+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 5. vasárnap, 19:00
Lezajlott az előrehozott választás Horvátországban. A 19 órai urnazárás után közzétett exitpoll-adatok alapján Az Andrej Plenkovć vezette jobbközép Horvát Demokratikus Közösség egyértelmű győzelmet aratott a balközép kihívója felett. A parlamentbe bekerült a szélsőjobboldal és az újbaloldal.

Horvátországban a koronavírus várható második hulláma miatt pár hónappal előrébb hozták július 5-re a parlamenti választásokat. 19 órakor lezárták az urnákat,

 

az exit poll alapján a választásokat nagy előnnyel megnyerte a a jobbközép HDZ, még az is lehet, hogy meglesz a széljobb nélkül is az abszolút többsége.

 

Az exit poll adatai alapján Plenković, az újbaloldal és a liberálisok várakozások felett, a balközép Restart és Škoro mozgalma a várakozások alatt teljesítettek:

 

+ HDZ (jobbközép): 61 mandátum

 

+ Restart (szocdem-balközép): 44 mandátum

 

+ Haza Mozgalom (szélsőjobb): 16 mandátum

 

+ Baloldali-Zöld Koalíció (újbaloldal): 8 mandátum

 

+ Most (neoliberális): 8 mandátum

 

+ Pametno (balliberális) és szövetségesei: 3 mandátum

 

+ kisebbségi jelöltek: 10 mandátum

 

+ külhoni horvátok: 3 mandátum

 

LISTAVEZETŐK ÉS MANDÁTUMAIK AZ EXITPOLL ALAPJÁN. FOTÓ: DNEVNIK.HR / FB

 

Eszerint

 

Plenkovićnak a kisebbségekkel és a külhoniakkal közösen 74 mandátuma lenne, azaz egy mandátum hiányozna csak az abszolút többséghez.

 

Plenković az új parlamentben mindenképpen számíthat majd a három külhoni horvát és a nyolc kisebbségi (köztük a magyar) képviselőre, de vélhetően ekkor is koalíciót lesz kénytelen kötni vagy Škoroval (vagy onnan egy tagpárttal), vagy egy kisebb liberális párttal, ugyanis Plenković eddigi koalíciós partnerei – a liberális Néppárt (HNS) és a korrupt zágrábi polgármester, Milan Bandić pártja – nem jutottak be a parlamentbe.

 

Akinek biztos nem kell izgulnia, az Jankovics Róbert, a magyar kisebbségi jelölt, ő ugyanis ellenjelölt nélkül indult, és a mandátumot akkor is bekapja, ha csak egyetlen voksot kap. Hasonló helyzetben van Furio Radin, az olasz kisebbség jelöltje is.

 

Ami már most biztosan látható: a HDZ és a Restart-koalíciót alkotó pártok mellett az új horvát parlamentben ott lesz Miroslav Škoro mozgalma, a Haza Mozgalom, a neoliberális-klerikális Most (Híd) párt, valamint a horvát történelemben először egy újbaloldali lista is fog tudni képviselőket küldeni:

 

Zágrábban az újbaloldal szerezte meg az első helyet,

 

ezzel Horvátország – Szlovénia és Lengyelország mellett – a harmadik kelet-európai ország, ahol az újbaloldal parlamenti erővé tudott válni. (Sandra Benčićtyel, az újbaloldal zágrábi politikusával készített interjúnkat itt olvashatjátok újra.) Bejutott a horvát Momentum, a Pametno-Start is.

 

Amint az Azonnalinak Sven Marcelić, zadari politológus elemezte: a választások előrehozatala főleg a mérsékelt konzervatív kormányfő, Andrej Plenković érdekében állt, aki abban bízott: biztos győzelmet arathat, elvégre jelenleg a koronavírus-járvány (legalábbis a választások júniusi kiírásakor még úgy nézett ki) lecsengett, a mostani turisztikai szezon miatt pedig a gazdasági visszaesést majd csak ősszel érzik meg délnyugati szomszédunknál.

 

Plenković kapott azonban jobbról is alternatívát: a tavaly év végi államfőválasztás meglepetésjelöltje, a szavazatok több, mint negyedét megszerző szlavóniai énekes-üzletember, Miroslav Škoro sikeresen szervezett meg egy új pártot, a Haza Mozgalmat, amely a választásokon több szélsőjobboldali párttal indult közösen. (A párt fiumei listavezetőjével, az olasz nemzetiségű Carla Kontéval készült interjúnkat itt olvashatjátok újra.)

 

NYITÓKÉP: A HDZ választási plakátja / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás