A BRFK információi „nem támasztják alá”, hogy lökdösték volna Ecsenyit a rendőrségen

2021.03.01. 09:59

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A BRFK információi „nem támasztják alá”, hogy lökdösték volna Ecsenyit a rendőrségen

Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi Gődény-féle lezárásellenes tüntetésen részt vett Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75 Százalékával Párt elnöke is.

Ecsenyit a vasárnapi tüntetésen a rendőrség előállította, miután Ecsenyi nem volt hajlandó igazolni magát.

Ecsenyi azt mondta ezzel kapcsolatban az Azonnalinak: azért nem akarta igazolni magát, mert korábban, az általa szervezett tüntetés miatt többször is megbírságolták, és azt állította, hogy a rendőrségen lökdösték, szóban inzultálták őt.

Ecsenyi előállításával kapcsolatban megkerestük a BRFK Kommunikációs Osztályát is. Miután a válaszadásra megadott esti 19 óráig nem érkezett válasz, publikáltuk az erről az eseményről szóló cikkünket. A BRFK Kommunikációs Osztálya végül 20 óra előtt elküldte a válaszait, ezt most újabb cikkben közöljük. 

Arra a kérdésünkre vonatkozóan, hogy pontosan milyen intézkedést foganatosítottak Ecsenyi ellen, a BRFK azt válaszolta, hogy „az előállításra azért került sor, mert a férfi személyazonosságának igazolását többszöri rendőri felszólításra is megtagadta, az intézkedő rendőrökkel nem működött együtt, személyi adatait nem volt hajlandó a rendőrnek megadni.”

(Igazoltatásnál egyébként az együttműködésre valóban köteles az igazoltatott, legfeljebb utólag panaszt tehet, ha nem tartja a rendőri intézkedést jogszerűnek. Ráadásul az külön szabálysértésnek számít, ha valaki az igazoltatást megtagadja.)

Azt, hogy inzultálták volna Ecsenyit a rendőrségen, határozottan nem cáfolta a BRFK, úgy fogalmaztak, hogy nem tudnak ilyesmiről:

„A jelenleg rendelkezésre álló információk nem támasztják alá a férfi által elmondottakat.”

Továbbá arra vonatkozó kérdésünkre, hogy Ecsenyit valóban három órán keresztül tartották-e a rendőrségi pincében a BRFK Kommunikációs Osztálya azt válaszolta, hogy Ecsenyivel a rendőrök 12 óra 45 perckor jelentek meg a rendőrségi őrsön, majd Ecsenyit az előállító helyiségbe szállították. A rendőrségi közlemény szerint „a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés 14 óra 45 percig tartott.”

Vagyis Ecsenyit egy órával kevesebbet, csak két óriág tartották bent a rendőrségen.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek