segítséget. Ecsenyi Áron szervező nem bánja a dolgot, azt mondja: így legalább nem mossák össze őket a baloldallal.

Amint arról az Azonnalin beszámoltunk, a rendőrség többmillió forintra bírságolta a vasárnapi és hétfői, üzletnyitást szorgalmazó megmozdulások szervezőit, Ecsenyi Áront, a libertárius Le az Adók 75 százalékával minipárt elnökét és testvérét, Ecsenyi Szilárdot. Emellett a rendőrség az esemény résztvevői közül is többeket igazoltatott, volt, akit megbírságoltak, volt, aki ellen feljelentést tettek, ennél többet azonban nem hajlandó a BRFK elárulni.

 

A szervezők az Azonnalinak a helyszínen azt mondták:

 

a TASZ-hoz fordulnak segítségért, hogy elérjék, ne kelljen befizetni a bírságot.

 

A TASZ szerint a tüntetés letagadása nem polgári engedetlenség

 

Válaszul a TASZ kedd este közzétett egy blogposztot, amelyben arról írnak: ahhoz, hogy egy jogsértés polgári engedetlenségnek minősüljön, fel is kell azt vállalni, hiszen annak pont az a lényege, hogy végrehajtója vállalja a tettét és következményeit, mert meggyőződése, hogy az igazságtalan szabályt morálisan helytelen betartani.

 

Az már nem derült ki az elemzésből, hogy a konkrét ügyre nézve – ahol ugyanis a szervezők direkt nem tüntetésként, hanem spontán hangosítópróbaként propagálták az eseményt, tüntetni ugyanis a veszélyhelyzet alatt tilos – pontosan mit jelent ez, úgyhogy megkérdeztük a jogvédőket, hogy végül akkor vállalják-e az Ecsenyi-testvérek képviseletét vagy sem.

 

Felvetettük azt is: nem lehet-e, hogy Ecsenyiék azért nem merték egyértelműen tüntetésként felvállalni az eseményt, mert nem kaptak a szervezéshez jogi segítséget, és a jogvédők által közzétett tájékoztató anyagokban sem található információ arról, hogy hogyan lenne érdemes tüntetést szervezni olyankor, amikor az elvileg tilos.

 

A TASZ válasza szerint

 

Ecsenyiék már két nappal a vasárnapi tüntetés előtt megkeresték őket, és akkor a TASZ közölte velük, hogy akkor tudnak számukra segítséget nyújtani, ha ők szervezőként is gyűlésnek tekintik a megmozdulást.

 

Mint írják: arra is figyelmeztették őket, hogy ha sokan jelennek meg a rendezvényen, aligha állja meg a helyét az érvelésük, hogy nem gyűlésről van szó, és fontos, hogy a résztvevők tisztában legyenek vele, hogy így sem kerülhetik el a jogkövetkezményeket.

 

„Ha a szervezők felvállalják, hogy ők igenis tüntetést tartanak a gyűléstilalom ellenére, vagy éppen az ellen, akkor azt lehetett volna polgári engedetlenségnek tekinteni” – írta a TASZ az Azonnalinak. A szabályszegés és a szankciók felvállalása nélkül azonban a TASZ szimpla szabályszegésnek tekinti a rendezvényt, ezért pedig

 

nem is vállalják a szervezők jogi képviseletét, mert „a jogvédő tevékenységbe aligha illeszthető a következmények mindenáron való kikerülésének szándéka”.

 

Hozzátették azt is: minderről előre tájékoztatták a szervezőket, ezért értetlenül állnak az előtt, hogy továbbra is abban bíznak, hogy a TASZ segítségével nem kellene majd befizetniük a kiszabott bírságokat. Mint írják: előre szóltak Ecsenyiéknek arról is, hogy amennyiben szervezőként nem gyűlésként tekintenek a rendezvényre, úgy nem tudják a jogi képviseletüket ellátni, a gyűlés letagadásával pedig a szervezők a saját védekezésüket is megnehezítik.

 

A tüntetés résztvevőinek már segítenének

 

Érdeklődésünkre a jogvédők azt is közölték:

 

„a tüntetésen nem szervezőként megjelent személyek számíthatnak segítségünkre, ha felvállalják, hogy az általános gyülekezési tilalmat tudatosan megszegték”.

 

Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül mentesülhetnének a szabálysértési felelősség megállapítása alól – hiszen a veszélyhelyzeti kormányrendelet egyértelműen tiltja a gyülekezést – azonban a bírságok összege csökkenthető, vagy akár puszta figyelmeztetésre is váltható.

 

A TASZ akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy adott esetben a bíróság arra jutna: a járványügyi kockázatot nem jelentő véleménynyilvánítás nem veszélyes a társadalomra, ezért jogi felelősség megállapításának sincs helye egyáltalán.

 

Ecsenyi nem bánja, hogy így alakult, legalább „nem mossák össze őket a baloldallal”

 

Megkérdeztük Ecsenyi Áront is, aki elmondta: valóban felvették a kapcsolatot a TASZ-szal még a tüntetés előtt. Azon kérdésünkre, hogy miért nem fogadták meg a tanácsot, hogy kifejezetten gyűlésként, tüntetésként propagálják az eseményt, azt mondta:

 

mert elcsúszott a kommunikáció a szervezők között, így alakult.

 

Hozzátette: szerinte ez végül is nem probléma, hiszen a fideszes média mindent megtesz, hogy összemossa őket a baloldallal, ha pedig a TASZ képviselné őket, az ezt a narratívát erősítené.

 

Mint mondta, továbbra is keresnek ügyvédet, akinek a segítségével nem csak a bírságolásról szóló határozatokat akarják megtámadni, de sajtóhelyreigazítási pereket is terveznek indítani, ugyanis egyes médiumok vírustagadással, illetve egy szocialista politikussal hozták őket összefüggésbe, és volt, ahol egyszemélyes pártnak nevezték a Le az Adók 75 százalékával pártot.

 

FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás