+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. július 31. péntek, 14:14
Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt gyűlésére közel 65 ezren látogattak ki. Lukasenka közben aratni küldené az embereket.

Több tízezer ember vett részt csütörtökön Minszkben az ellenzéki elnökjelölt, Szvjetlana Tihanovszkaja gyűlésén, annak ellenére, hogy Belaruszban még mindig jelen van a koronavírus, és hogy Lukasenkáék nagyobb biztonsági szűrést és ellenőrzést vezettek be a politikai gyűléseken, miután egy elég vitatott hátterű akció keretében letartóztattak 32 orosz állampolgárt, akik Lukasenkáék szerint az orosz Vagner magán katonaicég alkalmazásában állnak és céljuk a választások befolyásolása.

 

A Népek Barátsága Parkban tartott gyűlésre így is éles lőfegyverrel felszerelt rendőrök engedték be a tömeget, akik elkoboztak minden szúró- és vágóeszköz mellett a „tiltott tárgyakat is”, de hogy ez pontosan mit takar, arról nem tájékoztattak.

 

Ennek ellenére is hatalmas tömeg gyűlt össze: a Szabad Európa Rádió 63 ezer résztvevőről számolt be, míg az ellenzéki Tut.by portál szerint 65 ezren voltak.

 

Legutóbb Tihanovszkaja július 20-án tartott gyűlést, azon közel 10 ezer ember vett részt.

 

ÍGY NÉZETT KI A TÖMEG MADÁRTÁVLATBÓL. FORRÁS: ALEX KOKCHAROV / TWITTER 

 

A gyűlésen Tihanovszkaján kívül mások is beszédet tartottak, köztük a jelenleg KGB-börtönben fogvatartott, korábbi elnökjelölt Viktar Babarika fiának, Edward Babarikának a barátnője is, de mellette híres zenészek és a 2010-es elnökválasztáson induló Mikola Sztatkevics felesége is felszólalt. Sztatkevics amiatt fontos szereplő, mert eddig ő jelentette a legnagyobb veszélyt Lukasenka hatalmára még 2010-ben, amikor ő is elindult az elnökválasztáson, azonban végül az elcsalt választásokkal Lukasenka magabiztosan győzött, míg őt később 6 éves börtönbüntetésre ítéléték, mert a vád szerint „illegális lázadásokat” szervezett az elcsalt elnökválasztás után. A Belarusz törvények szerint politikai gyűlést – így tüntetést is – csak is kampányidőszakban lehet ugyanis tartani. Végül 2017-ben szabadult a börtönből, de egy újabb tüntetés miatt ismételten őrizetbe vették.

 

Azonban még Statkevicsnek sem sikerült ekkora tömeget az utcára szólítania Lukasenkával szemben – 2010-ben a legtöbb résztvevő 50 ezer fő volt –, mint most Tihanovszkajáéknak, aki mögé már az indulástól eltiltott Viktar Babarika és Valerij Capkala csapata is beállt: közel 65 ezer főt vitt ki a Minszkben található Népek Barátsága Parkba.

 

Együtt a reformokért

 

Tihanovszkaja beszédében azt emelte ki, hogy egyesíteni kívánja Belaruszt, összefogni a legtöbb embert, akik elégedetlenek Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka hatalmával. Ezt Tihanovszkaja beszédében a nyelvhasználattal is kifejezte: ugyanis először belarusz nyelven beszélt, majd utána váltott oroszra. Belaruszban ugyanis hivatalos nyelvnek számít mindkettő az 1995-ös népszámlálás óta, azonban a belaruszt leginkább csak a nacionalisták használják, a társadalom több mint 70 százaléka csak oroszul beszél, míg a belaruszt hozzávetőlegesen 23 százalék.

 

TIhanovszkaja most a belarusz és az orosz nyelv használatával akarta szimbolizálni, hogy ő mindenki elnökjelöltje szeretne lenni.

 

VILÁGOK TALÁLKOZÁSA: A KÉT KÜLÖNBÖZŐ BELARUSZ ZÁSZLÓT HORDÓ PÁR CSÓKOLÓZIK. AZ 1995-BEN HIVATALOSSÁ TETT PIROS-ZÖLD ZÁSZLÓ MELLETT AZ ELLENZÉK SOKSZOR HASZNÁLJA A RÉGEBBI FEHÉR-PIROST IS. FORRÁS: FRANAK VIAČORKA / TWITTER.

 

Tihanovszkaja elmondta, hogy ő továbbra se tartja magát politikusnak, mindössze azért indult el a választáson, mert férjét, a híres ellenzéki vloggert Szjarhej Tihanovszkijt nem engedték elindulni, mivel még május végén, amikor bejelentette indulását, letartóztatták és azóta is fogva tartják.

 

„Nekem nincs szükségem a hatalomra, de a férjem börtönben van, és még a gyerekeimet is el kellett rejtenem.

 

Belefáradtam már a meghunyászkodásba, belefáradtam már a hallgatásba és belefáradtam már abba, hogy félnem kell.”

 

– mondta Tihanovszkaja, utalva arra, hogy a Lukasenka-rezsim a tüntetések után általában 15 napra börtönbe zárja a tüntetőket, a politikai aktivistákat folyamatosan vegzálják, a nőket pedig azzal fenyegetik, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket, mert szerintük kártékony hatással vannak rájuk, amiért aktívan politizálnak. Az elnökjelölt ezért már korábban külföldre menekítette gyermekeit.

 

AZ ELNÖKJELÖLT, SZVJATLANA TIHANOVSZKAJA (KÖZÉPEN) ÉS HŰ SEGÍTŐI, BABARIKA KAMPÁNYFŐNÖKE, MARIA KOLESNIKOVA (BALRA) ÉS VALERIJ CAPKALA FELESÉGE, VERONIKA CAPKALA (JOBBRA). FORRÁS: FRANAK VIAČORKA / TWITTER.

 

Beszédében kifejtette, hogy hiába tartják sokan a jelenlegi tüntetéshullámot forradalomnak, szerinte ez egyáltalán nem az, mivel csak egy céljuk van, hogy fair és tisztességes választásokat tartsanak. „Miért provokálod a saját népedet? Egyáltalán nincs szükség itt most fegyveresekre. Mi békés emberek vagyunk” – utalt arra, hogy Lukasenkáék akár rendőri erőszakkal és túlkapással is képesek leverni egy tüntetést vagy bebörtönözni a politikával aktívan foglalkozókat. Július 29-én pedig nyomozást is indított a belarusz rendőrség, mivel szerintük a tüntetők „a közrend súlyos megsértésében” vesznek részt vagy szerveznek eseményeket. Csak múlt héten közel 250 embert állított elő a rendőrség. 

 

A gyűlés végén a résztvevők közösen énekeltek az elnökjelölt mellett felsorakozó emberekkel, miközben a telefonukat az égbe tartva világítottak, majd pedig kiáltották a „изменение! изменение! изменение” azaz a „változást!”

 

 

A belarusz elnökválasztás augusztus 9-én lesz, ahol az előzetes becslésekkel szemben jóval kiélezettebb verseny várható: ugyan pontos számaink nincsenek arról, mennyien támogathatják Lukasenkát és legnagyobb kihívóját, Tihnaovszkaját, mivel 2016 óta nincs független közvélemény-kutatás, de a napokban megjelent egy kétes hátterű orosz kutatás, ami szerint Tihanovszkaját a társadalom kicsivel több mint 30 százaléka támogatja, míg Lukasenkát 55 százalék.

 

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak emberek!

 

Azonban attól nem kell tartani, hogy ne Lukasenka nyerné meg a választásokat: ugyanis a belarusz választási bizottság későn invitálta meg az EBESZT, hogy ellenőrizze a választások tisztaságát: a késői meghívás miatt az EBESZ már nem tudott missziót összeállítani, így a megfigyelői szerepkör az állampolgárokra hárul, akik így tömegével is jelentkeztek erre a szerepkörre. Azonban Lukasenkáéknak erre is volt egy válaszuk: lecsökkentették a szavazókerületenként delegálható megfigyelők számát, miszerint a megfigyelők nem lehetnek többen, mint a választási bizottság létszámának fele.

 

A július 29-ig regisztrált, valamivel több, mint 45 ezer megfigyelőből 32 ezren olyan civil szervezetek és szakszervezetek képviselői, akik túlnyomóan kormánypártiak, így pedig továbbra is kétséges, hogy a választások tiszták és szabadok lesznek-e.

 

Viszont Lukasenkáék nem csak az EBESZ-t hívták meg később, hanem immáron a külföldi újságírókat is azzal fenyegetik, hogy kitiltják őket a választás idejére az országból és bíróság elé állítják őket. Lukasenka szerint ugyanis azzal vádolta meg az újságírókat, hogy ők hergelik a tömeget, hogy egy, az ukrajnai majdani eseményekhez hasonló forradalmat robbantsanak ki. 

 

„Inkább foglalkozzanak a valódi harcokkal, például az aratással. Menjenek el és fotózzanak le egy kombájnt és foglalkozzanak az átlagemberrel.”

 

– ajánlotta az újságíróknak Lukasenka, miközben a független Belarusz történelmének legnagyobb tüntetései zajlanak épp.

 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás