Egy németországi törökök által alapított cég már idén százmillió oltóanyag legyártását tervezi

Szerző: Techet Péter
2020.10.14. 15:17

Világszerte száznál is több laboratórium dolgozik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén. Miután az oxfordi egyetem, valamint két amerikai cég kutatásai is megtorpantak, úgy néz ki: egy mainzi cég lehet a befutó. A tulajdonosok azzal számolnak, hogy már idén százmillió oltóanyagot le tudnak gyártani. A német egészségügyi miniszter szerint 2021 elején indulhat meg a tömeges oltás.

Egy németországi törökök által alapított cég már idén százmillió oltóanyag legyártását tervezi

Amint arról az Azonnali beszámolt: egy mainzi kutatócég már áprilisban benyújtotta a kérvényt, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát embereken is elkezdhesse tesztelni. Ez a kutatás utolsó fázisa, amire a cég nyáron meg is kapta az engedélyt.

A WHO kimutatása szerint világszerte száznál több laboratórium – egyetemekkel és nagy gyógyszeripari cégekkel közösen – dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. Eddig azonban főleg rossz hírek érkeztek: például a kutatásban hosszú ideig élen járó oxfordiak oltóanyaga mellékhatásokat eredményezett a tesztelt embereknél, ezért le kellett állítani a kutatást. Egy amerikai cég pedig a héten jelentette be, hogy rossz eredményekre vezettek a kutatásaik, tehát felfüggesztik azokat. Hasonlóan döntött egy másik amerikai cég is.

Egy mainzi cég lehet a befutó

Ezzel éppen az a mainzi cég lépett megint előre a vakcináért folytatott „versenyben“, amely sikeresen zárta le az embereken való tesztelés fázisát is. A mainzi BioNtech eddig 37 ezer embert tesztelt végig, közülük már 28 ezren a második vakcinadózison is túlestek – egyelőre mellékhatások nélkül.

Ez azt jelenti, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMS) megkezdi a benyújtott adatok kiértékelését. Azért, hogy minél hamarabb megszülethessen az eredmény, az EMS úgy döntött: nem várja ki, amíg Mainzból bejön az összes adat, hanem folyamatosan értékeli azokat egy ún. görgetett eljárás keretében. Ha az EMS rábólint a mainzi BioNtech klinikai teszteredményeire, akkor a cég által kifejlesztett BNT162b2 hatóanyag terjesztése már csak az Európai Bizottság végső jóváhagyásától függ.

A mainzi BioNtech cég nagyon optimista. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a cég vezetői, Uğur Şahin és Özlem Türeci azt mondták:

már idén télen százmillió vakcinát tudnak legyártani.

2021 első felében 250 millió, a jövő év során pedig 750 millió vakcina legyártását ígérik.

A hír kapcsán Jens Spahn, német egészségügyi miniszter is optimistán nyilatkozott: a kereszténydemokrata politikus szerint

Németországban már idén télen elkezdhetnek oltani, tömeges oltásokra pedig 2021 elején kerülhet sor.

A politikus szerint még az is elképzelhető, hogy a szükségesnél több oltóanyag fog elkészülni 2021 elejére.

A mainzi cég mellett nagyon jól halad a brit-svéd AstraZeneca kutatása is, amely szintén a végső fázisba tudott lépni ezen a héten. A céget az USA kormányzata 423 millió euróval támogatja a koronavírus elleni ellenszer kutatásában.

Németországi törökök sikere

Mindez nem csupán tudományos siker a BioNtechnek, de a két alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci eurómilliárdossá is válhat, ha tényleg az ő fejlesztésük fut be a kontinensen elsőként. Ráadásul ők az amerikai piacra is gyártani készülnek – jó esélye van tehát annak, hogy ott is az ő oltóanyaguk terjedjen majd el elsőként. A BioNtech tőzsdei értéke március óta megháromszorozódott (a részvények 18 százalékát az Uğur-Türeci-házaspár tulajdonolja),

a cég jelenlegi tőzsdei értéke meghaladja a Commerzbankét vagy a Lufthansáét.

Şahin és Türeci eredménye nem csak német siker, de egyben

példa a sikeres integrációra is.

DR. ÖZLEM TÜRECI ÉS UĞUR ŞAHIN PROFESSZOR MAINZI CÉGÜK LABORATÓRIUMÁBAN. FOTÓ: TAREK BAÉ / TWITTER

Uğur Şahin édesapja török vendégmunkásként érkezett Németországba, ő maga négy évesen költözött ki édesapjához Kölnbe, aki egy autógyárban dolgozott. Şahin orvosnak tanult, a fő kutatási területe a rákkutatás, professzorként dolgozik a mainzi egyetemen. Felesége, Özlem Türeci már Németországban született, de az ő édesapja is Törökországból vándorolt be orvosként. Özlem jelenleg a mainzi egyetem oktatója.

A BioNtech céget 2008-ban azért hozták létre, hogy a rákkutatásba magántőkét is be tudjanak vonni. Amikor azonban a kínai koronavírus-járvány kitört Európában, kapacitásaik nagyrészét átállították a vakcina fejlesztésére.

NYITÓKÉP: A mainzi cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek