+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 6. péntek, 19:32
Várhatóan ötszáz ember vonul fel Bosznia-Hercegovina fővárosában a melegjogokért, de előtte és közben is lesznek ellentüntetések.

Ahogy arról áprilisban beszámoltunk, Bosznia-Hercegovina fővárosában,

 

Szarajevóban idén szeptemberben az ország történetében először melegfelvonulást tartanak.

 

A vasárnapra tervezett meneten a tervek szerint ötszáz ember vesz majd részt, de a menettel egyidőben, illetve szombaton is szerveznek ellenmeneteket – írja a Balkan Insight. A menet egyik szervezője szerint Horvátországból, Montenegróból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Albániából is érkeznek majd támogatók: az utóbbi országban egyébként még sosem szerveztek Pride-ot, és Észak Macedóniában is júniusban volt az első.

 

Meg kell mutatnunk, hogy nem vagyunk terroristák

 

A menet biztonságát ezer rendőr biztosítja majd,

 

akiket az ország négy kantonjából mozgósítanak.

 

A boszniai politikusok többnyire hallgatnak a menetről, egyedül a magát bosznia-hercegovinainak valló horvát balliberális társállamelnök (hogy ez mit jelent, arról például itt írt Techet Péter), Željko Komšić üdvözölte a Pride-ot, ami szerinte fontos pillanat Bosznia-Hercegovina életében, amikor végre megmutathatják igazi valójukat.

 

„Szarajevóban mindig az a helyzet, hogy be kell bizonyítanunk a toleranciánkat

 

és az átláthatóságunkat, hogy nem olyanok vagyunk, ahogy minket a környező országok médiumaiban bemutatnak, nem vagyunk terroristák” – nyilatkozta a társállamelnök.

 

Erre kicsit rácáfolva ugye két ellenmenet is lesz: az egyik szombaton a Pride-menet útvonalán halad végig és a hagyományos családi értékek  mellett áll ki, míg a másikat vasárnap szervezi Sanin Musa teológus, aki szintén amellett áll ki, hogy csak férfi és nő kapcsolata lehet egészséges. 2008-ban és 2014-ben egyébként már támadtak meg az országban LMBTQ-témájú rendezvényeket.

 

És ha nem a Pride miatt, hanem csak úgy kirándulni mennénk Bosznia-Herceovinába, akkor is mindenféle érdekes dolgot lehet látni, mint arról korábban írtunk.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás