+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 14. szerda, 15:17
Világszerte száznál is több laboratórium dolgozik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén. Miután az oxfordi egyetem, valamint két amerikai cég kutatásai is megtorpantak, úgy néz ki: egy mainzi cég lehet a befutó. A tulajdonosok azzal számolnak, hogy már idén százmillió oltóanyagot le tudnak gyártani. A német egészségügyi miniszter szerint 2021 elején indulhat meg a tömeges oltás.

Amint arról az Azonnali beszámolt: egy mainzi kutatócég már áprilisban benyújtotta a kérvényt, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát embereken is elkezdhesse tesztelni. Ez a kutatás utolsó fázisa, amire a cég nyáron meg is kapta az engedélyt.

 

A WHO kimutatása szerint világszerte száznál több laboratórium – egyetemekkel és nagy gyógyszeripari cégekkel közösen – dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. Eddig azonban főleg rossz hírek érkeztek: például a kutatásban hosszú ideig élen járó oxfordiak oltóanyaga mellékhatásokat eredményezett a tesztelt embereknél, ezért le kellett állítani a kutatást. Egy amerikai cég pedig a héten jelentette be, hogy rossz eredményekre vezettek a kutatásaik, tehát felfüggesztik azokat. Hasonlóan döntött egy másik amerikai cég is.

 

Egy mainzi cég lehet a befutó

 

Ezzel éppen az a mainzi cég lépett megint előre a vakcináért folytatott „versenyben“, amely sikeresen zárta le az embereken való tesztelés fázisát is. A mainzi BioNtech eddig 37 ezer embert tesztelt végig, közülük már 28 ezren a második vakcinadózison is túlestek – egyelőre mellékhatások nélkül.

 

Ez azt jelenti, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMS) megkezdi a benyújtott adatok kiértékelését. Azért, hogy minél hamarabb megszülethessen az eredmény, az EMS úgy döntött: nem várja ki, amíg Mainzból bejön az összes adat, hanem folyamatosan értékeli azokat egy ún. görgetett eljárás keretében. Ha az EMS rábólint a mainzi BioNtech klinikai teszteredményeire, akkor a cég által kifejlesztett BNT162b2 hatóanyag terjesztése már csak az Európai Bizottság végső jóváhagyásától függ.

 

A mainzi BioNtech cég nagyon optimista. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a cég vezetői, Uğur Şahin és Özlem Türeci azt mondták:

 

már idén télen százmillió vakcinát tudnak legyártani.

 

2021 első felében 250 millió, a jövő év során pedig 750 millió vakcina legyártását ígérik.

 

A hír kapcsán Jens Spahn, német egészségügyi miniszter is optimistán nyilatkozott: a kereszténydemokrata politikus szerint

 

Németországban már idén télen elkezdhetnek oltani, tömeges oltásokra pedig 2021 elején kerülhet sor.

 

A politikus szerint még az is elképzelhető, hogy a szükségesnél több oltóanyag fog elkészülni 2021 elejére.

 

A mainzi cég mellett nagyon jól halad a brit-svéd AstraZeneca kutatása is, amely szintén a végső fázisba tudott lépni ezen a héten. A céget az USA kormányzata 423 millió euróval támogatja a koronavírus elleni ellenszer kutatásában.

 

Németországi törökök sikere

 

Mindez nem csupán tudományos siker a BioNtechnek, de a két alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci eurómilliárdossá is válhat, ha tényleg az ő fejlesztésük fut be a kontinensen elsőként. Ráadásul ők az amerikai piacra is gyártani készülnek – jó esélye van tehát annak, hogy ott is az ő oltóanyaguk terjedjen majd el elsőként. A BioNtech tőzsdei értéke március óta megháromszorozódott (a részvények 18 százalékát az Uğur-Türeci-házaspár tulajdonolja),

 

a cég jelenlegi tőzsdei értéke meghaladja a Commerzbankét vagy a Lufthansáét.

 

Şahin és Türeci eredménye nem csak német siker, de egyben

 

példa a sikeres integrációra is.

 

DR. ÖZLEM TÜRECI ÉS UĞUR ŞAHIN PROFESSZOR MAINZI CÉGÜK LABORATÓRIUMÁBAN. FOTÓ: TAREK BAÉ / TWITTER

 

Uğur Şahin édesapja török vendégmunkásként érkezett Németországba, ő maga négy évesen költözött ki édesapjához Kölnbe, aki egy autógyárban dolgozott. Şahin orvosnak tanult, a fő kutatási területe a rákkutatás, professzorként dolgozik a mainzi egyetemen. Felesége, Özlem Türeci már Németországban született, de az ő édesapja is Törökországból vándorolt be orvosként. Özlem jelenleg a mainzi egyetem oktatója.

 

A BioNtech céget 2008-ban azért hozták létre, hogy a rákkutatásba magántőkét is be tudjanak vonni. Amikor azonban a kínai koronavírus-járvány kitört Európában, kapacitásaik nagyrészét átállították a vakcina fejlesztésére.

 

NYITÓKÉP: A mainzi cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás