+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2020. október 16. péntek, 16:52
Olaszországban a kormány éjszakai kijárási tilalom bevezetésén gondolkozik. Campaniában a halloween ellen is hadakoznak, Milánó a kínai koronavírus új fővárosa, Dél-Tirol pedig nem dacol tovább Rómával.

Rekordot döntött Olaszországban a kínai koronavírusban újonnan megfertőződött emberek száma: még a tavaszi csúcsot jelentő napi 6000 fölötti számot is jócskán megugorva csütörtökön 8803 új esetet jelentettek a tesztállomások. Az éllovas ahogy tavasszal, úgy most is a Milánó központú északolasz Lombardia régió: csak itt 2067 új fertőzöttet regisztráltak. Ebből 503 Milánóból és a szűken vett agglomerációból jön, így a Corriera della Sera napilap már a koronavírus új epicentrumáról beszél a nagyvárossal kapcsolatban, a milánói számok október 4-e és 10-között ugyanis megduplázódtak.

 

Tavasszal kisebb lombardiai városokban, Bergamóban és Bresciában tombolt a járvány, a milánói kórház akkor a két kisebb városéval ellentétben egyáltalán nem került teljesítőképessége határához. Annak, hogy most épp Milánóban tombol a kínai koronavírus, a Corriera della Sera szerint egyszerű az oka: a város éjszakai élete miatt, vagyis azért, mert a helyi fiatalok a szigorúbb intézkedések ellenére is úgy buliztak tovább, mint előtte.

 

Nem véletlen, hogy Róma kijárási tilalmon gondolkodik

 

Egyelőre az olasz régiók reagálnak külön-külön az esetszámok megugrására. A délolasz Campaniában például október végéig bezárnak az iskolák. A liberális Il Sole 24 Ore napilap úgy értesült: a francia példa alapján

 

Giuseppe Conte kormánya este 10 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat rendelne el

 

– ez persze azt is jelentené, hogy az olaszországi éttermeknek nem az eddigi éjfélkor, hanem már 10-kor be kéne zárniuk. A napilap úgy tudja: a Conte-kormány ennek bevezetését fontolgatja, de egyéb más szigorításokat is hozna. Ha átmegy a javaslat, teljesen be kellene zárniuk a sportlétesítményeknek, a fodrászoknak, a kozmetikai szalonoknak, de mozi- és színházi előadások se lehetnének.

 

Vincenzo De Luca, Campania baloldali régióelnöke – aki az iskolabezárásokat is már elrendelte – most is gyorsabb, mert bejelentette: legalábbis a halloween időszakában, ami a politikus szerint „az amerikai hülyeség netovábbja”, este tíz után mindent bezárat Campaniában, és erre a pár napra már most kijárási tilalmat fog elrendelni.

 

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke már most dühösen reagált a feltételezésekre is, szerinte „ha úgy teszünk, mintha háborús időszak lenne, lemészároljuk az ipart”. A politikus arra mutatott rá, hogy kijárási tilalomra csak háború idején kerül sor, és ő eleve

 

nem hiszi, „hogy a vírus fél 10-kor ágyba bújik”.

 

A politikus szerint „Olaszország a szépség”, de csak ez nem elég, ezért a gazdaságra is gondolni kell, amikor a kormány intézkedéseket hoz.

 

AZ ORSZÁG, AMIRE MASZKOT RAKTAK. NÉZD VÉGIG FIRENZEI FOTÓRIPORTUNKAT!

 

Dél-Tirol nem dacol tovább Rómával

 

Noha a bolzanoi/bozeni német autonóm megye, azaz Dél-Tirol jobboldali vezetése jóideig nem volt hajlandó alávetni magát a balközép-balpopulista római kormány szigorú intézkedéseinek, a hét végére Arno Kompatscher tartományfőnök maga jelentette be, hogy csak beszigorítanak ők is. A jövő hétfőtől életbe lépő szigorítás célja, hogy ne kerüljön sor újabb lockdownra, indokolta a politikus.

 

Ennek érdekében a bárok csak 23 óráig, az éttermek éjfélig tarthatnak nyitva, 18 óra után csak ülve, az asztalnál lehet fogyasztani bármit is. Közterületen mostantól tilos lesz ételt és italt árulni, vagyis ha lesznek is karácsonyi vásárok az adventi időszakban, ezeket forralt bor és almás rétes nélkül kell majd lezavarni. A legérdekesebb intézkedés a sportolni vágyókat érinti: az öltözőket bezárják, mivel rengeteg koronavírus-fertőzést a kontaktkutatások az öltözőkre vezettek vissza, ezért Kompatscher a Rai köztévé helyi német adásának nyilatkozva arra kért mindenkit, hogy még otthon öltözzön át, és sportolást követően otthon is zuhanyozzon le. Németországban egyébként már most is ez a gyakorlat: csak a cipőt lehet helyben átvenni.

 

Vagyis Dél-Tirol összességében még szigorúbb intézkedéseket is vezet be, mint amikre korábban Giuseppe Conte kormánya kérte. Egy különbséggel: míg Olaszország-szerte kötelező a szájmaszk viselése kültéren is idegenek közelében, ez Dél-Tirolra nem vonatkozik. Azaz Róma szerint igenis vonatkozik rájuk is, de Dél-Tirol ezt másként látja.

 

Kutyákkal szagoltatják ki a covidszagot

 

Miután a helsinki repülőtéren már eredményesen használnak bizonyos kutyákat arra, hogy kiszagolják, ki hordozza esetleg a kínai koronavírust, Olaszországban is egyre több helyen kezdték el kiképezni erre ezen állatok orrát. A Rai köztévé német adása be is mutatta, hogyan folyik Dél-Tirolban egy ilyen kéthetes tréning. Mint azt egy tréner elmondta, mivel lazán kiszagolják a kutyák, ha alacsony vagy magas egy illető vércukorszintje, ezért abból indulnak ki, hogy az erre kiképezett kutyák orra ugyanerre képes lesz a kínai koronavírus esetén is. Ehhez a kutyák covidos szagmintákat kapnak, persze olyanokat, amiket egy laboratórium olyanná kezelt, hogy már ne legyenek képesek továbbfertőzni. A céljuk ezzel az, hogy minél kevesebb rendezvényt kelljen lemondani a jövőben.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás