+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 19. hétfő, 11:12
A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az Európai Parlament a héten szavaz erről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől még életbe is lép a tiltás.

Az Európai Parlament képviselői a napokban szavaznak majd

 

a növényi alapú, ám állati termékre utaló nevet használó élelmiszerek (veggie burger és kolbász, szójából készült joghurt) névhasználatának betiltásáról,

 

írja a Politico. Az EP ezen lépése az európai közös agrárpolitika reformjának része, az Európai Bizottság ugyanis a hatályban levő élelmiszeripar-értékesítési rendeletét módosítaná. Ám attól, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte és az EP megszavazza, a jogszabálymódosítás még nem lép életbe, mivel a döntésre rá kell bólintson majd az Európai Unió Tanácsa is.

 

A fogalomhasználat tiltásáért a hús- és tejipari lobbi emelte fel a szavát, mert szerintük

 

a hús alapú megnevezés félrevezeti az európai vásárlókat.

 

A húsipari lobbi az európai fogyasztókat valószínűleg funkcionális analfabétáknak tartja, mivel úgy gondolják, hogy a veggie burger feliratból a vásárló nem fogja tudni felismerni, hogy abban nincsen hús. Valószínű, hogy inkább az elterjedni látszó alternatív élelmiszerek népszerűsége, valamint az Európai Bizottság Farm to Fork hosszú távú stratégiája – amely egészségesebb és fenntarthatóbb étkeztetést tűzött ki célul – késztette erre a lépésre az élelmiszeripari cégeket.

 

A rendelet első módosítási pontja szerint „a hús alapú fogalmakat csak az állatok ehető részeire lehet majd használni”. A módosítás szerint

 

a steak, kolbász, burger, hamburger fogalmakat „kizárólag csak húst tartalmazó termékek esetében szabadna használni”.

 

Az ellentábornak viszont nem tetszik a húsipari lobbi ezen ötlete. „Az emberek nem tévedésből vásárolnak vega burgert. Azért veszik meg, mert tudatában vannak a vega burger egészségre, környezetre, sőt az állatok jólétére gyakorolt hatásának is” – mondta Elena Walden, a Good Food Institute Europe szakértője.

 

Ugyanakkor nemcsak a húsipari neveket, hanem a tejtermékek névhasználatát is korlátozhatják. A javaslat második módosítási pontja szerint

 

a tej, sajt, vaj fogalmakat csakis az állati eredetű tejtermékek esetében lehetne használni.

 

Például a mandulatej fogalmat nem lehetne használni, hanem mandulaitalnak kellene nevezni azt.

 

A Politico szerint az EP-ben a javaslatnak sem világos többsége, sem pedig egyértelmű elutasítottsága nincs. A Zöldek frakciójának   állásfoglalását ebben a kérdésben az egy évvel korábban elfogadott kiáltványukból lehet kikövetkeztetni. Ebben kijelentették, hogy a mezőgazdasági szektorban mérsékelni kell az állati termelésből származó ökológiai nyomot. Ezt pedig az állati eredetű termékek kisebb termelésével és a fogyasztásuk mérsékelésével lehetne elérni – ebből követlezőleg a Zöldek valószínűleg elutasítáják a veggie burger tiltását kezdeményező javaslatot, amelynek amúgy sincs gyakorlati tartalma.

 

A rendelet módosítása egyébként csak szimbolikus lépésnek tekinthető, mivel ettől sem környezetvédelmi lépések nem várhatók, sem a természet védelme, vagy kizsákmányolása nem fog változni. A kérdés inkább üzleti vagy marketingfogásnak tekinthető. Nemcsak a Zöldeknél, hanem a többi pártcsaládban sincs egyértelmű állásfoglalás az üggyel kapcsolatban.

 

Az EPP-s volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb Twitter-bejegyzésben kritizálta a rendelet módosítását. Szerinte „a hamburger az hamburger, a veggie burger az veggie burger, függetlenül, hogy mi van ráírva a csomagolására”. A Politico valószínűnek tartja, hogy valamiféle kompromisszumos javaslatot szavaznak majd meg az Európai Parlamentben, amely aztán az Európai Unió Tanácsa elé kerül majd, ahol tovább puhíthatják azt.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás