+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 6. péntek, 19:32
Várhatóan ötszáz ember vonul fel Bosznia-Hercegovina fővárosában a melegjogokért, de előtte és közben is lesznek ellentüntetések.

Ahogy arról áprilisban beszámoltunk, Bosznia-Hercegovina fővárosában,

 

Szarajevóban idén szeptemberben az ország történetében először melegfelvonulást tartanak.

 

A vasárnapra tervezett meneten a tervek szerint ötszáz ember vesz majd részt, de a menettel egyidőben, illetve szombaton is szerveznek ellenmeneteket – írja a Balkan Insight. A menet egyik szervezője szerint Horvátországból, Montenegróból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Albániából is érkeznek majd támogatók: az utóbbi országban egyébként még sosem szerveztek Pride-ot, és Észak Macedóniában is júniusban volt az első.

 

Meg kell mutatnunk, hogy nem vagyunk terroristák

 

A menet biztonságát ezer rendőr biztosítja majd,

 

akiket az ország négy kantonjából mozgósítanak.

 

A boszniai politikusok többnyire hallgatnak a menetről, egyedül a magát bosznia-hercegovinainak valló horvát balliberális társállamelnök (hogy ez mit jelent, arról például itt írt Techet Péter), Željko Komšić üdvözölte a Pride-ot, ami szerinte fontos pillanat Bosznia-Hercegovina életében, amikor végre megmutathatják igazi valójukat.

 

„Szarajevóban mindig az a helyzet, hogy be kell bizonyítanunk a toleranciánkat

 

és az átláthatóságunkat, hogy nem olyanok vagyunk, ahogy minket a környező országok médiumaiban bemutatnak, nem vagyunk terroristák” – nyilatkozta a társállamelnök.

 

Erre kicsit rácáfolva ugye két ellenmenet is lesz: az egyik szombaton a Pride-menet útvonalán halad végig és a hagyományos családi értékek  mellett áll ki, míg a másikat vasárnap szervezi Sanin Musa teológus, aki szintén amellett áll ki, hogy csak férfi és nő kapcsolata lehet egészséges. 2008-ban és 2014-ben egyébként már támadtak meg az országban LMBTQ-témájú rendezvényeket.

 

És ha nem a Pride miatt, hanem csak úgy kirándulni mennénk Bosznia-Herceovinába, akkor is mindenféle érdekes dolgot lehet látni, mint arról korábban írtunk.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás