+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Bukovics Martin
2021. február 1. hétfő, 13:59
Ecsenyi Áron és testvére a TASZ-hoz fordulnak jogi segítségért. A tömeges üzletnyitásban az Azonnali információi szerint alig vesz részt valaki hétfőn, a Hősök terére páran kimentek, de a rendőrség egy idő után mindenkit igazoltatni kezdett, így a vendéglátósok mellett kiálló demonstráció végül szétszéledt, Ecsenyit pedig külön megbüntették azért, mert nem volt rajta maszk.

Február 1-ére tömeges üzletnyitást hirdetett Ecsenyi Áron, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával Párt (LA75) elnöke. A cél az, hogy – hasonlóan például az olasz nyitási akciókhoz – Magyarországon is polgári engedetlenséggel gyakoroljanak a bezárt üzletek tulajdonosai nyomást a kormányra, hogy engedélyezze hivatalosan a nyitásukat. A kormány ugyanis úgy számol: március 1-ig nem lesz nyitás.

 

Az Azonnali információi szerint azonban több olyan hely is, amely kinyitott volna, végül elállt az ötlettől azt követően, hogy a kormány közölte: aki illegálisan kinyit, azt 1-5 millió forintra büntetik, és 6-12 hónapig ki se nyithat. A budai Kuckó kávézótól azt mondták nekünk, az tette be náluk az ajtót, hogy még a vendégeiket is megbüntetnék, ha kinyitnának.

 

A hétfői akció nyitányaként tartottak vasárnap többszázan tüntetést Budapesten a Hősök terén. Az akció következményeként

 

mint azt az Azonnali megtudta, mind Ecsenyi Áront, mind Ecsenyi Szilárdot egy-egymillió forintra büntette meg a rendőrség.

 

Az általuk kézhez kapott határozat szerint mindkettejüket azért büntették meg, mert megszegték azt a kormányrendeletet, amely a veszélyhelyzet alatt tiltja a gyűlés tartását, és ráadásul nem csupán szerveztek egy gyűlést, de részt is vettek rajta. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, írja a rendőrségi határozat.

 

Ecsenyi Szilárd az Azonnalinak ennek kapcsán hétfőn a Hősök terén tartott újabb tiltakozáson elmondta, hogy a jogsegélyt nekik még vasárnap felajánló TASZ-hoz fognak fordulni segítségért, és abban bízik, hogy lesznek olyan ügyesek a jogvédők, hogy ne kelljen befizetniük a büntetést. Ugyancsak a TASZ segítségét fogják kérni ahhoz, ha esetleg valamelyik vendéglátóegységet meg fogják büntetni a tömeges üzletnyitásban való esetleges részvétel miatt. 

 

„Amatőrök vagyunk!” – mondta az azt firtató kérdésünkre, hogy miért a büntetés után gondol csak arra, hogy jogi segítséget vegyen igénybe.

 

Ecsenyi Szilárd önkritikusan elmondta, a vasárnapi tüntetés megszervezését is olyan emberekre kellett volna bízni, akik értenek ehhez. Ő eleve abban bízott, hogy az a „tizenötezer ember, aki bejelölte a Facebookon, az itt lesz, a tömeg ereje önmagában elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök ne lépjenek fel, hanem csak csendben bámuljanak minket”.

 

Az Ecsenyiék által hétfő délre szervezett megmozduláson már eleve kevesebben jelentek meg a Hősök terén, mint a vasárnapi akción. Az Azonnali kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy információink szerint gyakorlatilag senki sem akar kinyitni február 1-jén a kormány által belengetett 1-5 millió forintos büntetés és 6-12 hónapos hatósági bezárás miatt, a LA75 pártot elnöklő Ecsenyi Áron ezt mondta:

 

„Ha csak egyetlen egy spártai lesz, annak azért van jelentősége, mert az azt jelenti, hogy a kormány egy terrorszervezet.”

 

Szerinte ha csak egy helyet is bezárat a kormány, annak óriási jelentősége és visszhangja lesz, mert az emberek simán össze tudják majd dobni a tulajdonosának a kieső bevételt és büntetést. Szerinte az üzenete ennek az lenne, hogy a kormány kompromisszum helyett csak „a kommunizmuson csavarna még egyet”. Ecsenyi kérdésünkre elmondta, egyetért a Momentum hétfőn publikált, óvatos nyitásra vonatkozó javaslatával, és azt is üdvözli, hogy a Mi Hazánk is beállt a korlátozások kritikájába, ám szerinte úgy az ellenzék, mint a kormánypárt „szélsőbaloldali” politikát folytat, holott a magyar társadalomban „meglenne az igény arra, hogy egy kisebb állam legyen és szabadabb piac”. 

 

 

Ahogy a tömeg elkezdett növekedni, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, lényegében szisztematikusan végigmenve a megjelenteken. Az igazoltatás ellen a tüntetők egy csoportja a földre ült, hogy így tiltakozzon. „Amíg ülsz, semmit nem tehetnek veled” – mondta az egyik résztvevő. Az egyik Azonnalinak nyilatkozó, korábban a vendéglátásban dolgozó, ám a lockdown miatt munkanélkülivé lett, most takarításból élő igazoltatott résztvevő szerint azért vizsgálták át még az övtáskáját is, mert „félnek”. Végül a rendőrségi taktika sikeres volt,

 

14 órára a téren megjelentek szétszéledtek, Ecsenyi Áront pedig újra megbüntette a rendőrség, ezúttal azért, mert nem volt rajta szájmaszk.

 

Ecsenyi Szilárd mindezek ellenére úgy vélekedik, hogy a jövő héten is lehetséges egy „séta vagy hangpróba”.

 

A tüntetést az Azonnali élőben közvetítette, nézd vissza:

 

 

Az Azonnalit a helyszínről Szűcs Donát és Vass Csaba tudósította.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás