+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 17:04
Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Amint arról az Azonnali beszámolt: a jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali Vincenzo De Luca régióelnök egyrészről október végéig elrendelte az iskolák bezárását, a távoktatás bevezetését, másrészről halloween idejére esti kijárási tilalmat írt elő.

 

A héten a Milánó központú, északolasz Lombardia – amely a tavaszi járványhullámban és most a legfertőzöttebb része Olaszországnak – jelentette be: csütörtöktől éjszakai kijárási tilalmat vezet be. Ez azt jelenti, hogy

 

este tizenegytől hajnali ötig csak a legszükségesebb esetben lehet az utcán tartózkodni.

 

A milánói regionális vezetés szerint elképzelhető, hogy ennél szigorúbb intézkedéseket is meg kell lépni: azt fontolgatják ugyanis, hogy a gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével egységesen (vagy bizonyos napokon) eleve bezáratnának minden üzletet, éttermet, ahogy ez a tavaszi járvány idején is volt.

 

Hétfőn Lombardiában több, mint 14 ezer tesztet végeztek el, ebből 1687 pozitív esetet találtak. Jelenleg az északolasz régióban naponta az előző naphoz képest 9-10 százalékkal növekednek a fertőzésszámok. A fertőzések több, mint fele milánói, azaz a mostani járványban nem a bergamói, hanem a milánói rész tűnik Lombardián belül a legfertőzöttebbnek.

 

OLASZORSZÁG MÁS RÉSZEIN, PÉLDÁUL FIRENZE BELVÁROSÁBAN IS AZ UTCAI SZÁJMASZK-VISELÉS KÖTELEZÖ. NÉZD VÉGIG FIRENZEI FOTÓRIPORTUNKAT!

 

Giuseppe Conte eközben a közszolgálati Rai televíziónak nyilatkozva azt mondta: információi szerint december végén megérkezhetnek az első oltóanyagok. Amint arról az Azonnali is beszámolt: jelen pillanatban a mainzi BioNTech cég kutatásai állnak a legközelebb a sikerhez, az ottani kutatók eredményeit az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség értékeli ki. Az olasz kormányfő azonban úgy véli:

 

tömeges oltásra és ezzel a járványhelyzet végére legkorábban tavasszal lehet csak számítani.

 

NYITÓKÉP: Firenzében még nincs kijárási tilalom, de a szájkmaszk viselését a hadsereg is kontrollálja. Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás