+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 5. péntek, 15:27
Annak ellenére, hogy októberben az Európai Parlament elutasított egy olyan javaslatot, ami szerint csak a hústartalmú élelmiszereket lehetne húsnévvel illetni, még nem dőlt el a vegaburgerek és vegakolbászok nevének a sorsa.

Mint arról már korábban az Azonnalin is beszámoltunk, októberben az Európai Parlament előtt volt egy javaslat, ami betiltotta volna a növényi alapú, ám állati termékekre utaló termékekre utaló nevet használó élelmiszerek névhasználatát – azaz nem lehetne semmit sem burgernek vagy kolbásznak nevezni, ha nincs benne hús –, azonban az EP-képviselők leszavazták ezt a javaslatot.

 

Azonban ezzel a vegaburgerek és a szójából készült steakek névhasználatának a kérdése nem került le a napirendről,

 

ugyanis további két javaslat még az Európai Parlament előtt szerepel, amelyekkel ezt megtilthatnák

 

– tudósít róla a Politico.

 

A vita alapját az adja, hogy sokak szerint megtévesztő lehet, ha olyan termékeket illetünk állati termékre utaló névvel, amiben nincs hús, ezért a húsipar azért lobbizik, hogy az ilyen termékek névhasználatát korlátozzák. Míg mások amellett érvelnek, hogy az ilyen növényalapú termékek a húsfogyasztás alternatívája lehetnek, hiszen a táplálkozás céljából tartott állatok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez:

 

az üvegháztartást okozó gázok kibocsátásának 14,5 százalékáért az állattartás felelős a világon.

 

Ugyan az első csatát megnyerték a vegaburgerek, azonban egy európai fogyasztói lobbicsoport, a BEUC szerint még további két olyan módosításról szavazhatnak az Európai Parlament képviselői, amelyek miatt betilthatnák a névhasználatot.

 

Mindkét módosító javaslat az EU Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának a része, amit azért kell megreformálni, hogy a von der Leyen vezette Európai Bizottság Green Dealjével összhangba hozzák a mezőgazdasági szektort, többek között azzal, hogy csökkentenék a károsanyag-kibocsátások mértékét az élelmiszeriparban.

 

A módosító javaslatok a KAP közös piacszervezési szabályaira vonatkoznak, amelyekben az egyik módosító javaslat bizonyos termékek nevét védené azok helytelen használatától, míg egy másik módosító javaslat az olyan elnevezéseket korlátozná, mint a „joghurtszerű” vagy a „sajtutánzat”, de a nem pontosan megfogalmazott szöveg szerint ez egészen odáig terjedhet, hogy végül betiltanák a tej helyettesítésére kitalált laktózmentes termékek névhasználatát is a termékek csomagolásán. Az első módosító javaslat emellett arra is lehetőséget nyújtana, hogy a védett terméknevek listáját később bővítsék, ami miatt a vegán élelmiszeripar képviselői aggódnak.

 

Ártatlan megfogalmazás vagy frontális támadás a növényi alapú élelmiszeripar ellen?

 

A módosító javaslatot benyújtó európai képviselők szerint ezen módosítások nem okoznának akkora problémát a vegán élelmiszeriparnak, viszont ha azokat elfogadnák, akkor a továbbiakban nem tudnák félrevezetni a fogyasztókat sem.

 

„A steak egy húsvágási fajta, létezik például tonhalsteak is. Ezért szerintem a steak nevet használhatja a növényi alapú élelmiszeripar is” – véli Frédéric Courleux, agrárpolitikai tanácsadó, aki hozzátette, hogy a burger is egy szendvicsfajta, amibe nem feltétlenül kerül hús.

 

Ugyanakkor Courleux elismeri, hogy az első módosító javaslat célja a különböző termékek névhasználatának a védelme, azonban szerinte az olyan népszerű kifejezések, mint a vegaburger vagy a vega steak, nincsenek veszélyben.

 

De Elena Walden, a Good Food Institute Europe nevű vegán élelmiszeripari lobbi elemzője szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet,

 

mivel a módosító javaslatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a későbbiekben bármi felkerüljön a tiltólistára.

 

Szerinte a módosítók elfogadása ugyan nem jelentené rögtön a növényi eredetű termékek állati termékre utaló névhasználatának a végét, azonban a módosítók megszövegezése annyira bizonytalan, hogy a későbbiekben veszélyeztetheti például a hamburger vagy a kolbász nevének használatát, hiszen korábban a tej megnevezés használata kapcsán is így tett a Bizottság.

 

Emellett Walden szerint az is elgondolkodtató, hogy az EU ahelyett, hogy aktívan támogatná az állampolgárok tudatosabb, fenntarthatóbb élelmiszerválasztását, akadályokat állítana a növényi alapú termékek elterjedése elé.

 

Mikor lehet vége a vegaburger névért folyó harcnak?

 

Az EP még nem szavazott a módosító javaslatokról, és vélhetőleg több hét is eltelhet, mielőtt szavaznának róluk, mivel a KAP reformjáról jelenleg az EP, az Európai Bizottság és az Európai Tanács háromoldalú tárgyalásokat, ún. trialógusokat folytatnak, azonban a húsipari lobbi erősen próbálja befolyásolni az Európai Bizottságot, hogy jobban lépjenek fel a húsipar érdekeiért.

 

Ám attól, hogy az Európai Parlament esetleg elfogadná ezen módosítókat, a jogszabálymódosítás még nem lépne életbe, hiszen a döntésre még rá kellene bólintania a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának is.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás