+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 14. szerda, 15:17
Világszerte száznál is több laboratórium dolgozik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén. Miután az oxfordi egyetem, valamint két amerikai cég kutatásai is megtorpantak, úgy néz ki: egy mainzi cég lehet a befutó. A tulajdonosok azzal számolnak, hogy már idén százmillió oltóanyagot le tudnak gyártani. A német egészségügyi miniszter szerint 2021 elején indulhat meg a tömeges oltás.

Amint arról az Azonnali beszámolt: egy mainzi kutatócég már áprilisban benyújtotta a kérvényt, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát embereken is elkezdhesse tesztelni. Ez a kutatás utolsó fázisa, amire a cég nyáron meg is kapta az engedélyt.

 

A WHO kimutatása szerint világszerte száznál több laboratórium – egyetemekkel és nagy gyógyszeripari cégekkel közösen – dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. Eddig azonban főleg rossz hírek érkeztek: például a kutatásban hosszú ideig élen járó oxfordiak oltóanyaga mellékhatásokat eredményezett a tesztelt embereknél, ezért le kellett állítani a kutatást. Egy amerikai cég pedig a héten jelentette be, hogy rossz eredményekre vezettek a kutatásaik, tehát felfüggesztik azokat. Hasonlóan döntött egy másik amerikai cég is.

 

Egy mainzi cég lehet a befutó

 

Ezzel éppen az a mainzi cég lépett megint előre a vakcináért folytatott „versenyben“, amely sikeresen zárta le az embereken való tesztelés fázisát is. A mainzi BioNtech eddig 37 ezer embert tesztelt végig, közülük már 28 ezren a második vakcinadózison is túlestek – egyelőre mellékhatások nélkül.

 

Ez azt jelenti, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMS) megkezdi a benyújtott adatok kiértékelését. Azért, hogy minél hamarabb megszülethessen az eredmény, az EMS úgy döntött: nem várja ki, amíg Mainzból bejön az összes adat, hanem folyamatosan értékeli azokat egy ún. görgetett eljárás keretében. Ha az EMS rábólint a mainzi BioNtech klinikai teszteredményeire, akkor a cég által kifejlesztett BNT162b2 hatóanyag terjesztése már csak az Európai Bizottság végső jóváhagyásától függ.

 

A mainzi BioNtech cég nagyon optimista. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a cég vezetői, Uğur Şahin és Özlem Türeci azt mondták:

 

már idén télen százmillió vakcinát tudnak legyártani.

 

2021 első felében 250 millió, a jövő év során pedig 750 millió vakcina legyártását ígérik.

 

A hír kapcsán Jens Spahn, német egészségügyi miniszter is optimistán nyilatkozott: a kereszténydemokrata politikus szerint

 

Németországban már idén télen elkezdhetnek oltani, tömeges oltásokra pedig 2021 elején kerülhet sor.

 

A politikus szerint még az is elképzelhető, hogy a szükségesnél több oltóanyag fog elkészülni 2021 elejére.

 

A mainzi cég mellett nagyon jól halad a brit-svéd AstraZeneca kutatása is, amely szintén a végső fázisba tudott lépni ezen a héten. A céget az USA kormányzata 423 millió euróval támogatja a koronavírus elleni ellenszer kutatásában.

 

Németországi törökök sikere

 

Mindez nem csupán tudományos siker a BioNtechnek, de a két alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci eurómilliárdossá is válhat, ha tényleg az ő fejlesztésük fut be a kontinensen elsőként. Ráadásul ők az amerikai piacra is gyártani készülnek – jó esélye van tehát annak, hogy ott is az ő oltóanyaguk terjedjen majd el elsőként. A BioNtech tőzsdei értéke március óta megháromszorozódott (a részvények 18 százalékát az Uğur-Türeci-házaspár tulajdonolja),

 

a cég jelenlegi tőzsdei értéke meghaladja a Commerzbankét vagy a Lufthansáét.

 

Şahin és Türeci eredménye nem csak német siker, de egyben

 

példa a sikeres integrációra is.

 

DR. ÖZLEM TÜRECI ÉS UĞUR ŞAHIN PROFESSZOR MAINZI CÉGÜK LABORATÓRIUMÁBAN. FOTÓ: TAREK BAÉ / TWITTER

 

Uğur Şahin édesapja török vendégmunkásként érkezett Németországba, ő maga négy évesen költözött ki édesapjához Kölnbe, aki egy autógyárban dolgozott. Şahin orvosnak tanult, a fő kutatási területe a rákkutatás, professzorként dolgozik a mainzi egyetemen. Felesége, Özlem Türeci már Németországban született, de az ő édesapja is Törökországból vándorolt be orvosként. Özlem jelenleg a mainzi egyetem oktatója.

 

A BioNtech céget 2008-ban azért hozták létre, hogy a rákkutatásba magántőkét is be tudjanak vonni. Amikor azonban a kínai koronavírus-járvány kitört Európában, kapacitásaik nagyrészét átállították a vakcina fejlesztésére.

 

NYITÓKÉP: A mainzi cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás