+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 19. hétfő, 11:12
A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az Európai Parlament a héten szavaz erről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől még életbe is lép a tiltás.

Az Európai Parlament képviselői a napokban szavaznak majd

 

a növényi alapú, ám állati termékre utaló nevet használó élelmiszerek (veggie burger és kolbász, szójából készült joghurt) névhasználatának betiltásáról,

 

írja a Politico. Az EP ezen lépése az európai közös agrárpolitika reformjának része, az Európai Bizottság ugyanis a hatályban levő élelmiszeripar-értékesítési rendeletét módosítaná. Ám attól, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte és az EP megszavazza, a jogszabálymódosítás még nem lép életbe, mivel a döntésre rá kell bólintson majd az Európai Unió Tanácsa is.

 

A fogalomhasználat tiltásáért a hús- és tejipari lobbi emelte fel a szavát, mert szerintük

 

a hús alapú megnevezés félrevezeti az európai vásárlókat.

 

A húsipari lobbi az európai fogyasztókat valószínűleg funkcionális analfabétáknak tartja, mivel úgy gondolják, hogy a veggie burger feliratból a vásárló nem fogja tudni felismerni, hogy abban nincsen hús. Valószínű, hogy inkább az elterjedni látszó alternatív élelmiszerek népszerűsége, valamint az Európai Bizottság Farm to Fork hosszú távú stratégiája – amely egészségesebb és fenntarthatóbb étkeztetést tűzött ki célul – késztette erre a lépésre az élelmiszeripari cégeket.

 

A rendelet első módosítási pontja szerint „a hús alapú fogalmakat csak az állatok ehető részeire lehet majd használni”. A módosítás szerint

 

a steak, kolbász, burger, hamburger fogalmakat „kizárólag csak húst tartalmazó termékek esetében szabadna használni”.

 

Az ellentábornak viszont nem tetszik a húsipari lobbi ezen ötlete. „Az emberek nem tévedésből vásárolnak vega burgert. Azért veszik meg, mert tudatában vannak a vega burger egészségre, környezetre, sőt az állatok jólétére gyakorolt hatásának is” – mondta Elena Walden, a Good Food Institute Europe szakértője.

 

Ugyanakkor nemcsak a húsipari neveket, hanem a tejtermékek névhasználatát is korlátozhatják. A javaslat második módosítási pontja szerint

 

a tej, sajt, vaj fogalmakat csakis az állati eredetű tejtermékek esetében lehetne használni.

 

Például a mandulatej fogalmat nem lehetne használni, hanem mandulaitalnak kellene nevezni azt.

 

A Politico szerint az EP-ben a javaslatnak sem világos többsége, sem pedig egyértelmű elutasítottsága nincs. A Zöldek frakciójának   állásfoglalását ebben a kérdésben az egy évvel korábban elfogadott kiáltványukból lehet kikövetkeztetni. Ebben kijelentették, hogy a mezőgazdasági szektorban mérsékelni kell az állati termelésből származó ökológiai nyomot. Ezt pedig az állati eredetű termékek kisebb termelésével és a fogyasztásuk mérsékelésével lehetne elérni – ebből követlezőleg a Zöldek valószínűleg elutasítáják a veggie burger tiltását kezdeményező javaslatot, amelynek amúgy sincs gyakorlati tartalma.

 

A rendelet módosítása egyébként csak szimbolikus lépésnek tekinthető, mivel ettől sem környezetvédelmi lépések nem várhatók, sem a természet védelme, vagy kizsákmányolása nem fog változni. A kérdés inkább üzleti vagy marketingfogásnak tekinthető. Nemcsak a Zöldeknél, hanem a többi pártcsaládban sincs egyértelmű állásfoglalás az üggyel kapcsolatban.

 

Az EPP-s volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb Twitter-bejegyzésben kritizálta a rendelet módosítását. Szerinte „a hamburger az hamburger, a veggie burger az veggie burger, függetlenül, hogy mi van ráírva a csomagolására”. A Politico valószínűnek tartja, hogy valamiféle kompromisszumos javaslatot szavaznak majd meg az Európai Parlamentben, amely aztán az Európai Unió Tanácsa elé kerül majd, ahol tovább puhíthatják azt.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás