Exit-poll: Netanjahu elvesztette az izraeli választást

Szerző: Techet Péter
2019.09.17. 21:54

Első helyre a centrista Kékfehérek futhatnak be, harmadik az arab lista. Netanjahu a szövetségeseivel együtt se éri el a kormánytöbbséghez szükséges hatvanegy mandátumot.

Exit-poll: Netanjahu elvesztette az izraeli választást

Izraelben hiába nyert már áprilisban választást Benjamin Netanjahu, a szekuláris cionisták és az ultraortodoxok közötti vita miatt nem tudott pártja, a Likud kormányt alakítani, ezért a 2009 óta folyamatosan miniszterelnök Netanjahu inkább előrehozott választásokba menekült. (A keddi választások előzményeiről és esélyeiről itt írtunk hosszabb elemzést.)

Az exit pollok eredménye azonban – amint az Azonnali is megjósolta – azt mutatja, hogy a patthelyzet nem változott.

Se a Netanjahuval kormányozni kész jobboldali pártok, se a baloldali és centrista ellenzékiek nem szereztek többséget.

Mint ismert: az egyik jelentős jobboldali párt, a nacionalista, de nem vallásos oroszajkúakat képviselő Otthonunk Izrael nem hajlandó beállni Netanjahu mellé, főleg akkor nem, ha ott maradnak az ultraortodox pártok is. Azaz Netanjahu nem számíthat Avigdor Liebermanra, hiába gondolják sok mindenről ugyanazt.

A Likud a szövetségeseivel – azaz a vallásos cionista Jobboldallal, az askenázi-ultraortodox Egyesült Tóra-Zsidósággal és a szefárd-ultraortodox Sasz-párttal – vélhetően öt-hat mandátummal elmarad a hatvanegyfős parlamenti többségtől, a Likud visszaesett. Ráadásul

minden exit poll szerint a centrista ellenzéki Kékfehérek jöttek fel az első helyre.

A Channel12 szerint a Kékfehérek harmincnégy, Netanjahuék meg harminchárom mandátumot szereztek a százhúszból. A Channel13 szerint is a Kékfehérek vannak elől: itt harminchárom-harmincegyre verte volna a magyarországi származású Benny Glatz pártja a Likudot.

Mindenütt harmadik helyen áll az arab pártok közös listája, de jóval a várakozások alatt szerepeltek, mert csak éppen, hogy szerezhetnek több mandátumot, mint a mostani tíz. A Channel12 szerint tizenhárom, a Channel13 szerint tizenegy arab képviselő kerülhetett be.

A negyedik helyért hat-kilenc mandátum közötti eredményekkel nagy a harc négy párt között: a szefárdok, az askenázi ultraortodoxok, a cionista vallásosok és Liebermanék egyaránt befuthatnak negyediknek. Főleg

Lieberman pártja tudott jelentőset ugrani, vélhetően tőle függhet az új kormány is.

Bejutott még a parlamentbe a két kis baloldali párt is, a Munkapárt és a Híd koalíciója, valamint a Demokratikus Unió, de olyan gyenge eredménnyel, hogy nem sok vizet zavarnak majd.

Jelenleg tehát egyetlen természetes koalíciónak sincs többsége. Nagyon úgy nézhet ki, nemzeti egységkormányra lehet szükség, ezt a Kékfehérek és Liebermanék is támogatnák – egy nagyon fontos feltétellel:

jöhet a Likud, de Netanjahu nélkül.

A Kékfehérek készek – saját szavaikkal – „egy széles szekuláris kormányt” létrehozni. Lieberman mindenképp szekulárisnak számít, de ide tartozik a Likud is. Nem kizárt, hogy a baloldal is – legalább kívülről – támogatna egy ilyen kormányt. Bizonyos engedményekért cserébe az arabok is hajlandóak lennének egy kékfehéres miniszterelnökre szavazni, bár itt meg Lieberman szigorú: ő olyan kormányt, amit akár csak kívülről támogatnak arabok, nem szavazna meg.

UPDATE: Van végeredmény, bár még nem teljesen hivatalos: a Kahol Lavan egyetlen hellyel verte meg a Likudot, 33 helyet szereztek meg, míg Netanjahu pártja csak 32-t. Benny Gantz már megtartotta győzelmi beszédét, ígérete szerint mindegyik párttal leül beszélgetni, és a vasárnap este egy utazás kezdete lesz Izrael társadalmának megjavítása felé.

NYITÓKÉP: Netanjahu imádkozott is a sikerért (Facebook)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek